26 Mac 2012

Pelik, Keluarga Dirang Terus Diancam, Cubaan Samun & Dikejar Orang Tidak Dikenali

Keluarga Dirang diganggu

PASIR GUDANG – Keluarga mangsa bunuh dan bakar, Nurul Nadirah Abdullah, 5, atau Dirang mendakwa berasa terancam sejak kematian kanak-kanak itu.

Ibunya, Roselyn Alan, 25, berkata, kehidupan mereka sekeluarga tidak tenteram berikutan beberapa insiden seperti cubaan samun dan dikejar individu tidak dikenali.

“Sejak dua hari lalu, rumah yang kami diami cuba dipecah masuk kira-kira jam 1 pagi. Ketika itu, kami semua sedang lena tidur, namun adik ipar terdengar bunyi penjenayah cuba memecah masuk melalui bumbung.

“Pada mulanya, kami sangka ia bunyi burung yang berjalan di siling, tetapi penjenayah itu cuba pecahkan siling menyebabkan ibu bertindak mengambil batang besi lalu mengetuk pintu dengan kuat, menyebabkan penjenayah itu melarikan diri,” katanya selepas menerima kunjungan Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff dan isterinya, Bibi Zakiah Meraslam di rumah mereka di Flet Seri Delima, Bandar Seri Alam, di sini, semalam.

Roselyn memberitahu, ia merupakan kejadian pertama cubaan pecah rumah dialaminya sejak hampir setahun setengah mereka sekeluarga menetap di situ.

Jelasnya, atas dasar keselamatan, mereka sekeluarga telah berpindah ke blok lain di situ.

“Kami bukan tidak mahu pindah tempat lain, tapi berasa selesa di sini kerana terdapat ramai saudara-mara yang tinggal di flet ini,” katanya.

Ibu tiga anak ini juga mendakwa, adik bongsu lelakinya, Mohd Hakim Alan, 14, dikejar tiga individu tidak dikenali dalam tiga kejadian berasingan.

Roselyn percaya kejadian yang berlaku ada kena mengena dengan kes kematian Dirang.

Sementara itu, menceritakan detik-detik cemas dialaminya, Mohd Hakim berkata, kejadian pertama dia dikejar ialah ketika hendak ke kafe siber berdekatan rumah.

“Ketika itu lebih kurang jam 1 tengah hari, saya hendak ke kafe siber, kemudian ada lelaki cuba mendekati sambil memanggil saya dekat dengannya. Dia kemudian bertanya saya anak siapa.

“Tidak mengendahkan lelaki itu, saya kemudian bertindak melarikan diri lalu dikejar,” katanya.

Mohd Hakim berkata, insiden yang sama turut berlaku selang beberapa hari lalu dan mendakwa lelaki itu menaiki kereta Kancil berwarna merah sentiasa mengekorinya.

Roselyn berkata, dia akan membuat laporan polis berhubung kejadian yang berlaku kerana khuatir akan keselamatan mereka sekeluarga. -SH


Keluarga diancam

SERI ALAM: Belum hilang rasa sedih selepas pemergian Nurul Nadirah Abdullah, 5, atau Dirang pada 1 Mac lalu, keluarga kanak-kanak itu mendakwa terancam berikutan beberapa insiden dilalui keluarga berkenaan dengan terbaru cubaan memecah masuk rumah mereka di Flat Seri Delima, Bandar Baru Seri Alam.

Dalam kejadian jam 1 pagi kelmarin, keluarga Dirang yang sedang tidur dikejutkan dengan bunyi bising dari siling.

Bunyi aneh yang pada mulanya disangka burung menyebabkan mereka tidak mengendahkannya, bagaimanapun mula berasa pelik apabila ia semakin kuat seperti seseorang sedang mengorek lubang pada siling berkenaan.

Ibu Dirang, Roselyn Alan, 25, berkata, kejadian itu disedari adik iparnya sebelum semua ahli keluarga dikejutkan daripada tidur.

“Kami meminta bantuan jiran untuk mengesan punca bunyi terbabit. Kerana risau, kami menendang dinding dan tiang rumah. Bunyi aneh itu kemudian hilang selepas jiran memenuhi depan rumah. -hm


LIMA MEDANG, menunjukkan siling rumah kosong yang dipercayai digunakan individu yang tidak dikenali untuk memecah masuk ke rumahnya melalui siling di flet Seri Delima Bandar Seri Alam, Johor Bahru.Ulasan GB

Mengapa GB kata pelik?

Sebab orang yang dikatakan membunuh Dirang sudah direman malah hari ini sudah didakwa di mahkamah.

Kemudian, orang yang mana pula mengancam, meracau, mengejar malah cuba menyamun keluarga Dirang?

Ada beberapa perkara yang timbulkan persoalan sebelum ini misalnya SMS dikatakan dihantar oleh budak umur 11 tahun yang nampaknya di luar logika akal.

Yang mana fakta, yang mana auta?

Ya Allah, dedahkanlah kebenaran itu kebenaran...

Laporan sebelum ini
klik untuk baca


Tiada ulasan: