3 Okt 2011

Ong Tee Keat Rela Potretnya Diturunkan Drp Digantung Bersebelahan Soi Lek

Bekas Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat berkata beliau tidak kisah jika potretnya diturunkan daripada ibu pejabat parti itu di Wisma MCA, Kuala Lumpur.

Ini kerana katanya, beliau juga tidak mahu potretnya digantung bersebelahan “orang yang korup dari segi moral.”

Adalah menjadi tradisi MCA untuk meletakkan potret presiden di ibu pejabat parti itu.

Justeru, menurut Ong, legasi beliau terhadap parti Cina itu juga bukan bagi presiden MCA sekarang, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek untuk memutuskannya.

"Beliau mempunyai kuasa untuk mengeluarkan potret saya dari ibu pejabat MCA jika mahu berbuat demikian. Lagipun, tidak apa yang seronoknya bagi potret seseorang (digantung) bersebelahan dengan orang yang korup dari segi moral,” katanya dalam satu kenyataan media semalam.

Ong mengulas serangan lisan yang dibuat oleh Chua terhadapnya semasa perhimpunan agung parti itu semalam. Chua menyifatkan Ong sebagai "nota kaki" dalam sejarah MCA.

Ong juga mengulas kenyataan Chua mendesaknya meletak jawatan jika dia tidak lagi percaya atau menaruh ketyakinan terhadap parti itu.

"Benar, saya telah hilang kepercayaan terhadap kepimpinan beliau tetapi ini sama sekali disalah fahamkan sebagai hilang kepercayaan terhadap parti saya pilih untuk menyertai pada tahun 1981."

Mengenai desakan supaya beliau meletakkan jawatan sebagai ahli parlimen Pandan, Ong berkata mandatnya itu diberikan oleh pengundi pada pilihan raya umum Mac 2008 dan bukannya datang daripada Chua.

"Adalah menjadi kewajipan saya untuk mengingatkan beliau bahawa tidak ada seorangpun presiden sebelum ini yang secara terbuka mengarahkan seseorang ahli meninggalkan parti itu semata-mata kerana hilang kepercayaan terhadap kepimpinan seseorang kerana MCA bukan harta persendirian presiden.

"Begitu juga, parti tidak harus ditadbir sebagai sebuah pertubuhan mafia semata-mata mengikut kehendak penerajunya, jika beliau benar-benar menghormati demokrasi." -mk

1 ulasan:

1 Malaysia berkata...

Cina MCA saja yang bodoh yang masih menaruh terhadap pelakon seks luar tabii. Ini mebayangkan bahawa MCA sekarang bersetuju dengan hubungan luar nikah termasuklah kaum wanitanya. Jadi jangan hairanlah UMNOkah? MCAkah? ... SERUPA saja buat masa ini.
Bagaimanakah seorang Presiden yang dana moralnya ")" boleh bercakap tentang HUKUM HUDUD? Nampaknya sangat terdapat krisis pemikiran dan UMNO membenarkan Pelakon Seks itu bercakap dan komen pulak.
Bagi seorang manusia yang normal, sudah tentu depa tak akan takut dengan apa jua undang-undang yang dijalankan sebab depa tak buat kesalahan. HANYA MANUSIA YANG KORUP DARI MENTAL, FIZIKAL, INTEGRITI, ... SAJA YANG TAKUT AKAN HUKUM-HUKUM ALLAH SWT.
"AKU SOKONG ONG TEE KEAT". Kalau tak ada Ong, tak timbul PKFZ. Sayang sekali sebab episod tersebut tak sempat dilanjutkan kerana Ong telah dikeluarkan oleh MCA dan UMNO. Jangan-jangan UMNO pun terlibat juga kot. Itulah sebabnya Ong "dipencenkan" awal?