28 Apr 2011

Ketua Gereja Kecam TV3 Kerana Tayangkan Siri Kedua Klip Video Seks

Petaling Jaya: Seorang pemimpin Gereja Katholik membidas TV3 dengan tindakan mereka menyiar potongan dari video seks yang didakwa membabitkan Datuk Seri Anwar IbrahimTV3.

Biskop Paul Tan, yang juga Presiden Konferens Bikop-biskop Katholik Malaysia, mengecam tindakan itu sebagai sesuatu kebiadaban yang tidak boleh dimaafkan.

Semalam, stesyen TV yang ada kaitan dengan kerajaan tersebut telah menyairkan potongan dari apa yang disifatkan bahagian kedua video yang didakwa membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan wanita dikatakan warga China.

“Dari awal lagi, kita melihat satu sikap yang serba membolehkan telah menjadi ciri kepada sikap pihak berkuasa terhadap episod jijik berkenaan,” kata Tan.

“Sekarang sikap itu menjadi lebih biadab: pemaparan bahan yang keji dan buruk dilkakukan di TV awam untuk ditontoni oleh seluruh rakyat lelaki dan perempuan termasuk kanak-kanak.

“Kebiadaban ini tidak boleh dimaafkan dimana kelemahan pihak berkuasa yang tidak bertindak tegas dari untuk menghapuskan ia dari peringkat awal sebagai satu kesilapan yang amat besar.

Tan menggesa pihak berkuasa untuk bertindak tegas dan mengheret mereka yang memiliki dan menayang video seks sebelum “satu kejahatan melahirkan lebih kejahatan lagi selepasnya.”

“Sikap membenarkan tayangan berkenaan, adalah relatifnya merupakan wajah kepada tindakan syaitaniah yang merupakan penyumbang jelas terhadap kerosakan moral yang kita temui di dalam kehidupan.

“Para penjaga undang-undang dan moral (pihak polis) tidak boleh membiarkan penayangan kejahatan yang kurang ajar ini. Mereka perlu bertindak, jika tidak rakyat akan menanggung risikonya,” tegasnya.

Ulasan GB

Orang bukan Islam tahu penayangan video berkenaan tidak sepatutnya dilakukan. Ini orang Islam sendiri melakukan tayangan berkenaan. Sungguh menjijikkan.

Kerana hati busuk untuk aibkan Anwar, soal samada Anwar itu pelakon di dalam video seks atau tidak, tak jadi soal, yang penting orang kampung yang tidak ada internet perlu disogokkan dengan tayangan berkenaan.

Kerana sememangnya UMNO hidup di atas sumber dan dasar fitnah.

3 ulasan:

MNazri berkata...

Org Bukan islam pun boleh berfikir dan berhujah dgn baik.
Org Islam yg menyokong UMNO/BN patut malu!

YoungMoM berkata...

Kalo org yang ade otak ade pemikiran dia akan fikir tindakan menyiarkan video tersebut adalah melampau dan bole menilai siapa yang benar dan yang salah...pihak tv banyak mengutuk sebelah pihak saje..tak de keadilan langsung tanpa memberi peluang pada pihak yang kena tuduh memberi penjelasan dengan terang dan ini mempengaruhi pemikiran orang awam yang 100% percaya khabar dari TV semata-mata..yang pasti orang yang Benar akan diselamatkan oleh Allah..

salehs berkata...

JAMIL KHAIR P MANA?....
SEDIH TUL DGN USTAD KAGAT NI...
DULU SBLUM MASUK UMNO AKU RESPEK KAT DIA PG2 KAT TV DOK BG KULIAH PAGI....LA NI DAH JD MCM HARAMJADAH SENYAP .... MENIKUSS