29 Mei 2011

Jangan Minum Bir Yang Didakwa Halal

Padang Serai: Umat Islam di negara ini diingatkan supaya tidak meminum sejenis bir yang didakwa halal oleh syarikat pengedarnya kerana didapati mengandungi alkohol melebihi had yang dibenarkan syarak.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, dakwaan syarikat itu bahawa kandungan alkohol cuma 0.01 peratus adalah tidak benar selepas ujian makmal mendapati kandungannya sebanyak 0.5 peratus.

Katanya, Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM) bersama Majlis-Majlis Agama Islam Negeri akan bertindak menyekat penjualan minuman itu kepada umat Islam.

"Kita akan merujuk kepada Kastam Diraja Malaysia (KDRM) untuk mendapatkan maklumat lebih jelas," kata Jamil Khir kepada pemberita selepas menutup program Juara Rakyat anjuran UMNO Bahagian Padang Serai di Padang Awam Pekan Sungai Karangan, dekat sini, petang semalam.

Akhbar semalam melaporkan mengenai penjualan "bir halal" di pasaran yang semakin popular di kalangan umat Islam dan dikesan Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) baru-baru ini.

Akhbar berbahasa Melayu yang memetik satu sumber berkata, JAIJ mengambil contoh minuman itu untuk diuji di makmal dan hasilnya mendapati bir tersebut dihasilkan dari pelbagai perisa buah-buahan mengandungi 0.5 peratus alkohol.

JAIJ kemudian memaklumkan kepada JAKIM dan KDRM supaya mengambil tindakan sewajarnya termasuk menghentikan penjualannya jika perlu.

Akhbar itu turut memetik Mufti Johor Datuk Mohd Tahrir Samsuddin sebagai berkata bahawa Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan kandungan alkohol dalam makanan serta minuman yang dibenarkan syariat Islam ialah tidak melebihi 0.01 peratus. Katanya ulama bersepakat menetapkan jumlah alkohol dengan kuantiti itu kerana ia boleh terhasil dalam makanan dan minuman secara semulajadi.

Minuman yang diimport dari sebuah negara Islam di Timur Tengah itu banyak terdapat di kafe-kafe di negara ini yang dijual antara RM3 hingga RM5 sebotol.

"Dalam keadaan tidak pasti, saya ingin menasihatkan umat Islam berhenti meminum minuman itu supaya tidak terperangkap dalam situasi yang mengelirukan," katanya.

Sebelum itu, dalam ucapannya, beliau melahirkan rasa kesal kerana ada pihak-pihak yang ghairah mempermainkan institusi Mufti dan melabelkan mufti ke taraf terendah dan menyifatkan perbuatan itu sebagai biadap dan menghina agama.

Di majlis itu, beliau turut menyampaikan barang keperluan dapur kepada 30 orang golongan susah dan warga emas pelbagai kaum.

Tururt hadir Naib Ketua UMNO Padang Serai, Mohd Bakri Hashim dan setiausaha, Drs Mohd Zubib Saad serta Penyelaras Parlimen Padang Serai, Dr Chin Tung Leong.
-- BERNAMA

Ulasan GB

Persoalan kini, kerajaan negara manakah yang meluluskan pengimportan bir-bir berkenaan dan dijual secara meluas di dalam negara ini? kerajaan Jepun? Singapura? Afrika? Kemboja? Lombok? Atau Malaysia sendiri?

GB berharap pihak Unit Amal mengawasi/menghalang penjualan bir-bir berkenaan di dalam program-program ceramah PR kerana GB pernah terserempak ada peniaga mengambil kesempatan menjualnya dengan nama "Air Minimun Kesihatan" di beberapa program ceramah untuk mengaut keuntungan besar dengan penjualan bir berkenaan.4 ulasan:

EmYuEfTieAi berkata...

Sebelum itu, dalam ucapannya, beliau melahirkan rasa kesal kerana ada pihak-pihak yang ghairah mempermainkan institusi Mufti dan melabelkan mufti ke taraf terendah.

Kalau mufti tak boleh buat kerja mmglah orang akan mengata.
contohnya masaalah bir ni.
Apa tindakan segera mereka.

Patutnyanya di botol atau can tu kena tulis
"Minuman ini di haramkan kepada orang Islam"
Seperti tulisan pada kotak rokok
"Merokok Membahayakan Kesihatan"

rahimah berkata...

banyak2 air yg ada,apa ngok orang islam nak minum beer ni?sbb ada perkataan beer ke?

pakli berkata...

Mestilah org islam xngok, Air tu xde pun tulis beer ataupun bir halal. perkataan bir pun xde. Ia cuma air yg dibuat dari malt. Dan malt ni antara bahan untuk buat beer. Mcm anggur untuk buat wine. Salah ke minum jus anggur? Tp kalo diproses jadi wine, haram ler. Surat khabar menggunakan perkataan bir halal. Sapa yg namakan ia bir halal itu xtau ler sape. ROOT BEER kat A&W pun ramai yg minum. Halalkan cik rahimah? Ape kata baca kajian oleh HALAL PRODUCTS RESEARCH INSTITUTE dulu. Tambahkan ilmu. :) http://www.scribd.com/doc/41654516/11-en-Dzulkifli-Mat-Hashim-WHR2010-Unraveling-the-Issue-of-Alcohol-Final

Assamarqandi Lee berkata...

Root Beer Dah Tukar NAma sebab ianya isu sensetif dalam agama skrg, Walaubagaimana pun bir halal tetap haram , bukan dari segi bahannya tetapi dari segi memprosesnya , kilang pengeluarnya tu sape , Contohnya Tokey Babi Jual Ayam , Ko nak Beli Ke tak Ayamnya ????