18 Feb 2011

Selamba Je Mahathir & Hanif Perbodohkan Rakyat

Haniff: Mahathir, Anwar pernah minta mansuh ISA tapi polis halang

KUALA LUMPUR, 17 Feb — Bekas ketua polis negara Tun Mohd Haniff Omar hari ini mengakui beliau adalah individu yang menghalang cadangan kerajaan yang mahu memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Haniff yang berkhidmat sebagai Ketua Polis Negara selama 20 tahun sehingga 1994 berkata, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pernah mencadangkan supaya ISA dimansuhkan.

“Anwar kata kita harus mansuhkan ISA, Dr Mahathir kata OK.

“Tapi saya minta mereka untuk mempertimbangkan cadangan itu dengan berkata ia hanya membabitkan soal keselamatan negara,” katanya pada Forum Cabaran Semasa Demokrasi dan Perlembagaan Ke Arah Pencapaian Wawasan 2020 di sini.

Jelas Haniff, Dr Mahathir konsisten dalam usaha untuk memansuhkan ISA yang telah menahan ramai individu tanpa dihadapkan di mahkamah.

“Bila beliau (Dr Mahathir) jadi perdana menteri, (Tun) Musa Hitam beritahu saya agar tidak menggunakan ISA kerana Dr Mahathir tidak menyukainya,” katanya.

Dalam program yang sama, Dr Mahathir berkata beliau sebenarnya mahu memansuhkan ISA ketika memegang tampuk pemerintahan negara selama 22 tahun.

Bagaimanapun, menurut Dr Mahathir, usaha itu gagal kerana pihak polis menolak cadangan tersebut.

Sebelum ini, Dr Mahahir menyalahkan polis yang ekoran penangkapan besar-besaran di bawah ISA pada 1987 yang turut membawa kepada penahanan lebih 100 orang termasuk Penasihat DAP Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guan Eng yang kini Ketua Menteri Pulau Pinang.

Sementara itu, Dr Chandra Muzaffar yang juga merupakan bekas tahanan ISA mempertahankan tindakan Dr Mahathir dalam Ops Lalang dengan berkata, ia tidak ada kaitan dengan negarawan itu.

Menurut Chandra, operasi tersebut adalah tindakan dilakukan polis dan bukannya arahan Dr Mahathir.

“Berdasarkan pengalaman saya, saya ditahan di Pulau Pinang dan dibawa ke Kuala Lumpur di mana saya berjumpa Tun Haniff, semasa saya berjumpa Tun Haniff beliau berkata ia adalah operasi polis dan beliau begitu konsisten.

“Penangkapan selama 60 hari itu adalah operasi polis,” tegas beliau yang juga meminta supaya ISA dimansuhkan.

Chandra, seorang ahli akademik dan Presiden Just, pernah berada dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang Anwar merupakan ketua umumnya sekarang. -TMI

Ulasan GB

Pembelaan bekas KPN, Tun Mohd Haniff Omar ke atas kenyataan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir memperlihatkan bahawa Malaysia, selama mana diperintah oleh BN di era Mahathir dan selepasnya, adalah sebuah negara Polis. Betul?

Kita menyatakan MUSTAHIL Mahathir tidak mempunya kuasa, tetapi sebenarnya SENGAJA tidak mahu melarang polis dan sengaja terus ingin mempastikan pihak pembangkang menerima tekanan dari pihak polis.

Jika tidak, ia bererti, Polis paling berkuasa, dengan bantuan ISA sehinggakan Menteri Keselamatan Dalam Negeri yang sewaktu itu dijawat oleh Mahathir sendiri TIDAK ada kuasa menghalang polis dari terus menggunakan ISA untuk menahan dan menangkap rakyat.

Rakyat diperdodohkan. Sampai sekarang.

The old adage says, “Sometimes you get the bear and sometimes the bear gets you.” At times, you can fool the people but not all the time. If these two Tuns think they can fool Malaysians now, they better think again because we know the pattern and their tricks. Your apology is too late. We have already figured you out.

Katakan TIDAK kepada pemerintahan UMNO BN yang selama ini menggunakan POLIS untuk menekan pembangkang.

6 ulasan:

Awanama berkata...

kah kah kah mahdet di ketawakan semalam

Awanama berkata...

Bukan pebodoh.. cuma lawak tak kuasa nak ketawa

BIG BOY BIG KID berkata...

idiots and lies...

see these idiots lie to people!

hopeless idiots!

no one believe them--hanif and mahathir!

sick to seee them!

Awanama berkata...

salam GB,

yg sebenarnya 2 ekoq badut ni sedang buat lawak bodoh sesuai untuk tontonan lembu2 umno. sudah tentu lembu2 umno menelan bualt2 lawak bodoh 2 ekoq badut muka tak tahu malu ini.
yg sekoq jadi tokey judi sanggup mencabar plak tu dalam quran tak ada larangan judi.
yg sekoq lagi dah kena sindrom menyalahkan orang lain, masa jadi pm siap kumpul harta berbilion dolar dlm bank israel pastu berlakon kunun duk kutuk israel. dalam hidung dia bapak syaitan dah duk bersarang. pernah dulu disapina dlm kes liwat 1 dsai tapi pengecut nak masuk mahkamah. masuk mahakamah pun takut cam sial apatah lagi nak pi medan perang.
kalau ikutkan apa yg dilakonkan itu seolah2 menteri dlm negeri makan gaji buta dan pm x reti buat kerja(guna kuasa), ringkasnya beruk mat yeh pun gelak siap guling2 tengok lawak 2 ekor badut ini.
pi jahanam la & tunggu hari pembalasan...

Awanama berkata...

Lawak perdana tahun ini.

Awanama berkata...

Badut lewat senja