9 Nov 2010

Mustaffa Beri 48 Jam Untuk PKR Hentikan Pemilihan 2010

Calon timbalan presiden PKR, Mustaffa Kamil Ayub memberi amaran pihaknya akan mengambil yang lebih tegas 'demi mempertahankan prinsip keadilan' sekiranya desakan supaya pemilihan PKR 2010 diberhentikan dalam tempoh 48 jam, tidak diendahkan.

"Pemilihan kepimpinan pusat Keadilan sedang berlangsung sejak 28 Oktober 2010. Sehingga kini terdapat 162 aduan atas kepincangan yang akan menjejaskan integriti dan kredibiliti JPP," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, hari ini, beliau dan teman-teman akan menyerahkan memorandum bagi mendesak pembatalan dan penjalanan semula pemilihan kepimpinan pusat 2010 kepada Presiden PKR dan pengerusi jawatankuasa pemilihan pusat (JPP).

"Antara lain dalam memorandum ini kami mempersoalkan tentang sistem dan perjalanan pemilihan secara telus yang diperkenalkan pada tahun ini amat jauh menyimpang daripada apa yang diharapkan oleh perwakilan yang meluluskan pindaan perlembagaan parti dalam Kongres Khas Jun 2009.

"Kegagalan utama JPP ialah dalam mempertahankan prinsip pemilihan yang bersih, bebas dan adil.

"Integriti JPP amat dipersoalkan sehingga terdapat lebih 162 aduan yang di antara lain berkenaan tindakan-tindakan ahli-ahli JPP dan pengawas pemilihan yang bertindak memihak, berat sebelah malah terlibat dalam penipuan undi,"
tambahnya.

Oleh itu, Mustaffa berkata, pihaknya juga mendesak supaya JPP mengisytiharkan pemberhentian pemilihan 2010 dalam tempoh 48 jam dari masa penerimaan memorandum ini.

"Sekiranya tindakan pemberhentian Pemilihan tidak dilakukan dalam tempoh tersebut, kami akan mengambil tindakan yang lebih tegas demi mempertahankan prinsip keadilan.

Semalam, seorang lagi calon timbalan presiden PKR, Datuk Zaid Ibrahim membuat pengumuman mengejut untuk menarik diri daripada bertanding jawatan berkenaan.

Selain itu, Zaid yang juga pengerusi perhubungan PKR Wilayah Persekutuan juga mengumumkan beliau meletakkan semua jawatannya dalam PKR. -mk


Kenyataan Media dari Mustaffa Kamil Ayub
KENYATAAN MEDIA

9 NOVEMBER 2010

PEMBATALAN DAN PENJALANAN SEMULA PEMILIHAN PARTI KEADILAN RAKYAT 2010

Pemilihan Kepimpinan pusat Keadilan sedang berlangsung sejak 28hb. Oktober 2010. Sehingga kini terdapat 162 aduan atas kepincangan yang akan menjejaskan integriti dan kredibiliti JPP.

Hari ini saya dan teman-teman akan menyerahkan memorandum bagi mendesak pembatalan dan penjalanan semula pemilihan kepimpinan pusat 2010 kepada Presiden KEADILAN dan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP).

Antara lain dalam memorandum ini kami mempersoalkan tentang sistem dan perjalanan pemilihan secara telus yang diperkenalkan pada tahun ini amat jauh menyimpang daripada apa yang diharapkan oleh perwakilan yang meluluskan pindaan Perlembagaan parti dalam Kongres Khas pada bulan Jun 2009.

Kegagalan utama JPP ialah dalam mempertahankan prinsip pemilihan yang bersih, bebas dan adil (clean, free and fair election). Integriti JPP amat dipersoalkan sehingga terdapat lebih 162 aduan yang diantara lain berkenaan tindakan-tindakan ahli-ahli JPP dan pengawas-pengawas pemilihan yang bertindak memihak, berat sebelah malah terlibat dalam penipuan undi.

Kami juga mendesak supaya JPP mengisytiharkan pemberhentian Pemilihan 2010 dalam tempoh 48 jam dari masa penerimaan memorandum ini. Sekiranya tindakan pemberhentian Pemilihan tidak dilakukan dalam tempoh tersebut, kami akan mengambil tindakan yang lebih tegas demi mempertahankan prinsip keadilan.

Saya percaya calon-calon yang bertanding memang bersedia untuk membuktikan parti kita sebagai parti yang bersih, integriti dan demokratik untuk semua rakyat Malaysia.

“KESINAMBUNGAN PERJUANGAN”
“KEMBALIKAN SUARA RAKYAT”

MUSTAFFA KAMIL AYUB
Naib Presiden KEADILAN


Ulasan GB

Demikian ketegasan Mustaffa untuk mempertahan "kebenaran dan keadilan", bukan pertahankan sebarang individu di dalam parti dan beliau kini tidak takut kepada celaan orang yang mencela. Akhirnya selari dengan kebenaran dan keadilan yang juga dibawa oleh Zaid Ibrahim sebelum ini.

Akhirnya nanti kebenaran dan keadilan juga bakal mendedahkan konspirasi pimpinan tertinggi PKR yang tidak berkecuali tetapi berusaha untuk menaikkan Azmin Ali di kerusi Timbalan Presiden dengan cara yang keji dan kotor. Anwar Ibrahim dalangnya!

Kebenaran dan keadilan akan menang akhirnya dan ia juga akan menjatuhkan semua pemimpin PKR yang jahat-jahat itu yang terlalu berani untuk menipu ahli-ahlinya, seluruh rakyat dan Tuhan Yang Maha Menyaksikan.

Doa di Kelab GB semalam akhirnya dimakbulkan Allah s.w.t.


Dan marilah kita berdoa beramai-ramai supaya kita sentiasa berada di dalam kebenaran dengan doa yang diajarkan oleh Nabi kita:

"Alahumma arinal haqqa haqqan, warnuqna tiba'ah
wa arinal bathila bathilan, warzuqnaj tinabah"


Ya Allah ya Tuhanku, tunjukkan kami kebenaran itu kebenaran dan pimpinlah kami ke arahnya dan tunjukkan kami kebatilan itu kebatilan dan pimpinlah kami untuk menjauhinya".


GB doakan selamat berjaya kepada kedua-dua orang ini, Zaid dan Mustaffa di dalam usahanya membersihkan dan mengembalikan perjuangan sebenar PKR.

GB amat yakin dengan perjuangan GB selama ini kerana bersandarkan doa yang GB bacakan itu.

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Mohon untuk gunakan doa GB itu.

kadio manong berkata...

Saya orang DSAI tetapi dengan ketegasan yang ditunjukkan oleh Zaid dan Mustaffa maka saya dan beberapa rakan mulai goyah dengan sokongan terhadap DSAI............ moh kite

Tanpa Nama berkata...

apasal plak SU PKR ni bleh cakap ada 6 aduan jek???

"Di tengah hiruk pikuk ini, jawatankuasa pemilihan pusat hanya terima enam aduan secara rasmi.

"Kenapa masih riuh di luar sedangkan hanya enam aduan diterima," kata Saifuddin (gambar kiri, bertali leher) dalam sidang media di ibu pejabat parti itu petang ini.

sape yang menipu dan sape yang ditipu ni...makin semak la PKR ni..

Tanpa Nama berkata...

Macam mana nak memerintah, anggota kabinet dah bertelagah.