5 Jun 2012

[BONGKAR] Helah SPR Untuk Tambahkan Lagi Pengundi Untuk BN Rampas Selangor

Selangor catat pengundi belum daftar tertinggi, kata SPR

KUALA TERENGGANU, 4 Jun — Selangor mencatat jumlah layak mengundi belum mendaftar tertinggi dengan angkanya mencecah 600,000 orang daripada dua juta yang layak di negeri itu, Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata hari ini.

Secara keseluruhan, masih terdapat 3.65 juta rakyat Malaysia yang belum mendaftar sebagai pemilih daripada 16.5 juta yang layak di seluruh Negara, katanya.

“Kita dapati negeri lain seperti Johor, Kuala Lumpur, Perak dan Kelantan turut tidak terkecuali, masih ramai yang layak belum mendaftar.

“Bagaimanapun saya kagum dengan Terengganu, iaitu antara negeri yang berjaya mencatat jumlah pengundi belum daftar yang kecil dengan hanya sekitar 46,000 orang sahaja,” katanya.

Wan Ahmad berkata di Johor terdapat hampir 500,000 belum mendaftar sebagai pemilih, manakala di Kuala Lumpur 350,000 dan Kelantan 200,000 orang.

“Kita harap mereka mendaftar segera bagi membolehkan mereka menunaikan tanggungjawab untuk negara,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata daripada hampir 13 juta pemilih berdaftar, dua juta adalah pengundi baharu yang akan mengundi buat pertama kali pada pilihan raya umum akan datang, yang mana 35 peratus adalah belia di bawah usia 35 tahun.

Mengenai pemilih di Terengganu, Wan Ahmad berkata kira-kira 100,000 daripada 611,583 pengundi adalah mereka yang baharu mendaftar.

Wan Ahmad turut mengingatkan pemilih agar menyemak kembali maklumat pada daftar pemilih yang telah dibuka sejak 1 Jun lepas, bagi membolehkan sebarang pindaan dilakukan segera jika ada ada kesilapan.

Beliau yang sebelum itu menghadiri taklimat pilihan raya umum ke-13 kepada pegawai pengurus dan penolong pegawai pengurus negeri Terengganu, berkata taklimat kali kedua tersebut sebagai peringatan kepada petugas pilihan raya terutama bersabit peraturan baharu. — Bernama

Khalid : Buat RCI Tentang Pengundi di Selangor Juga

SHAH ALAM, 3 JUN 2012 : Bukan Sabah sahaja, Selangor juga perlu satu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berikutan pertambahan pemilih yang mendadak di dalam daftar pengundi terbaru Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) yang menimbulkan banyak persoalan.

MP Shah Alam, Khalid Samad berkata, pertumbuhan pemilih baru disifatkan luarbiasa dan di luar jangkaan.

“Itulah di antara sebab mengapa kita melihat pertambahan yang begitu mendadak dan luarbiasa di Selangor di mana disebutkan hampir lebih 400 ribu pengundi baru dari 2008 hingga sekarang.

“Kita juga banyak dengar bahawa orang Indonesia, Bangladesh, Myanmar, Filipina yang telah diberikan kerakyatan dengan sewenang-wenangnya supaya mereka menyokong calon-calon Barisan Nasional (BN),” katanya kepada TVSelangor di sini hari ini.

Khalid berkata kebanjiran warga asing yang mendapat kerakyatan semasa pilihanraya di Selangor dan di seluruh Semenanjung Malaysia mungkin akan berlaku seperti di Sabah.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas cadangan penubuhan RCI di Sabah bagi menyiasat kebanjiran warga asing tanpa izin yang dipercayai diberikan kerakyatan semasa pilihanraya 1994.

Bernama melaporkan suruhanjaya tersebut dijangka akan diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam lawatannya ke Sabah sempena Pesta Kaamatan pada 9 Jun ini.

Menurutnya, penubuhan RCI di Sabah itu disokong MP Pakatan Rakyat (Pakatan). MP BN sendiri tidak menafikan perkara itu berlaku apabila isu tersebut dibahaskan dalam sidang Parlimen lalu.

“Ini untuk kita jamin pilihanraya di negara ini menjadi pilihanraya yang bersih kerana hanya rakyat sebenar yang memilih kerajaan.

“Maka dengan ini, satu RCI untuk menjalankan siasatan berhubung warga asing diberikan kerakyatan ini perlu ditubuhkan dan perlu disegerakan sebelum pilihanraya umum diadakan,” katanya.

