30 Nov 2009

Najib Tahu Doa Nik Aziz Makbul

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata beliau tidak akan meminta Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memohon maaf berhubung hasrat Menteri Besar Kelantan itu berdoa kepada Allah supaya memusnahkan masa depan beliau dan Umno jika kerajaan pusat enggan memberi royalti minyak kepada Kelantan, Bernama dipetik.

Perdana Menteri berkata Nik Abdul Aziz perlu sedar ramai umat Islam melihat kenyataannya (Nik Abdul Aziz) itu sebagai keterlaluan dan tidak melambangkan semangat keIslaman.

"Saya tidak faham mengapa perlu berdoa sedemikian sebab memang kita bagi wang ihsan kepada rakyat Kelantan.

"Apa juga nama yang diberi, royalti atau wang ihsan, jumlahnya tetap sama. Dan rakyat Kelantan yang akan terima, bukan kita akan guna untuk tujuan lain," kata Perdana Menteri kepada wartawan Malaysia ketika ditanya mengenai perkara itu di sini Ahad.

Najib berkata sebelum ini pun kerajaan pusat memperuntukkan lebih RM7 bilion di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan untuk rakyat Kelantan walaupun negeri itu diterajui pihak lain.

"Jadi, macam mana pula mereka nak tuduh kita ni tidak adil dan sebagainya," kata beliau yang berada di Port of Spain untuk menghadiri Sidang Kemuncak Ketuaketua Kerajaan Komanwel (CHOGM) 2009 yang berakhir Ahad.

Menurut Perdana Menteri, segala isu boleh dibincang untuk mencari jalan penyelesaian, dan bukannya digunakan untuk mencetus pergaduhan.

"Berbalah sesama sendiri merupakan sesuatu yang tidak diterima dalam Islam, begitu juga bila kita mengutuk orang lain tanpa asas," kata Najib.

Beliau sebelum ini dilaporkan berkata kerajaan pusat akan memberi wang ihsan kepada kerajaan Kelantan mulai tahun hadapan bagi hasil pengeluaran minyak di luar pesisir pantai negeri itu.

Menyentuh krisis dalaman MCA, Najib berharap perkara itu dapat diselesaikan secepat mungkin.

"Saya harap perkara ini dapat diselesaikan. Saya telah pun menyerahkannya kepada timbalan saya Tan Sri Muhyiddin Yassin (untuk menyelesaikan masalah itu)," katanya.

"Jika tidak, saya mungkin perlu bercakap dengan kumpulan (yang berbalah) itu," kata Najib.

Ulasan GB

Ibnu Abbas r.a. meriwayatkan bahawa Nabi SAW telah mengutus Mu’adz ke Yaman dan Beliau berkata kepadanya : "Takutlah kamu akan doa seorang yang terzalimi, kerana doa tersebut tidak ada hijab (penghalang) di antara dia dengan Allah". H.R. Bukhari dan Muslim

Ketika Rasulullah SAW mengutus seorang sahabatnya yang bernama Mu’adz bin Jabal ke negeri Yaman untuk berdakwah di sana, Beliau memberikan beberapa pesan penting dalam mengajak manusia kepada kebenaran yang telah ajar olehnya SAW. Dalam hadits ini beliau berpesan kepada Mu’adz bin Jabal agar waspada dan takut akan doa orang yang terzalimi, kerana doa orang yang terzalimi tidak akan tertolak. Demikian pesan Rasulullah SAW : “ … doa tersebut tidak ada hijab (penghalang) diatara dia dengan Allah”. Oleh kerananya bersikap adil sentiasa harus ada pada diri setiap individu muslim.

Banyak kita dapati dalam Al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW hancurnya umat terdahulu disebabkan perilaku zalim yang mereka lakukan.

Kata Najib "Nik Abdul Aziz perlu sedar ramai umat Islam melihat kenyataannya (Nik Abdul Aziz) itu sebagai keterlaluan dan tidak melambangkan semangat keIslaman", tetapi Najib terlupa bahawa lebih ramai umat Islam menyedari tindakan UMNO BN merampas hak royalti rakyat Kelantan itu lebih keterlaluan dan tidak mematuhi ajaran Islam.

Kata Najib lagi, "memang kita bagi wang ihsan kepada rakyat Kelantan" tetapi Najib nmenutup fakta bahawa Perjanjian adalah diantara Petronas dengan Kerajaan Negeri. Allah dan sekalian malaikat mengutuk perjanjian yang tidak ditunaikan. Memberi wang ehsan kepada Jawatankuasa Pembangunan Pusat adalah langkah menafikan Kedaulatan Undang-undang dan Keluhuran Perlembagaan yang telah menetapkan PAS sebagai parti yang memerintah secara sah di Kelantan.

UMNO BN sengaja tidak mengagihkan wang ehsan kepada kerajaan sah Kelantan kerana khuatir PAS bertambah kukuh kerana akan dapat melaksanakan pelan pembangunan yang lebih mantap untuk rakyat Kelantan.

Itulah niat sebenar Mahathir sewaktu tidak menyalurkan pembangunan ke Kelantan satu ketika yang kemudiannya langkah itu dituruti oleh Tun Abdullah dan kini Datuk Seri Nohd Najib.

Kutukan dan kehinaan wajar didoakan ke atas pemimpin UMNO BN yang menzalimi kerajaan pilihan rakyat yang sah di negeri Kelantan.


Pesanan kita kepada Najib yang kini berada di Port Of Spain: Kedudukanmu sebagai PM takkan lama apabila kezaliman itu anda teruskan. Saksikan sendiri kalam Ilahi, apa berlaku kepada Tun Abdullah yang melarikan wang ehsan Terengganu daripada Kerajaan PAS Terengganu satu ketika yang belum berapa lama dulu.

Mengenai Tun Mahathir, ia sedang menunggu masa untuk dihempaskan ke perut bumi terhadap sekalian dosa dan kezalimannya. InsyaAllah.


3 ulasan:

Awanama berkata...

Orang yang bersikap sangat zalim dan bermaksiat, Tuhan akan biarkan dia menikmati kemaksiatan itui supaya dia akan dihukum dengan hukuman yang paling berat.

Awanama berkata...

marilah kita sama2 memberi peringatan antara satu dengan yang lain, sesunggohnya segala yang ada di dunia ini adalah milik Allah. tidak ada satu pun yg akan kekal, kecuali ALLAH. Dia akan memberi apa shj yg dikehendaki oleh hambaNya, pangkat, kekayaan adalah utk dunia semata2. Apabila mati nanti hanya kain puteh shj yg dibawa oleh kita. OLEH ITU WAHAI AHLI2 UMNO SEKELIAN, INGATLAH... SEGALA YG KAMU MILIKI DIDUNIA INI AKAN DITANYA OLEH ALLAH NANTI, APA LAGI YG DIPEROLEHI ADALAH DGN CARA MERAMPAS HAK ORANG LAIN. AZAB NERAKA ALLAH AKAN MENANTI KAMU.

Awanama berkata...

subhanallah....pelikla mereka ini,apa yg Allah telah nyatakan dalam alquran ttg azab2 bg org yg zalim ni xtakut plak...bila dato' nik aziz doa utk mereka jd takut plak...masyaAllah...ape nak jdila dgn diowg ni...huhu