20 Mac 2012

Debat Wikileaks: Oh Rupanya RPK Hanya Mahu Jadi Pak Sibuk Dalam Wawancara

Isu Wikileaks: Siapa sebenarnya yang takut berdebat

KUALA LUMPUR, 19 Mac: Wawancara antara pemilik Wikileaks, Julian Assange dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan diteruskan tanpa penyertaan penumpang dalam wawancara ini.

Menurut Ketua Staf Pejabat Anwar, Ibrahim Yaacob, Anwar dan penerbit wawancara ini, Quick Roll Productions telah bersetuju dengan keputusan ini.

Media BN melaporkan kononnya Anwar didakwa takut untuk berdebat dengan Raja Petra Kamarudin, pemilik blog Malaysian-today.

"Pertamanya kami mahu menjelaskan bahawa permohonan yang diajukan oleh Wikileaks kepada Pejabat Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah satu wawancara antara Julian Assange dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Kemudiannya barulah pihak kami diberitahu Raja Petra mahu menumpang dalam wawancara tersebut.

"Makanya Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa beliau hanya menyatakan persetujuan untuk permintaan yang asal iaitu wawancara antara beliau dengan Julian Assange,"
kata Ibrahim Yaacob.

Oleh itu, katanya, Quick Roll Productions, pihak produksi yang terlibat dengan wawancara ini telah membuat keputusan editorial untuk meneruskan format wawancara antara Julian Assange dengan Anwar Ibrahim tanpa melibatkan penumpang lainnya.

Keputusan editorial tersebut semata-mata dibuat oleh Quick Roll Productions dan tidak dipaksakan oleh Pejabat Datuk Seri Anwar Ibrahim ke atas mereka, beritahu beliau.

Debat Anwar-Najib

Menurut pejabat Anwar itu, mereka merasa terpanggil apabila Datuk Seri Najib Razak menggunakan isu ini sebagai pelantar untuk mentohmah Datuk Seri Anwar Ibrahim kononnya takut berdebat dengan Raja Petra.

"Kami kesal kerana Datuk Seri Najib Razak bercakap tidak berdasarkan fakta yang sebenar kerana tidak timbul soal debat sedangkan yang dipersetujui antara Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Julian Assange adalah wawancara satu sama satu.

"Akan tetapi oleh kerana YAB Perdana Menteri beriya-iya bercakap soal debat, kami berpendirian adalah sangat baik untuk rakyat dan negara ini sekiranya Datuk Seri Najib Razak bersetuju untuk berdebat dengan YB Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim," katanya.

Menurut beliau, perdebatan antara Ketua Pembangkang dengan Perdana Menteri berkaitan isu nasional pastinya memberi manfaat yang banyak kepada rakyat dan negara Malaysia.

Justeru keengganan Datuk Seri Najib Razak untuk berdebat dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim memunculkan tanda tanya di kalangan rakyat terbanyak.

"Sama ada Perdana Menteri takut ataupun tidak punya komitmen untuk menyuburkan amalan Demokrasi di negara ini," tambahnya. -HD

Wawancara Anwar tanpa RPK diputuskan sendiri oleh Wikileaks

KUALA LUMPUR: Wawancara Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan pengasas Wikileaks, Julian Assange diputuskan sendiri pihak editorial badan itu tanpa paksaan dari pejabat Anwar.

Penjelasan itu dibuat Ketua Staf Pejabat Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ibrahim Yaacob sebagai mengulas tindakan Datuk Seri Najib Razak memutar belit isu itu.

“Pertamanya kami mahu menjelaskan bahawa permohonan yang diajukan Wikileaks kepada Pejabat Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah satu wawancara antara Julian Assange dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Kemudiannya barulah pihak kami diberitahu Raja Petra mahu menumpang dalam wawancara tersebut,” katanya.

Ibrahim berkata, selepas Anwar bersetuju dengan wawancara itu, barulah Ketua Pembangkang itu diberitahu blogger kontroversi, Raja Petra Kamaruddin mahu menumpang dalam wawancara itu.

“Makanya Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, beliau hanya menyatakan persetujuan untuk permintaan asal iaitu wawancara antara beliau dengan Julian Assange.

“Oleh itu Quick Roll Productions, pihak produksi yang terlibat dengan wawancara ini membuat keputusan editorial untuk meneruskan format wawancara antara Julian Assange dengan Anwar Ibrahim tanpa melibatkan penumpang lainnya,” tegas Ibrahim.

Oleh itu, kata Ibrahim, tindakan Najib memutar belit isu itu hanya taktik Presiden Umno itu untuk mengelak dari berdebat dengan Anwar.

“Keduanya, kami merasa terpanggil apabila Datuk Seri Najib Razak menggunakan isu ini sebagai pelantar untuk mentohmah Datuk Seri Anwar Ibrahim kononnya takut berdebat dengan Raja Petra.

“Kami kesal kerana Datuk Seri Najib Razak bercakap tidak berdasarkan fakta yang sebenar kerana tidak timbul soal debat sedangkan yang dipersetujui antara Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Julian Assange adalah wawancara satu sama satu,”
tegasnya.

Ibrahim juga melihat keengganan Najib berdebat dengan Anwar menimbulkan persoalan bahawa Presiden Umno itu menolak amalan demokrasi atau Najib sebenarnya pengecut untuk berdebat dengan Anwar.

“Akan tetapi oleh kerana Perdana Menteri beriya-iya bercakap soal debat, kami berpendirian adalah sangat baik untuk rakyat dan negara ini sekiranya Datuk Seri Najib Razak bersetuju untuk berdebat dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Perdebatan antara Ketua Pembangkang dengan Perdana Menteri berkaitan isu nasional pastinya memberi manfaat yang banyak kepada rakyat dan negara Malaysia,” katanya lagi.
-KD


1 ulasan:

Awanama berkata...

Lagi menarik kalau debat diantarakan jemput DS Najib sekali. Debat ni berkenaan scenario global baru boleh menilai siapa labih berkelayakan