27 Nov 2010

Kerana Kepincangan Pemilihan, Mood Untuk Tawan Putrajaya Semakin Lesu

Mood Untuk Ke Putrajaya Semakin Lesu, Kata Perwakilan PKR

PETALING JAYA, 27 Nov -- Seorang perwakilan Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini berkata mood di kalangan sesetengah anggota PKR untuk berjuang menawan Putrajaya sudah semakin lesu.

"Rakyat yang masih memasang angan-angan untuk melihat dan yakin kepada (Datuk Seri) Anwar Ibrahim sekarang ni mereka semua sudah menolak politik harapan," kata perwakilan Perak, Zulkifli Ibrahim.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan ucapan dasar Presiden parti Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail semasa merasmikan Kongres Nasional Ketujuh parti itu di sini.

Zulkifli berkata kini sudah ada di kalangan anggota parti yang mempertikaikan apa bezanya kerajaan pakatan pembangkang yang memerintah sesebuah negeri dengan Kerajaan Pusat yang dikuasai Barisan Nasional (BN).

"Ketua Umum (Anwar Ibrahim) dan kerajaan negeri kita bercakap pasal reform... nak reform itu dan ini, tapi pada hakikatnya parti sendiri gagal untuk direformasikan," katanya.

Zulkifli juga menuntut supaya para pemimpin parti memberi jawapan terhadap persoalan anggota parti mengenai perjalanan pilihan raya parti yang dikendalikan oleh Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP).

Beliau ingin para pemimpin menjawab sama ada JPP diberi kuasa penuh untuk melaksanakan pemilihan dan sama ada ia bersih, adil dan telus dalam melaksanakan tanggungjawab mereka.

"Kita mengkritik kelemahan SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya) yang tidak adil dan tidak telus dan sepatutnya kita menjadi contoh menjalankan pilihan raya dengan adil," katanya.


Zulkifli berkata untuk kelangsungan hidup parti, Ketua Umum dan Presiden perlu menyelesaikan masalah-masalah yang dibangkitkan oleh beliau yang mungkin dianggap remeh oleh sesetengah pihak.

Masalah-masalah ini perlu diselesaikan oleh pemimpin-pemimpin baru dan mereka juga diingatkan supaya jangan melupakan peringkat akar umbi yang menyokong mereka kerana tempoh tiga tahun perkhidmatan itu bukannya lama.

Beliau berkata sejak 12 tahun PKR ditubuhkan, para pemimpin khususnya wakil-wakil rakyat parti itu, jarang melawat anggota yang di bawah, kecuali jika dijemput dan kadang-kadang panggilan telefon pun tidak berjawab.

Sementara itu, Ketua Srikandi PKR Siti Aishah Shaik Ismail ketika membahaskan usul yang sama, menggesa agar anggota parti agar tidak menggunakan media massa sebagai medium untuk menyuarakan ketidakpuasan hati kepada pemimpin parti.


Perwakilan PKR sangsi JPP ada kuasa bebas siasat aduan

PETALING JAYA, 27 Nov – Perwakilan PKR Perak Zulkifli Ibrahim menggesa Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) meneruskan siasatan terhadap setiap aduan yang dikemukakan sepanjang pemilihan parti itu walaupun selepas berakhirnya kongres nasional esok.

Beliau juga mempersoalkan sama ada JPP mempunyai kuasa penuh tanpa “diganggu” sepanjang menjalankan pemilihan dan aduan yang dikemukakan.

“Saya nak jawapan daripada JPP, adakah JPP mempunyai kuasa penuh tanpa diganggu dalam menjalankan pemilihan?

“Betulkah setiap aduan yang dikemukakan itu disiasat oleh JPP? Sudahkan JPP menyiasat semua aduan yang dikemukakan? Adakah keputusan yang dibuat dimaklumkan kepada pengadu?” soal Zulkifli ketika membahaskan usul ucapan dasar presiden di sini.

Justeru beliau meminta supaya setiap aduan yang dikemukakan terus disiasat.

“Adakah siasatan aduan yang dikemukakan itu akan terhenti selepas kongres atau akan diteruskan? Saya minta supaya ia diteruskan.

