17 Mac 2009

85% Kata Kareer Politik Ali Rustam Berakhir

Di dalam satu undian SMS malam ini sebanyak 85% dari responden Edisi 7 menyatakan kareer politik Ali Rustam berakhir dengan larangan beliau untuk bertanding sebagai Timbalan Presiden UMNO pada pemilihan hujang Mac ini.

Ketua Menteri Melaka itu dilarang bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno pada pemilihan parti minggu hadapan setelah didapati bersalah melibatkan politik wang.

Lembaga Disiplin Umno mendapati beliau melakukan kesalahan mengikut Perkara 10.1 tataetika ahli Umno, demikian diumumkan Pengerusi Lembaga Disiplin Umno Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail pada sidang akhbar di sini hari ini.

Lembaga Disiplin itu juga mendapati Khairy Jamaluddin, calon Ketua Pemuda, bersalah kerana melanggar perkara yang sama tetapi hanya diberi amaran.

Lembaga itu bagaimanapun mendapati Datuk Seri Mohamad Khir Toyo, juga calon Ketua Pemuda Umno, tidak bersalah melanggar tataetika ahli parti.

Sebanyak 29 kes disiasat oleh Lembaga Disiplin dan 15 daripadanya didapati bersalah.

Mohd Ali dilaporkan akan memberi penjelasan di Melaka esok.

Bercakap kepada pemberita selepas sesi memperkenalkan calon-calon yang akan bertanding dalam pemilihan parti di sini petang ini, Mohd Ali, yang kelihatan tenang, berkata setakat ini beliau belum menerima keputusan rasmi daripada Lembaga Disiplin Umno.

Beliau enggan mengulas lanjut kerana perlu meneliti keputusan berkenaan terlebih dahulu dan akan membuat kenyataan penuh esok.

TVAntara melaporkan dengan gugurnya hak Mohd Ali untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno pada pemilihan parti 24 Mach depan, timbul pula persoalan siapa yang bakal menerajui kerusi nombor dua parti.

Antara Naib Presiden, Muhyiddin Yassin dan Ketua Penerangan, Muhammad Muhd Taib, penganalisa lebih mirip untuk meletakkan peluang kepada Muhyiddin.

Walau bagaimanapun dengan tersingkirnya Mohd Ali penyokong beliau yang telah menerima habuan bagi menyokongnya mendapatkan jawatan Timbalan Presiden kini akan berdiri padu di belakang Muhammad pula, menurut pemerhati politik Umno.

Daripada tujuh perwakilan yang dikenali dengan nama popular sebagai G7, empat dikatakan akan membuang undi mereka untuk Mohd Ali dan sekarang undi mereka diwarisi pula oleh Muhammad.

Sekiranya ini berlaku tidak mustahil dan ramai politikus tidak menolak kemungkinan Muhammad akan menjadi orang nombor Umno dan seterusnya bakal memenuhi kerusi Timbalan Perdana Menteri.

Ini kerana mereka berpendapat Muhyiddin tidak berapa disukai oleh perwakilan umno disebabkan perwatakannya yang kurang ceria dan kenyataannya yang beliau tidak mengeluarkan sesen pun dalam kempen pertandingan merebut jawatan tersebut.

Ini sudah tentunya mengecewakan ramai perwakilan Umno yang sekian lama dipupuk dan dibelai dalam budaya dan suasana politik wang.

Kini gejala tersebut sudah terlambat untuk diubati dan jari jemari politik wang telah mencengkam Umno yang sedang nazak menunggu maut akibat menpertuhankan wang ringgit dari kepentingan agama, rakyat dan negara.

Seorang penganalisa politik berpendapat "grand design" Najib untuk menyingkirkan terus orang-orang Abdullah Ahmad Badawi tidak berapa menjadi ekoran campurtangan "pihak tertentu" semenjak isu ini dihebohkan di dalam media.

Menurut perancangan awal, dikatakan Mohd Ali bukan sahaja hilang kelayakan untuk bertanding malah sepatutnya digantung keahlian UMNO, begitu juga calon Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin dan Dato Seri Mohd Khir Toyo.

Mohd Ali dikatakan mengadakan pertemuan dengan Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd. Khalil Yaakob seawal 8.30 pagi ini dipercayai untuk mendapatkan "talian hayat" agar Tun Khalil menggunakan pengaruh dan hubungan baiknya dengan Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO bagi mendapatkan sekurang-kurangnya keringanan terhadap hukuman yang akan diterimanya.Tiada ulasan: