2 Apr 2013

[VIDEO] DAP Pilih Sakmongkol Untuk Bertanding Di Raub


DAP akan meletakkan Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz - yang pernah menjadi orang kanan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak - sebagai calon bagi kerusi Parlimen Raub.

Ia diumumkan oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam satu ceramah parti itu di Raub petang ini.

Mohd Ariff pernah menjadi ADUN Pulau Pemanis antara tahun 2004 hingga 2008. Dari 2000 hingga 2004 beliau menjadi ketua penerangan Umno bahagian Pekan Umno yang masih diketuai oleh Najib.

Lebih dikenali dengan nama blog Sakmongkol AK47, Mohd Ariff telah menjadi blogger politik yang aktif dan kerap pengkritik pentadbiran Najib.

Beliau menyertai DAP pada Januari 2012, bersama dengan ahli veteran Umno, Aspan Alias.

Raub adalah kerusi majoriti pengundi Melayu yang kini diwakili Naib Presiden MCA, Datuk Dr Ng Yen Yen, yang menang dengan majoriti 2,752 undi. Memandangkan majoriti itu hanya 8.2 peratus daripada jumlah pengundian, maka Raub disenaraikan sebagai antara kerusi goyah BN.

Sementara itu, Lim juga mengumumkan bahawa DAP memilih Tengku Zulpuri Shah Raja Puji, seorang kerabat diraja Pahang, sebagai calonnya bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Mentakab.

Tengku Zulpuri adalah seorang jurutera elektronik dan ahli perniagaan. Beliau menyertai DAP pada tahun 2000 dan kemudiannya dilantik sebagai ahli Majlis Perbandaran Selayang.

Mentakab merupakan satu lagi kerusi majoriti pengundi Melayu yang kini diwakili Chuah Boon Siong dari MCA, yang memenangi dengan majoriti 2,439 undi majoriti, untuk menewaskan lawannya dari DAP.

Bersama dengan Zairil Khir Johari, kini sah DAP akan membariskan sekurang-kurangnya tiga ahli Melayu yang dilihat menonjol untuk bertanding dalam pilihan raya umum ke-13. -mk

Ulasan GB

Pengundi Raub perlu memilih Mohd Ariff Sabri untuk ahli parlimennya. GB mengenalinya apabila berpeluang berceramah sepentas dengannya beberapa minggu lalu.

Pengetahuan dan kebolehannya melafazkan ayat-ayat Al-Quran sewaktu berceramah begitu mengkagumkan. Dan selepas ceramah GB menyatakan kepada beliau.... "Datuk, ada kemungkinan Allah keluarkan Datuk dari UMNO kerana Datuk mempunyai ilmu keagamaan kerana syaitran yang dikenali itu terasa panas bila dibacakan ayat-ayat Al-Quran.."

Datuk Mohd Ariff berkata.. "Ya, mungkin".

Bagi yang belum berkesempatan mendengar ceramah beliau, berikut disiarkan rakaman ceramahnya di Sungai Buaya yang pernah disiarkan di blog ini.


5 ulasan:

Awanama berkata...

Hati2. Pilih calon PR yg bersih dan ikhlas memperjuangkan hak rakyat. Takut tersalah pilih mereka yg ditaja utk buat U-turn selepas PRU nanti. PERINGATAN

Awanama berkata...

Tahniah Dato SAK !

Cukuplah menongkat dunia zamsn DUMBNO , kita ber juang untuk alam akhirat yea.....

Awanama berkata...

raub untuk orang raub..

Awanama berkata...

ng yen yen orang raub ke?
dia pr australia.

Awanama berkata...

Ng Yen Yen asal orang Kelantan