14 Sep 2009

Era Najib Altantuya : Kg Buah Pala Tinggal Kenangan

Operasi merobohkan baki rumah penduduk di Kampung Buah Pala dimulakan jam 11 pagi tadi dan pihak berkuasa tidak memberi sebarang tempoh untuk menangguhkan operasi itu lagi.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Azam Abd Hamid, berkata meskipun beberapa penduduk mendakwa mereka tiada tempat tinggal selepas menolak tawaran pemberian rumah sementara, operasi berkenaan perlu diselesaikan hari ini.

100 orang petugas dengan pasukan polis telah tiba sewal jam 7 pagi dan sebuah jentolak dilihat berda di lokasi pada jam 9.00 pagi.

Pada jam 11.00 pagi, bekalan eletrik diputuskan oleh TNB dan kerja merobohkan baki rumah-rumah penduduk disitu mula dijalankan.

Gary Ho, Pengarah Eksekutif Nusmetro Ventures (P) Sdn Bhd menyatakan penduduk yang menolak tawaran rumah dua tingkat masih boleh berbincang dengan pemaju untuk mendaptkan pampasan RM125,000 setiap rumah.

Katanya semua rumah akan dirobohkan hari ini dan pengujian tanah akan dilakukan. Pembinaan akan bermula selepas Hari Raya, katanya.Tiada ulasan: