4 Jan 2011

Pesta Buih Di Singapura, Tiger Show Di Putrajaya, Free Hugs Di Jalanraya

Pasangan berkelakuan tidak senonoh semasa pesta buih Tahun Baru

Gambar: KETERLALUAN: Ada orang mahu pasangan ini dikenakan tindakan kerana berkelakuan tidak sopan di pesta buih menyambut Tahun Baru Sabtu lalu. -- Foto STOMP

Singapura - WARGA siber menyelar semalam perbuatan satu pasangan yang tanpa segan silu mempamerkan keintiman semasa pesta buih pada malam Tahun Baru Sabtu lalu.

Lelaki itu dilihat meraba di dalam seluar wanita pasangannya di pesta tersebut.

Wanita tersebut, yang memakai bikini tidak membantah apabila lelaki itu menyentuhnya di khalayak ramai.

Lelaki itu juga dilihat gairah mencium wanita tersebut di lehernya.

Akhbar Cina Lianhe Wanbao melaporkan bahawa lelaki itu dipercayai berbangsa Serani.

Perbuatan mereka mencetus perdebatan hangat di kalangan warga siber.

Beberapa orang daripada mereka berkata keintiman yang ditonjolkan itu keterlaluan walaupun ia dilakukan di pesta buih.

Yang lain berkata pasangan itu sepatutnya didakwa kerana berkelakuan kurang sopan.

Para pembaca di laman Stomp berkata kejadian serupa itu sering berlaku di pesta buih dan bukanlah sesuatu yang ganjil.

Seorang pembaca Stomp yang memakai gelaran 'thomthumb' berkata kelakuan pasangan itu 'amat mengejutkan'.

Seorang lagi pembaca Stomp, 'HalfALoaf', pula berkata: 'Saya harap pasangan itu akan didakwa kerana berkelakuan lucah di tempat awam.'

Namun seorang lagi pembaca, 'christmasboi', menyatakan bahawa parti buih sememangnya mengundang kelakuan sedemikian.

'Sekiranya anda mahu menyertai parti buih, anda perlu jangka perkara seperti ini berlaku. Kesopanan tidak wujud lagi dalam era sekarang.

'Malah para penganjur menggunakannya sebagai tarikan untuk menarik pengunjung ke pesta-pesta buih seperti ini,' katanya lagi.

Ini bukan kali pertama pesta buih mencetuskan tengkarah.

Empat lelaki ditangkap mencabul seorang wanita berpakaian bikini sewaktu pesta menyambut Tahun Baru 2009 di Sentosa. -bhs

Ulasan GB

Itu di luarnegara. Di Malaysia, khabarnya ada "tiger show" berlansung di sebuah hotel terkemuka yang terletak di pusat pemerintahan negara, Putrajaya.


Dr Lo'Lo' dakwa 'tiger show' dibiar...

PAS mempersoal sikap 'tutup mulut' pemimpin Umno berhubung isu sebuah pertunjukkan yang didakwa berunsur maksiat ala-tarian 'tiger show', pada satu majlis makan malam di sebuah hotel di Putrajaya pada 16 Disember lalu, lapor Harakahdaily.

Menurut ahli jawatankuasa PAS pusat, Dr Lo'lo' Mohamad Ghazali, beliau pelik apabila Umno cepat menyelar cara pemakaian ahli parlimen Serdang, Teo Nie Ching dalam satu majlis senam robik, namun dalam isu pakaian separuh bogel ala-tarian 'tiger show', Umno seperti tidak peduli.

"Adalah malang isu YB Teo Nie Ching yang hanya bersenam robik dengan pakaian sukan yang biasa dipakai wanita bukan Islam menjadi berita muka depan Utusan Malaysia, tetapi kemungkaran yang lebih besar seperti ini didiamkan oleh media pro-Umno," katanya yang juga ahli parlimen Titiwangsa.

Majlis makan malam berkenaan didakwa dianjurkan sebuah firma swasta dan sebahagian yang hadir adalah orang Melayu beragama Islam.

Mengulas lanjut, Lo'lo' berkata, beliau juga kesal dengan sikap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom yang dikatakan tidak memperdulikan atau gagal bertindak ke atas penganjur majlis makan malam itu.

Katanya, majlis berkenaan dengan jelas telah menghina Islam namun seperti dihalalkan pula oleh kerajaan Umno BN.

"Pertunjukan ini yang bukan setakat 'free show', malah 'free touch' dihadiri sebahagian besarnya oleh orang-orang Melayu yang mungkin beragama Islam.

"Lebih malang lagi YB selaku Menteri Hal Ehwal Islam, (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) Jakim dan (Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan) JAWI sebagai berwajib terlalu 'mandom' dalam menangani isu ini," katanya lagi yang bercadang membuat surat terbuka kepada menteri.

Minggu lalu, akhbar rasmi PAS itu juga melaporkan kenyataan Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasrudin Hassan yang mahu pihak berwajib dalam hal ehwal agama bertindak segera.

Katanya, Malaysia sekali-kali tidak boleh dibiarkan menjadi hub maksiat atau hub tarian lucah seperti yang dianjurkan syarikat pengeluar barangan elektrik dan elektronik itu dalam majlis makan malam di hotel berkenaan.

Gambar-gambar pertunjukan pada majlis makan malam tersebut, kini tersebar dan hangat diperdebatkan di blog-blog dan laman sosial Facebook.

Sehubungan itu, mereka mencabar menteri dan pihak bertanggungjawab mengambil tindakan segera ke atas firma itu sebagai penganjur dan pihak hotel berkenaan sebagai pengendali majlis. -mk


Malah, di tepi jalan sekalipun sudah ada pihak yang tampil membawa budaya hedonisma itu, bikin hati kita semua gementar, bala Allah entah bila turunnya:Tiada ulasan: