1 Okt 2010

UMNO BN Nak Calonkan Ku Li Di PRK Galas

BN Sedia Timbang Tengku Razaleigh Calon Galas - Muhyiddin

PUTRAJAYA, 1 Okt (Bernama) -- Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah boleh dipertimbang sebagai calon Barisan Nasional (BN) untuk bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Timbalan Perdana Menteri berkata BN sedia membincangkan perkara itu kerana beliau percaya Tengku Razaleigh merupakan calon paling tepat dan sesuai berdasarkan pengalaman dan pengaruhnya di Gua Musang.

Namun, katanya, soal sama ada Tengku Razaleigh mahu bertanding atau terdapat calon yang lebih sesuai untuk dicadangkan kepada pucuk pimpinan, terpulang kepadanya.

"Sebagai mana biasa kita beri lebih ruang pada beliau (selaku pengarah pilihan raya kecil Barisan Nasional bagi kerusi) untuk senaraikan (calon) dan kalau fikir ada nama paling tepat, sesuai dan boleh beri kemenangan cemerlang di situ, kita akan berikan keutamaan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Majlis Sosial Negara pada hari Jumaat.

Muhyiddin berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan Ketua Pemuda Umno Kelantan Anuar Safian supaya Tengku Razaleigh mampu merampas semula kerusi DUN berkenaan daripada Pas jadi menjadi calon.

Mengenai dakwaan PAS kononnya pelantikan Tengku Razaleigh sebagai Pengarah Pilihan Raya BN bagi kerusi Galas memberi kelebihan kepada PAS kerana beliau turut menyokong tuntutan royalti minyak, Muhyiddin berkata PAS sebenarnya sedang "gundah-gulana".

"Dia (PAS) kata beri kelebihan pada dia sebab isu royalti sebenarnya mereka gundah-gulana dengan pengaruh besar yang ada pada Tengku Razaleigh sebagai pemimpin parti yang cukup berpengalaman, sudah sebati dan sinonim dengan Gua Musang.

"Tengku Razaleigh mempunyai pengaruh besar dalam masyarakat Melayu, Cina dan India kerana sudah biasa mengenalinya secara peribadi, soal isu royalti kita boleh jelaskan lebih-lebih lagi Tengku Razaleigh pastiya bukan sahaja faham tapi pakar dalam soal itu," katanya.

Muhyiddin berkata sebenarnya PAS sangat tertekan selepas mengetahui Tengku Razaleigh merupakan calon paling tepat yang dipilih sebagai Pengarah Pilihan Raya DUN Galas.

Pilihan raya kecil itu perlu diadakan berikutan kematian penyandang kerusi Galas, Chek Hashim Sulaiman, 46, daripada PAS akibat barah usus.-- BERNAMA

Ulasan GB

PAS perduli apa hatta Najib sekalipun diletakkan bertanding di Galas, inikan pula Ku Li.

Kita memang menghormati dan berterima kasih dengan Ku Li kerana sokongannya terhadap perjuangan menuntut royalti minyak untuk rakyat Kelantan, tetapi apakah jika beliau menang di DUN Galas, maka Pusat berubah untuk memberikan royalti minyak yang diperjuangkan itu bersama PAS?

UMNO BN benar-benar tertekan kini untuk mencari calon yang sesuai. Tidak terjumpa. Lalu dicadangkan nama Ku Li pula. Walaupun pada awalnya nama Ku Li hanya sebagai pengarah, kini dinaikkan sebagai calon. Ia tanda UMNO BN desperate sesangat kini.

Bagi PAS, go ahead. Kita perjuangkan kebenaran dan keadilan... bukan kebangsaan dan kezaliman.

1 ulasan:

atat berkata...

Persetankan siapa,dari mana,org besar org kecik,bukan kemenangan dan habuan dunia yg dicari,bukan takut dan mengharap simpati makhluk tapi Redha & Rahmat Allah di Akhirat nanti