Abdul Khalid berkata, perkara itu amat serius kerana ia melibatkan jabatan dan agensi kerajaan yang mendaftarkan warga asing berkenaan.

“Sebagaimana didedahkan Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar bahawa SPR bersama Jabatan Pendaftaran Negara serta Majlis Keselamatan Negara telah bekerjasama untuk mendaftarkan warga-warga asing ini.

“Apabila perkara ini didedahkan, kita melihat pihak yang disebutkan itu tidak memberikan satu menafian yang kukuh dan bersungguh-sungguh. Maka adalah diyakini perkara ini memang sedang berlaku,” katanya.
-selangorku


Ulasan GB

Kerajaan bukan sahaja tidak mengindahkan 8 tuntutan BERSIH 3.0 dan desakan supaya ditubuhkan RCI, tetapi masih terus dengan konspirasi untuk "mengotorkan" lagi daftar pemilih dengan pengundi-pengundi yang tidak dikenalpasti identitinya.

Kenyataan Timbalan Pengerusi SPR tersebut ternyata satu helah untuk menambahkan lagi bilangan pengundi di negeri Selangor apabila kajian mendapati UMNO BN belum mampu merampas Selangor dari Pakatan Rakyat.

Setiap kali kenyataan sedemikian dikeluarkan, maka kita akan dapati beberapa hari selepasnya, bilangan pengundi tiba-tiba meningkat secara mendadak.


Kini tumpuan diberikan kepada Selangor dan Johor.

Selangor kerana mereka sememangnya meletakkan sasaran to capture Selangor by hook or by crook sementara di Johor pula apabila didapati angin perubahan rakyat Johor sekarang kini sudah mula berpihak kepada Pakatan Rakyat.

Semuga Allah menolong kita dan menggagalkan semua perancangan jahat UMNO BN melalui SPR di dalam pilihanraya akan datang ini.

7 ulasan:

Amuraria berkata...

MEMANG PARTI PANDI KUTTY UMNO-APCO & GEROMBOLAN SPR JUGA AGENSI LAIN YANG DIPERLEMBUKAN MENJADI PENGKHIANAT NEGARA DENGAN BERBAGAI HELAH LICIK UNTUK MERAMPAS KUASA DENGAN APA CARA SEKALIPUN ,RAKYAT MALAYSIA YANG CINTAKAN KETELUSAN 7 KEADILAN BUKALAH MATA & MINDA UNTUK MENENTANG REJIM ZALIM LAGI KELENTONG INI ! ABU SAJA PENYELAMAT NEGARA MALAYSIA DARI SANG PENYAMUN PERASUA YANG KORUP & GANAS,ALLAHU AKHBAR !

Awanama berkata...

Jikan diberi peluang BN memerintah lagi, negara akan hancur ekonomi dan gerombolan pemerintah akan melahap sekenyang-kenyangnya wang rakyat melalui rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa.

hairan berkata...

jangan tak faham... maksudnya jumlah tuh termasuklah orang2 indon dan bangla!!!

mangkuk hayunnnnn tol le manusia2 nih

Awanama berkata...

Ya allah kau tunjukkan lah kebenaran kepada 2ekor pengkianat bangsa ini...bg lah 2ekor bangsat ini kesedaran demi malaysia yg kami cintai..

Nurfanthoun berkata...

Selangor mesti diambil semula
Tak kira rela mahupun paksa
Seluruh jentera gerak segera
Pelbagai kaedah ribuan cara
Tanpa takut bimbang tiada
Kerna undang2 kita yang jaga
Mereka nampak tapi kita kata buta
Mereka jerit kita pekakkan telinga
Kita bodoh dengan bangga !

Awanama berkata...

100,000 AMAH diperlu untuk Selangor. Tawaran lumayan...hadiah IC biru dan taraf bumiputra...tak payah nak renew permit setiap tahun.

Awanama berkata...

kalau UMNO nak menang PRU 13 mudah saja beri bantuan BR1M kali kedua sebanyak RM 20,000 seorang kapada seluruh rakyat Malaysia,
SPR barua suruhan UMNORASUAH cukup gembira kerana politik wang mula dinikmati oleh semua peringkat rakyat termasuk ahli UMNO yang bodoh dapat merasa.
orang kasta atas UMNO sudah puas dengan kekayaan dari wang cukai rakyat.
sekarang bagi pula wang cukai rakyat kepada Rakyat KASTA bawah tapak kaki UMNO pula merasa.