30 Okt 2011

[Bergambar] Kalau Dah Jodoh Tak Ke Mana, Sekalipun Telah Berpisah 17 Tahun Lamanya

Semenanjung Gaza: Tahanan Palestin, Daher Kabha yang dibebaskan hasil pertukaran tahanan antara Hamas dan Israel baru-baru ini, melangsungkan perkahwinan dengan tunangnya selepas berada dalam penjara Israel selama 17 tahun.

Dua minggu lalu, Israel bersetuju untuk membebaskan ratusan tahanan Palestin dalam pertukarannya dengan tentera Gilad Shalit yang ditawan militan Palestin pada 2006.

Perjanjian pertukaran antara Hamas dan Israel mencadangkan kira-kira 150 rakyat Palestin dari Tebing Barat akan dibebaskan di Semenanjung Gaza.

Majlis perkahwinan Daher, 44, yang berasal dari Tebing Barat, diadakan di kawasan Semenanjung Gaza yang dikepung di mana dia berada sejak pembebasannya.

Daher dan tunangnya, yang dikenali sebagai Rayeda, 35, bertunang sebelum dia ditahan tentera Israel pada 1994.

Rayeda berasa sungguh gembira untuk memulakan kehidupan baru bersama suaminya, selepas menempuhi kehidupan selama 17 tahun dalam satu perpisahan yang amat memeritkan.

Wanita, yang berasal dari Tebing Barat itu, terpaksa menempuhi satu perjalanan yang panjang menerusi Sempadan Rafah dari Mesir untuk melangsungkan perkahwinannya berikutan pengantin lelaki yang tidak dibenarkan kembali ke kampung halamannya di Jenin.

"Bersyukur kepada Allah swt. Mulai saat ini kehidupan saya bermula. Kegembiraan yang saya rasai tidak dapat digambarkan," kata Rayeda kepada Bernama.

Daher ditahan selepas didapati bersalah oleh regim Tel Aviv atas dakwaan melakukan operasi pengeboman di kawasan Israel.

"Saya gembira kerana sudah dibebaskan dan dapat berkahwin tetapi pada masa sama saya amat ingin pulang ke kampung halaman bersama isteri saya.

"Amat sukar untuk menunggu saat ini. Kebebasan ini hanya diperoleh menerusi tentangan," katanya. - BERNAMA3 ulasan:

Amuraria berkata...

REJIM ZIONIS RAJA DIBUMI ARAB !

Kucing kota berkata...

Amat tidak adil ayat dalam berita ini ditulis "tentera Gilad Shalit yang ditawan MILITAN PALESTINE". Apakah rakyat Palastine yang berjuang membebaskan negaranya boleh dipanggil sebagai MILITAN.Agenda siapakah sebenarnya yang melebelkan Pejuang Islam sebagai "Pengganas". Kenapa kita sebagai Islam yang bersaudara mesti terikut rentak lebel MILITAN agenda Amerika dan Yahudi?.

horahora berkata...

kucing kota:

MILITAN dan TERRORIST adalah 2 perkara berbeza

MILITAN adalah TENTERA : MILITARY = KETENTERAAN

TERRORIST adalah PENGGANAS : TERRORISM = KEGANASAN

perkayakan ilmu bahasa anda