12 Mac 2010

Hujan Turun Sebaik Saja Solat Istisqa' Dimulakan

Solat sunat Istisqa’ yang diadakan memohon hujan pagi ini bukan sahaja menakjubkan 2,000 jemaah yang hadir bahkan rakyat negeri ini apabila kerahmatannya langsung terbukti sebaik sahaja solat dimulakan.

Hujan pun mula turun ketika bacaan surah al-Fatihah.

Solat yang dimulakan pada pukul 8.30 pagi ini itu diimamkan oleh Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Ia diadakan di Padang Perdana bersebelahan jalan berhadapan dengan Stadium Sultan Mohamad IV, dekat sini.

Hadir sama seluruh kepimpinan kerajaan negeri termasuk exco, Adun dan Ahli Parlimen dari parti Pakatan Rakyat.

Nik Aziz yang ditemui selepas solat sunat tersebut melahirkan rasa syukur tidak terhingganya kerana menganggap doa rakyat Kelantan minta diturunkan hujan itu segera dimakbulkan Allah SWT.

“Syukur, kita sembahyang Istisqa’ hari ini mendapat sambutan baik dan di tengah-tengah sembahyang itu turun hujan.

“Saya sendiri telah didedah oleh Allah dengan air hujan yang pertama semasa sembahyang hari ini sangat-sangat besarlah harapan, mudah-mudahan Allah beri pada kita bahagia di dunia dan akhirat.

“Tiada erti kita bahagia di dunia tetapi akhirat kelak kita masuk neraka. Dengan sebab itu saya berusaha supaya rakyat Kelantan faham bahawa kesusahan yang berlaku atas dunia ini adalah berpunca daripada dosa.

“Ayat-ayat Quran banyak menyebut bala yang menimpa manusia ini adalah berpunca daripada dosa.

“Oleh yang demikian kita kena pakat-pakat (sama-sama) tegur, nasihat, tak kiralah dalam apa jua pun keadaan termasuk politik, ekonomi kerana ini cara Islam, bukan cara demokrasi, bukan cara komunis dan juga sosialis, tapi cara Islam” katanya.

Menjawab soalan sama ada solat hajat dan solat istisqa yang diadakan pagi ini sebagai tradisi negeri Kelantan, beliau berkata “wallahualam. Yang pastinya nabi Muhammad SAW sendiri sembahyang istisqa’ setiap kali berlakunya kemarau”. -MI


Suasana Kelantan Hari Ini
Gambar ehsan pinkturtle

5 ulasan:

Jebon berkata...

MasyaAllah... kuasa Allah yang tiada tolok bandingnya. Itu pun masih ramai lagi yang tidak mahu beriman termasuk golongan-golongan munafiq yang ada dicelah-celah umat Islam.

Insaf & muhasabahlah diri kita semua.

Insya-Allah...

Awanama berkata...

kebetulan saja,
jangan perasan.

solat hajat mohsin???
mari kita tingok sapa yang kena.

Awanama berkata...

betapa Allah telah memperkenankan doa hambaNya yg taat pd perintahNya. betapa besarnya petunjuk yg diberikan oleh Allah... kepada siapa yg mahu mengakui Keagongan Yang Maha Esa.

Awanama berkata...

jgn ckp cuma kebetulan..saudara tahu ke urusan Allah..hujan turun dr langit..Dia yg bg pd sapa yg dia nak.klu btul kerana ada hamba2 Nya yg sujud merapatkan dahi ke tanah kerana Allah..Ada kala Allah akan bayar tunai..dan takut lah andai balsan Di tangguhkn..jadi x jadi bukan urusan kita..Nabi pun ada kala kalah dalam peperangan..bukan nak bg tahu Allah tak tolong,tp perancangan Allah dia lah yg maha mengetahui

Awanama berkata...

di kelantan sekarang ni dah tak panas agaknya.