26 Mac 2012

Kisah 30 Kambing Tak Takut Air, Terperangkap Di Beting

Kuantan - Tanggapan bahawa kambing takutkan air mungkin tidak lagi sesuai digunakan kerana kira-kira 30 ekor kambing dipercayai milik penduduk Kampung Tanjung Selangor, Pekan, dilihat selesa turun bermain air di beting pasir berhampiran Kuala Kampung Cherok Paloh, dekat sini, semalam.

Kejadian yang dianggap pelik itu disaksikan sebuah keluarga dari Kuantan yang kebetulan singgah berehat di tepi pantai berkenaan.

Bagaimanapun keasyikan mereka menyaksikan gelagat kambing itu bertukar cemas apabila semua haiwan terbabit terperangkap di beting pasir berikutan air pasang.

Moha Hazrul Hisham, 27, dari Bukit Setongkol, di sini, berkata, dia bersama 10 ahli keluarganya singgah di pantai itu kira-kira jam 9 pagi untuk berehat selepas penat mengayuh basikal dari Kuantan ke Kampung Cheruk Paloh.

Menurutnya, mereka ternampak kumpulan kambing itu datang dari Tanjung Selangor sebelum melintasi air cetek di beting pasir dan berjalan ke kawasan yang agak jauh ke tengah.

“Kami sedari air mula pasang dan ternampak haiwan terbabit mula berkumpul di satu kawasan dikelilingi air laut yang semakin dalam serta berarus agak deras.

“Kami mula panik kerana bimbang kambing-kambing itu akan lemas, namun beberapa nelayan yang melintasi kawasan itu bersama bot masing-masing tidak mengendahkan kejadian yang berlaku,” katanya.

Moha berkata, atas dasar kemanusiaan, dia menghubungi Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) untuk meminta bantuan bagi menyelamatkan kambing berkenaan memandangkan keadaan air semakin dalam.

Tiga anggota JPAM Pekan, Mohd Indra Iskandar Ramli, 21, Nor Faizal Mohamad, 27, dan Abdul Syukur Ismail, 30, tiba di lokasi kira-kira jam 10 pagi sebelum cuba mendekati kawasan kambing yang terperangkap menggunakan sebuah bot.

Kehadiran tiga anggota penyelamat itu seolah-olah tidak disenangi kumpulan kambing terbabit apabila semuanya cuba melarikan diri dengan berenang melintasi air yang agak deras untuk ke tebing arah Tanjung Selangor.

Kejadian disaksikan dengan penuh debaran keluarga terbabit kerana mereka tidak yakin haiwan itu mampu melepasi arus deras sejauh kira-kira 50 meter ke tebing.

Bagaimanapun, debaran mereka berakhir apabila kambing-kambing itu berjaya sampai ke tebing dalam keadaan selamat, tetapi seekor anak kambing tersasar dibawa arus, namun sempat diselamatkan tiga anggota JPAM itu.

Bagi Mohd Indra, pengalaman menyelamat haiwan bukan kali pertama baginya, namun kes kambing terperangkap dan nyaris lemas dalam air laut tidak pernah dilalui selama dia berkhidmat dalam pasukan sukarela itu.

Menurutnya, mereka tetap memberikan respons terhadap semua aduan orang ramai walaupun kes kecemasan itu melibatkan haiwan.

“Bagi kami haiwan juga makhluk bernyawa dan perlu diselamatkan jika berlaku kecemasan atau bencana, jus­teru kami nekad untuk menyelamatkan kambing-kambing itu daripada lemas dihanyutkan arus,” katanya kepada Sinar Harian. -SH

30 kambing ‘main air’ terperangkap di beting

KUANTAN: Kambing tidak lagi takutkan air. Mungkin itu sesuai menggambarkan tindakan sekumpulan 30 haiwan peliharaan yang turun bermain air di beting pasir dekat kuala Kampung Cherok Paloh, Pekan, pagi semalam.

Namun, gelagat kumpulan kambing itu yang cuba ‘berjinak’ dengan air membawa padah apabila mereka terperangkap di beting pasir berkenaan selepas air laut tiba-tiba pasang.

Bagaimanapun, kumpulan kambing itu selamat sampai ke tebing selepas mengharungi air walaupun seekor tersasar dibawa arus, namun diselamatkan anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) yang bergegas ke tempat kejadian. Kejadian kambing bermain air yang dianggap pelik itu disaksikan sebuah keluarga dari Bukit Setongkol, di sini, yang singgah berehat di pantai berkenaan jam 9 pagi semalam.

Saksi kejadian, Moha Hazrul Hisham, 27, berkata ketika tiba di pantai berkenaan bersama 10 ahli keluarganya yang mengayuh basikal dari bandar ini ke Cherok Paloh, dia melihat kumpulan kambing itu datang dari arah Tanjung Selangor, Pekan, melintasi air cetek sebelum menuju beting pasir terletak 50 meter dari pantai.

Katanya, tiba-tiba air mula pasang dan mereka yang melihat kejadian itu cemas kerana air laut sudah mengelilingi beting pasir itu tempat kumpulan kambing itu berada.

“Melihatkan air laut semakin dalam dan arus deras saya bimbang kambing itu lemas menyebabkan saya menghubungi JPAM,” katanya.

Katanya, kumpulan kambing itu selamat ke pantai walaupun seekor daripadanya pada mulanya hanyut dibawa arus dan sempat diselamatkan anggota JPAM dengan sebuah bot.
-hm.2 ulasan:

..cik faTiha Tea'ah... berkata...

ishk..comel pulak ase kambing2 nie..hehe...

Awanama berkata...

itu kambing kalau "LEMBU NFC" camna ekk?