12 Sep 2011

Pelajar IPT Dakwa Disihir Guna Gambarnya Dalam Facebook

Nilai - Disihir menggunakan gambar yang terdapat dalam laman sosial Facebook (FB).

Itu yang didakwa berlaku kepada seorang pelajar institusi pengajian tinggi, dikenali sebagai Ira apabila gambar dari laman sosialnya dijadikan sebagai senjata pemujaan sihir.

Ira, 22, mendakwa, dia telah disihir oleh seorang wanita yang dikenali sebagai Maria kerana cemburu akan hubungan bersama teman lelakinya serta mahu memutuskan hubungan mereka.

"Maria adalah bekas teman wanita kekasih saya tetapi hubungan mereka telah lama putus. Sebab itu dia menyihir saya kerana ingin melihat hubungan kami hancur.

"Kami tidak mengenali antara satu sama lain.

"Dia hadir menghulurkan tangan sebagai rakan dan saya sambut kerana ingat dia jujur namun sebaliknya," dakwanya ketika ditemui baru-baru ini.

Jelas Ira lagi, dia mengetahui disihir oleh Maria melalui sekeping gambar setelah menerima rawatan daripada penaung Pusat Rawatan Islam At Tobibi di Bandar Baru Nilai, Shamsuri Safie pada Jun lalu.

Menurutnya, semasa rawatan, dia mendapati gambar mata Maria seolah-olah bersinar setiap kali dia merenungnya.

Ketika itu, dia merasakan Maria terlalu baik dan dia menurut segala kemahuannya termasuk berhenti kerja.

"Bagaimanapun setelah berubat, baru saya tahu bahawa saya bukan sahaja terkena sihir tetapi disantau oleh Maria,'' ceritanya.

Menurutnya, Shamsuri memberitahunya bahawa Maria telah meletakkan abu mayat di dalam makanannya. -kosmo

Ulasan GB

Samada disihir/disantau atau tidak, ia masih boleh dipertikaikan. Itu hanya permainan dalam dunia perbomohan.

Namun, GB tidak pula menafikan mempamerkan gambar di FB lebih banyak mendatang mudharat dari menafaat. Kerana kita mendedahkan diri kita kepada orang yang tidak dikenali latarbelakangnya yang kemudian akan menggunakan gambar itu untuk tujuan-tujuan yang kita tidak ketahui.

Jika mahu juga pamerkan gambar-gambar gunakan fungsi "privacy" yang ada, iatu berkongsikan gambar-gambar tersebut hanya kepada mereka yang dikenali sahaja.

Justeru berwaspadalah dan sentiasa semak FB sendiri.

1 ulasan:

Awan Network berkata...

ambik gambar kartun letak..biar gambar kartun tue yg kena sihir..hehe

Entri Terhangat!! :
HOT!! - Rakan Ajak Onani?
HOT!!Apa Kata Artis Kita Tentang Aurat!!