29 Ogo 2012

Peneroka Ditipu, Berhutang 800 Unit Saham Kepada FELDA


Felda ambil alih hutang peneroka beli saham

Peneroka yang berhutang dengan bank untuk membeli 800 unit saham Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) tidak perlu lagi membayar kepada bank mulai bulan depan apabila hutang mereka itu diambil alih Felda.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan berkata peruntukan RM360 juta yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bagi membiayai pembelian unit saham itu semalam akan digunakan untuk membayar balik pinjaman yang dibuat oleh peneroka, kepada 10 konsortium bank.

"Jadi, daripada bayar kepada bank yang ada faedah lima peratus setahun, peneroka akan bayar kepada Felda tanpa faedah dalam tempoh lima tahun iaitu kira-kira RM50 sebulan," katanya kepada pemberita selepas menutup Kem Anak Muda Generasi Felda (Kemuda) dan Kursus Induksi Permuafakatan Siswa/Siswi Felda (Persada) 2012 di Universiti Putra Malaysia (UPM) di Serdang hari ini.

Najib semalam mengumumkan Felda memperuntuk RM360.7 juta untuk membiayai sepenuhnya 800 unit saham yang diberi kepada setiap peneroka bagi meringankan beban mereka dalam pemilikan saham itu.

Ahmad berkata peralihan itu akan dilakukan secara automatik dan pembayaran balik kepada Felda boleh dilakukan dengan potongan pendapatan, di mana ia bakal memberi keuntungan lebih kepada peneroka apabila mereka tidak dikenakan sebarang faedah ke atas pinjaman itu.

Beliau berkata dengan itu, pihak peneroka juga dapat melakukan urusniaga saham mereka pada bila-bila masa tanpa sebarang syarat, dan ia juga dapat mengelakkan 'jualan paksa' di mana jika mereka berhutang dan masih belum melunaskan bayaran penuh kepada bank selepas enam bulan, mereka perlu menjual saham itu, sekaligus merugikan sekiranya harga saham pada masa itu rendah.

Kita tak bagi (pinjaman ini) sebelum ini sebab kita tak jangka berapa keuntungan yang kita dapat. Tapi akhirnya kita dapat RM10 bilion, RM6 bilion untuk Felda dan RM4 bilion untuk FGV, jadi kita ada dana lebihan untuk kita bantu lagi peneroka," katanya.

Sementara itu Ahmad turut menafikan tuduhan pihak pembangkang bahawa pemilikan peneroka terhadap saham FGV terlalu sedikit, malah Felda dan peneroka adalah pemegang utama saham itu 39.5 peratus.

Beliau berkata 17 peratus saham itu adalah milik Felda, dan 22.5 peratus lagi milik peneroka iaitu 2.5 peratus daripada pemilikan 800 unit saham dan 20 peratus tabung amanah.

Saham itu juga turut dimiliki syarikat atau organisasi tempatan seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak 7 peratus, Tabung Haji 7 peratus dan kerajaan Sabah serta Pahang masing-masing 5 peratus, sekaligus menafikan dakwaan bahawa saham itu banyak dimiliki oleh syarikat asing, katanya. -mk

Ulasan GB

Yang untung ialah Isa Samad, memperolehi 180,000 unit saham secara percuma. Peneroka dapat 800 unit saham, hutang!

Meloponglah peneroka....

Kedua, penipuan lagi dengan menyatakan bahawa:

Felda dan peneroka adalah pemegang utama saham itu 39.5 peratus...
Jika itu pemegang utamanya, maka 60.5 peratus lagi?
Apakah angka 39.5% itu lebih besar dari 60.5%?

Kemudian dinyatakan: Saham itu juga turut dimiliki syarikat atau organisasi tempatan seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak 7 peratus, Tabung Haji 7 peratus dan kerajaan Sabah serta Pahang masing-masing 5 peratus

Bukankan pemilikan saham itu sentiasa pada bla-bila masa boleh betukar tangan? Ia bererti pada bila-bila masa saham yang 60.5% (saham majoriti) boleh terjual dan dipindahmilikkan kepada pembeli yang lain.

Dan akhirnya: sekaligus menafikan dakwaan bahawa saham itu banyak dimiliki oleh syarikat asing.

Hakikat yang sebenarnya semasa hari pertama IPO ditawarkan, tiada syarikat asing yang berminat kecuali dua syarikat yang membeli saham FGV, iaitu Qatar Investment Authority dan syarikat insurans Hong Kong, AIA Group Ltd. Walaupun sebelumnya Najib membuat peristharan penyenaraian FGVH merupakan IPO kedua terbesar selepas Facebook. Tiba-tiba, dari ratuan ribu syarikat pelabur di dunia cuma dua syarikat yang berani melabur membeli saham FGVH. Kos cetak prospektus pun tak lepas! Indah khabar dari rupa....

Dan apa cerita mengenai syarikat Genting Bhd pernah menguasai 12 peratus saham Felda Global Ventures Holding (FGVH) dengan pegangan sebanyak 407, 005,000 unit melalui peruntukan khas?

Laporan Bloomberg Peers menyebut bahawa, urusniaga FGVH antara 16 Julai hingga 9 Ogos, Tabung Haji, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAM) telah membeli saham Genting tersebut.

Genting tumpang sekaki mengaut keuntungan saham awal FGV?


3 ulasan:

Awanama berkata...

Sedar tak sedar peneroka telahpun makan duit haram hasil pelaburan daripada syarikat genting yang memiliki kasino terbesar di asia tenggara. Wahai Peneroka, kamu sedarkan akan masalah ini?

Awanama berkata...

terlebih mkn garam pun kena tipu jgk ke BAPAK? ANAK dah nasihat x mau dgr..BAPAK kena dgr ckp ANAK sbb skrg zmn kurang garam,ramai penyangak.

BAPAK kena dgr ckp ANAK sbb bapak x bljr ekonomi,BAPAK htr ANAK bljr sbb supaya jadi pandai,jgn jd mcm BAPAK.tapi BAPAK tak dgr ckp ANAK yg BAPAK suruh jd pandai,tapi BAPAK dgr ckp org yg x pnh jadi peneroka semata2 krn duit yg brp sen tu..

Tahniah kpd BAPAK yg dgr nasihat ANAK.. dan menyesal kemudian tiada gunanya.

Awanama berkata...

Ku ingatkan ikhlas nak tolong bayarkan.
Rupa - rupanya kena bayar juga.ISA dapat free, peneroka berhutang sampai mati.

Undilah lagi....