“Kita nak bagi contoh kepada SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya), jadi kita perlu menunjukkan keadilan dalam pemilihan parti kita.

“Saya tiada kepentingan tapi tolong selesaikan segala masalah yang berbangkit ini,” katanya.

Sepanjang pilihan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) dijalankan sebanyak 18 aduan telah dikemukan kepada JPP manakala bagi pemilihan cabang pula sebanyak 289 aduan.

Setiausaha Agung PKR Saifuffin Nasution Ismail sebelum ini berkata 90 peratus aduan peringkat cabang telah diselesaikan.

Beliau berkata kesemua aduan itu masih dalam siasatan JPP dan ia tidak akan dipinggirkan.

Zulkifli juga meminta supaya kepimpinan baru yang dipilih ketika pemilihan dapat menjalankan tanggungjawab dan menyelesaikan segala masalah yang berlaku.

Beliau juga mahu supaya pemimpin sentiasa turun padang untuk menemui rakyat.

“Pemimpin perlu turun padang jumpa rakyat, ini nak hubungi pun susah,” katanya.

Dalam ucapan dasar pagi tadi, Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak menafikan cubaan pertama parti itu mengadakan pemilihan bagi kepimpinannya mempunyai kelemahan.

Namun begitu, beliau turut mendakwa pemilihan itu telah mencapai matlamatnya dengan lebih 70,000 anggota parti keluar mengundi pada pemilihan peringkat cabang dan pusat.

Beliau mengakui dalam proses pemilihan ini, kepimpinan parti itu banyak menerima aduan dan rungutan.

“Kita juga tidak boleh menghukum sesiapa hanya melalui tuduhan-tuduhan yang lemah asasnya. Kita yang memperjuangkan keadilan perlu juga berlaku adil dalam menghukum rakan-rakan kita sendiri,” kata beliau.

Sementara itu ketika ditemui pada sidang media, Dr Wan Azizah Wan Ismail yakin bahawa anggota parti itu akan mampu bersatu selepas pemilihan parti yang bermasalah dan menerima publisiti yang buruk.

“Kita yakin kita akan bersatu hari ini. Kita teruskan dengan pemilihan kerana kita tahu bahawa dalam mana-mana pertandingan, ada yang menang dan kalah.

“Jadi apapun keputusannya, kita mampu bersatu,” kata beliau dipetik Bernama.

Beliau menjawab soalan sama ada anggota parti akan merapatkan barisan berikutan pemilihan parti yang berakhir baru-baru ini yang dicemarkan dengan dakwaan mengenai manipulasi dan penyelewengan yang menyaksikan Ketua PKR Wilayah Persekutuan Datuk Zaid Ibrahim menarik diri daripada bertanding jawatan Timbalan Presiden berhubung penyelewengan dalam pencalonan.

Sejak itu Zaid mengumumkan bahawa beliau akan menubuhkan satu parti baru pada Januari tahun depan.

Wan Azizah berkata usaha sedang dilakukan bagi membetulkan keadaan itu.

Mengenai demonstrasi oleh beberapa anggota parti sebelum kongres itu bermula hari ini, Wan Azizah berkata sebelum ini rungutan kumpulan itu telahpun dirujuk kepada jawatankuasa disiplin.

“Ia mengambil sedikit masa. Saksi perlu dipanggil untuk memberi kenyataan dan proses itu mengambil masa,” katanya.

Kira-kira 100 orang yang mendakwa anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengadakan demonstrasi di depan Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) di sini di mana berlangsungnya Kongres Nasional Tahunan PKR hari ini.

Ia diketuai bekas bendahari PKR Selangor K.S. Kottapan, bagi menyuarakan rasa tidak puas hati dengan perjalanan pemilihan PKR dari peringkat cabang hingga peringkat pimpinan pusat.

Kottapan, yang sebelum ini adalah calon Ketua Cabang PKR Kota Raja, mendakwa bahawa walaupun beberapa surat bantahan telah dihantar kepada Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) namun tiada tindakan diambil.-TMI

Tiada ulasan: