3 Sep 2009

Era Najib Altantuya : SPR Tiada Kuasa Mentafsir Undang-undang

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) tidak mempunyai kuasa untuk menentukan kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh sebaliknya perlu bertindak mengikut notis yang dikeluarkan Speaker Kedah.

Pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa, Profesor Dr Abdul Aziz Bari berkata, tindakan SPR itu tidak mengikut undang-undang kerana arahan mengosongkan DUN berlandaskan Perlembagaan Undang- undang Tubuh Negeri Kedah.

“SPR sepatutnya mengambil tindakan berdasarkan makluman Speaker Datuk Dr Abdul Isa Ismail, bukannya membuat keputusan sendiri. Bila masa SPR boleh mentafsir?” katanya.

Menurutnya, tindakan Kerajaan Negeri Kedah untuk mengambil tindakan undang- undang bagi mengishtiharkan kekosongan kerusi DUN tersebut adalah tepat.

“Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak boleh membawa isu berkenaan kepada mahkamah, cuma kita bimbang keputusannya nanti sama seperti yang berlaku di Perak,” katanya.

Kelmarin SPR mengumumkan tiada kekosongan di kerusi DUN Kota Siputeh yang disandang oleh Datuk Abu Hassan Sharif daripada Barisan Nasional (BN) yang dimenanginya pada Pilihanraya Umum ke 12 tahun lepas.

Abdul Aziz berkata, Perlembagaan negeri itu sudah jelas tanpa sebarang keputusan oleh SPR.

“Di sini dapat dilihat bahawa keputusan SPR itu tidak betul,” katanya.

Sementara itu, Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar berkata, satu tindakan yang pelik apabila SPR mengekalkan Abu Hassan sebagai ADUN Kota Siputeh walaupun tidak menghadiri dua mesyuarat berturut-turut di dalam dua penggal yang berbeza.

Katanya, UMNO yang sepatutnya mencabar keputusan Speaker yang mengisytiharkan kekosongan kerusi tersebut dan bukannya SPR yang menjadi mahkamah untuk mentafsir dan membuat sebarang keputusan.

“Peruntukan mengenai perkara itu tidak langsung memberikan kefahaman bahawa seseorang ADUN hilang jawatannya jika tidak menghadiri dua mesyuarat berturut-turut di dalam satu penggal yang sama,” katanya.

Mahfuz juga mempersoalkan sikap SPR yang dilihat mengambil mudah dengan tidak menyiasat terlebih dahulu surat cuti sakit itu yang telah diberikan oleh Abu Hasan berhubung dengan kegagalannya untuk meghadir pesidangan DUN.

“Kalaupun ada surat cuti sakit, seseorang ADUN mesti menyerahkan surat itu kepada Speaker dan Speaker pula mesti memberi persetujuan untuk membolehkan ADUN berkenaan tidak menghadiri sidang DUN.

“Kita juga meragui adakah ADUN tersebut mendapat surat cuti sakit, sedangkan sebuah akhbar melaporkan beliau menghadiri satu majlis pada tarikh yang dimaksudkan itu,” katanya.

Menurutnya, tindakan tidak bertangungjawab SPR tersebut hanya menjadi bahan gelak ketawa sekaligus menjadikan UMNO ‘kalah kali kelapan’ walaupun tiada pilihan raya kecil diadakan. -SH

Tiada ulasan: