30 Dis 2011

Isu Hakim Memplagiat: Tindakan Ketua Hakim Negara Memalukan!

Aduan dakwaan hakim plagiat penghakiman ditolak

Siasatan yang dijalankan oleh Ketua Hakim Negara mendapati dakwaan peguam Karpal Singh bahawa seorang hakim Mahkamah Rayuan telah memplagiat penghakiman seorang hakim mahkamah Singapura pada 2000 tidak mempunyai merit.

Berikutan itu, aduan tersebut ditolak, kata pegawai khas 1 kepada Ketua Hakim Negara, Che Wan Zaidi Che Wan Ibrahim.

Dalam satu kenyatannya hari ini, beliau berkata Karpal telah dimaklumkan secara rasmi mengenai perkara itu melalui surat dari pejabat Ketua Hakim Negara.

Menurut Che Wan Zaidi, Ketua Hakim Negara telah menerima satu surat aduan bertarikh 29 September 2011 dari Karpal yang mendakwa seorang Hakim Mahkamah Rayuan telah memplagiat penghakiman seorang hakim mahkamah Singapura pada tahun 2000.

"Satu siasatan telah dijalankan oleh YAA Ketua Hakim Negara.

"Berdasarkan siasatan yang dijalankan dan setelah berbincang dengan Presiden Mahkamah Rayuan menurut Seksyen 13 (1) Kod Etika Hakim 2009, YAA Ketua Hakim Negara berpendapat bahawa dakwaan plagiarisma oleh Hakim Mahkamah Rayuan seperti yang dibangkitkan oleh YB Encik Karpal Singh adalah tidak mempunyai merit dan aduan tersebut ditolak.

"YB Encik Karpal Singh telah juga dimaklumkan secara rasmi mengenai perkara ini melalui surat daripada Pejabat Ketua Hakim Negara.," tambahnya.

Sebelum ini, Karpal yang juga ahli parlimen Bukit Gelugor menggesa Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Hakim Abdul Malik Ishak supaya meletakkan jawatannya berikutan dakwaan plagiarisme.

Pada 4 Oktober lalu, Karpal mengemukakan usul mengikut Perintah-Perintah Tetap 27 yang dibaca bersama dengan 36 (8) dan Perkara 127 perlembagaan persekutuan, yang mahu dibentangkannya di Dewan Rakyat.

Menurut Karpal yang juga pengerusi DAP, beliau sendiri telah menulis kepada hakim kanan itu pada 22 Ogos lalu dan memberi beliau masa selama tujuh hari untuk menjawab dakwaan berkenaan.

Karpal kemudiannya menulis sepucuk lagi surat pada 29 September lalu dan memberitahu hakim itu bahawa sekiranya tiada jawapan diberikan beliau akan mengandaikan ia sebagai pengakuan salah laku. -mk

Ulasan GB

Tindakan Ketua Hakim Negara yang menolak aduan karpal Singh mengenai seorang hakim Mahkamah Rayuan telah memplagiat penghakiman seorang hakim mahkamah Singapura pada 2000 tidak mempunyai merit amat memalukan negara.

Ketua Hakim Negara jelas cuba menutup perbuatan salahlaku hakim berkenaan.

Apabila Ketua Hakim Negara sendiri gagal untuk menjalankan keadilan di dalam institusi kehakiman, apa lagi yang boleh kita harapkan dari para hakim yang ada?

Hukum Kebenaran dan keadilan akan tetap berlaku dimana di satu hari Ketua Hakim negara itulah nanti yang akan diminta meletakkan jawatannya kerana kegagalan mengenakkan kebenaran dan keadilan.

GB sudah mengulas sebelum ini. Petikan:

Ini satu jenayah serius. Bagaimana boleh seorang hakim bertindak memplagiat keputusan hakim lain dari negara lain di dalam mengadili kes yang dia sepatutnya melakukan pengadilan secara serius di dalam menegakkan kebenaran dan keadilan?

Lebih memalukan ialah beliau adalah seorang hakim di Mahkamah Rayuan.

Apakah ini standard dan darjat hakim-hakim yang ada di Istana Keadilan negara?

Seorang pelajar pun jika ditangkap memplagiat hasil kerja orang lain, belaiu akan diberikan markah kosong, malah tindakan disiplin diambil menghlangnya menduduki peperiksaan / menyerah tugasan untuk beberapa tahun. Inikan pula seorang "hakim". Binatang punya manusia!

Dahulu pernah Suruhanjaya Diraja Siasatan Kes Lingam, seorang hakim bernama Mokhtar Sidin yang bersikap durjana menggunakan sepenuhnya apa yang ditulis oleh peguam VK Lingam dalam penghakiman rasmi hakim berkenaan.


Laporan sebelum ini
klik untuk baca


5 ulasan:

Awanama berkata...

Hebat sungguh kehakiman Malaysia.

Awanama berkata...

Habis! Hancurlah masa depan Bolehland. Kalaulah orang yang diamanahkan untuk menegakkan keadilan bersikap "Bias", apa lagi yang tinggal untuk generasi muda kita? Anak-aanak kita akan kehilangan hak-hak yang termaktub di dalam Perlembagaan. Anak-anak muda kita ini akan menjadi bagai ayam daging di pasar, hidup atau mati semua terletak di tangan orang.

UMNO mesti dihapuskan!
ABU! ABU! ABU!

Awanama berkata...

Hikmah disebalik kes ini...krapal perlu study islamic law..yg berpandukan alquran..bukan perpandukan british law lord reid...dia nie dh lama tahu standard undang2 kat M,sia...tapi still tak nak berdiscuss dgn pakar sharia utk laksanakan islamic law..

Awanama berkata...

otak kau berjambul lah anon 3:50

org bicara pasal hakim memplagiat yg kau sembang tentang karpal singh & islamic law ke jadah?

Awanama berkata...

Betul... betul...betul...

Semua pemimpin UMNO seperti Shahrizat, Jamil Khir dan Khir Toyo mesti dikekalkan sebab mereka banyak jasa kepada PR.