14 Dis 2011

Utusan Diperintah Bayar RM200,000 Kepada Lim Guan Eng

Pulau Pinang, 14 Dis: Mahkamah Tinggi Pulau Pinang mendapati Utusan memfitnah Lim Guan Eng dan diarahkan membayar RM200,000 kepada Ketua Menteri Pulau Pinang itu serta mendapati
dia tidak anti Melayu atau anti Islam tetapi itu adalah niat buruk Utusan.

Sebelum ini, Guan Eng berkata, "Jika menang, apa-apa wang yang diterima akan kami dermakan kepaada program membasmi kemiskinan.”

Lim Guan Eng pada 6 Januari lalu mengemukakan saman di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang ke atas akhbar milik Umno, Utusan Malaysia atas dakwaan sebuah artikelnya memfitnah DAP.

Lim memutuskan untuk menyaman Utusan setelah akhbar harian itu menyiarkan sebuah artikel pada Disember lalu yang mendakwa DAP adalah alat kerajaan asing dan mahu parti berkenaan diharamkan.

Sebelum itu, Lim mengutuskan sepucuk surat tuntutan meminta Utusan menarik balik beberapa perkataan yang didakwa memfitnahnya dalam berita yang bertajuk 'Kebiadaban Guan Eng'.

Utusan telah menuduh Lim sebagai seorang ‘rasis’ dan ‘anti-Melayu’ dalam artikel yang disiarkan sehari selepas konvensyen Pakatan Rakyat bulan lalu.

Lim dalam notis tuntutanya menafikan dakwaan berkenaan dan memohon akhbar itu menyiarkan permohonan maaf dan pampasan daripada Utusan kerana memfitnahnya.

Kehadiran Lim hari itu diiringi peguam yang juga ADUN Dato Keramat, Jagdeep Singh Deo dan juga beberapa ahli exco dan ADUN yang lain.

Mengenai jumlah pampasan yang dituntut, Lim berkata beliau menyerahkan perkara berkenaan kepada mahkamah untuk menentukkannya. -HD

Guan Eng menang saman fitnah ke atas Utusan

Mahkamah Tinggi Pulau Pinang hari ini mendapati akhbar milik Umno, Utusan Malaysia bersalah kerana memfitnah Ketua Menteri Pulau Pinang berhubung berita yang bertajuk 'Kebiadaban Guan Eng’ yang diterbitkan pada 20 Disember tahun lalu.

Sehubungan itu, Utusan diarahkan membayar pampasan RM200,000 kepada setiausaha agung DAP itu dan RM25,000 lagi sebagai bayaran kos.

Utusan telah menuduh Lim sebagai seorang ‘rasis’ dan ‘anti-Melayu’ dalam artikel yang disiarkan sehari selepas konvensyen Pakatan Rakyat bulan lalu berdasarkan ucapanya yang bertema 'A People's Government for the Real Malaysians' pada 19 Disember lalu.

Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk GV Varughese semasa penghakimannya menggariskan tujuh para yang Utusan dikatakan telah memfitnah Lim.

Beliau juga sempat memberi ucapan ringkas mengenai "kewartawanan bertanggungjawab” dan mengingatkan pemberita supaya melaksanakan tugas mereka secara profesional dengan mengesahkan kenyataan yang diterima jika tidak mahu dikenakan dakwaan memfitnah.

Pada sidang media di luar mahkamah, Lim berkata Utusan memang mahu memfitnah dirinya dan DAP.

Katanya, akhbar milik Umno itu mempersalahkan dirinya dan kerajaan negeri yang diterajui DAP kerana mengusir penduduk kampung dan merobohkan rumah mereka di Kampung Jalan Pokok Asam dan Kampung Genting di Balik Pulau, sedangkan pertikaian sebenar adalah antara pemaju dan penduduk.

"Saya berpendapat jika Utusan adalah media yang bertanggungjawab, ia mesti bertaubat, tetapi saya tidak yakin mereka akan berbuat demikian,” kata Lim.

"Saya fikir mereka akan membanyar pampasan itu dan terus memfitnah saya dan DAP.” -mk4 ulasan:

yes berkata...

Kalau mereka terus memfitnah , saman lagi. Jika LGE menang rakyat untung

Awanama berkata...

Quote:"Saya berpendapat jika Utusan adalah media yang bertanggungjawab, ia mesti bertaubat, tetapi saya tidak yakin mereka akan berbuat demikian,” kata Lim

Saya juga bersetuju dengan kenyataan ini.

Nukilan: Joe Bang

1 Malaysia berkata...

YB Lim, teruskan perjuangan yang murni. Sesungguh YB ni seperti pepatah Cina, "Emas yang tulen tak takut pada api yang panas membara". Yang benar tetap benar. Keadilan harus ditegakkan tanpa berlandaskan keturunan, agama atau warna kulit.
Pergi jahanam dengan mamak Ghani tu. Munafikun ni tak akan serik-serik menjatuhkan YB tapi tanpa kesedarannya, munafikun ni secara tidak langsung telah menjahanamkan imej BN. Begitu juga dengan LIM BO CHANG yang ingin menyertai semula GERAKAN. Baru 3 tahun dalam PKR, dah nak menyesal kerana tak dapat melakukan reformasi. Yang dia dok dalam GERAKAN berpuluh-puluh tahun, apa yang dia dah buat? Seekor lagi. Nasib baik dia tak bawa title YB. Kalau tidak, pening LGE dibuat puak ni. Macam yang pernah Aku katakan, lagi ramai puak munafikun ni keluar dari PR, lagi baik. Kan depa ni parasit. Dah biasa dengan benda HARAM, mana nak rasa kenikmatan benda HALAL.

mat sondol berkata...

Buat apa nak suruh Utusan bertaubat dan berubah? Biarkan dia buat lagi banyak fitnah dan berita-berita karut supaya lebih ramai yang akan saman dan heret dia kemahkamah.Jadikan Utusan sebagai "cepu emas".