29 Ogo 2012

[AGENDA TERDESAK] RM30 Upah Penjawat Awam Untuk Hadir Sambutan Merdeka

Kuala Lumpur: Kerajaan Umno BN didedah mengerahkan kakitangan awam dan badan berkanun hadir ke sambutan Hari Kemerdekaan bagi menjayakan Himpunan Janji Ditepati yang bakal berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 31 Ogos ini.

Surat arahan yang sama juga diedarkan kepada kakitangan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Menurut sumber daripada Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), surat pengerahan kakitangan mula dihantar melalui Unit Sumber Manusia dengan mewajibkan setiap jabatan menghantar wakil.

“Berdasarkan surat tersebut, KTMB diwajibkan menghantar 100 penyertaan dan setiap jabatan wajib hantar wakil.


“Mengikut surat itu, mereka akan diberikan RM30 dan sehelai t-shirt, tetapi tidak diketahui bila duit itu akan diberikan,” katanya kepada Keadilan Daily.

Bagaimanapun kata beliau, sebagai balasan, mereka yang hadir akan diberikan cuti ganti sehari.

“Kalau ikutkan surat tersebut, pihak penganjur mahu capai ‘target’ lebih 100,000 hadir program itu,”
katanya.

Pengerusi KTMB, Datuk Seri Ir Mohd Zain Mohamed merupakan Koordinator BN Selangor yang juga Ahli Parlimen Sepang.

Ramadan lalu, kakitangan KTMB dijadikan alat kempen kerajaan semasa program penyampaian kurma di beberapa stesen terpilih dengan memakai baju korporat BN.

Pada April pula, 30 bendera BN dipasang di Stesen Komuter Batu Tiga dan 10 lagi di Stesen Komuter Shah Alam.

Baru-baru ini, iklan kempen ‘Sayangi Selangor’ yang menampilkan gambar Datuk Seri Najib Razak mula ditampal di tangga, tiang dan gerabak komuter, terutama di laluan menghala ke Pelabuhan Klang.

Gambar Perdana Menteri itu diiringi slogan ‘Kami mendengar dan memahami keperluan anda tentang pendidikan’ dan ‘Kami mendengar masalah anda tentang kos sara hidup. -KD

Ulasan GB

Jangan terperanjat nanti, tajuk besar akhbar-akhbar arus perdana menyatakan "200,000 Hadir Sambut Merdeka!"

UMNO BN sudah menampakkan ianya dalam keadaan cukup terdesak dan kelemasan kini.

Lagi banyak di tabur, lagi banyak ia bakal kehilangan undi. Kerana hukum kebenaran dan keadilan akan mengambil tempatnya - yang rasuah itu tiada sebarang kekuatan melainkan membawa kemusnahan dan kehancuran!

3 ulasan:

Awanama berkata...

RM30?? big bos turun p.puteh tahun lps RM10 upah org kg peminjam AIM pakai baju ala2 merah dah setel ke?? RM10+air minerel kecil+kuih+matahari.aku offer RM50 utk tok sedara jika x pergi,duduk rumah tgk tv,tido dpt RM50.

Awanama berkata...

Bukan itu sahaja ... ada info mengatakan kini sedang puak-puak ni sedang giat mencari tanah-tanah untuk di pajak ... untuk nak ,Parking Money' yang diperolehi melalui dot.dot.dot untuk diguna bagi membiayai parti untuk pilihanraya nanti ... aku juga pernah di approach. Tanah mesti bukan milik ahli-ahli pembangkang.

Awanama berkata...

Memang tidak dinafikan, penjawat awam selalu dipaksa hadir oleh BN dan parti jika ada 'lawatan kerja' pembesar UMNO/pemimpin besar BN.