16 Okt 2010

Tim Presiden PKR, Lawan Tetap Lawan - Kata Zaid

Timbalan presiden PKR: Khalid, Nurul tarik diri

Persaingan merebut jawatan nombor dua PKR dijangka adalah pertandingan tiga penjuru membabitkan naib presiden parti itu, Azmin Ali, ketua Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim dan ketua Perak Mustaffa Kamil Ayub.

Azmin yang juga adalah ketua Selangor, mengemukakan borang penerimaan pencalonan sebentar tadi manakala Zaid pula mengesahkan bahawa beliau akan bertanding menerusi blognya.

"Pada tepat jam 11.05 pagi tadi, dengan penuh keinsafan, saya menerima pencalonan sebagai timbalan presiden.

"Saya berharap anggota terus memberi sokongan dan selepas pemilihan ini parti (kita) akan lebih kuat, anggota menjadi matang, demokrasi akan terus subur dan reformasi ditegakkan di Putrajaya," katanya.

Turut berada di atas pentas, adalah exco Selangor Dr Xavier Jayakumar yang menyokong Azmin. Beliau pula pula menawarkan diri untuk bertanding naib prtesiden.

Menurut sumber parti, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan puteri reformasi PKR yang juga ahli parlimen Nurul Izzah Anwar dijangka menolak pencalonan masing-masing.

Dipercayai anak ketua umum PKR dan presiden parti itu akan bertanding merebut satu daripada empat jawatan naib presiden yang dipertandingkan.

Sementara itu, ahli parlimen Batu, Tian Chua, yang juga merupakan bekas naib presiden PKR telah memilih untuk tidak bertanding jawatan timbalan presiden meskipun telah mendapat lima pencalonan.

Beliau juga seperti Nurul izzah, dikatakan akan cuba merebut jawatan naib presiden.

Semua calon mempunyai masa sehingga jam 5 petang ini untuk mengesahkan sama ada mereka menerima pencalonan untuk bertanding jawatan masing-masing. 24 Oktober ini telah ditetapkan sebagai tarikh pengumuman calon yang sedia bertanding.

Penerimaan pencalonan dibuka mulai jam 10 pagi ini di luar pusat pencalon yang ditubuhkan di ibu pejabat parti di Tropicana, Kuala Lumpur.

Penyokong Azmin dilaporkan penuh sesak sebagai sokongan moral kepadanya.

Suasana di sana dilaporkan bagaikan pesta dengan lima kanopi besar dipasang untuk proses pengambilan borang penerimaan calon.

Sejak beberapa hari kebelangkangan ini, terdapat usaha sengit bagi mengatur percaturan dalam usaha menentukan kepimpinan PKR.

Jawatan naib presiden juga dijangka amat sengit dengan hampir 30 calon yang layak bertanding meskipun ramai dijangka akan mengundurkan diri.

“Hari penerimaan calon Pemilihan Pimpinan PKR. 252 dicalonkan untuk pelbagai jawatan. Ramai akan tarik diri. Tentu ada memeranjatkan,” kata timbalan presiden PKR Syed Husin Ali yang tidak akan mempertahankan jawatannya menerusi tweeter.

Bagi kerusi Pemuda - AMK, - ketuanya sekarang Shamsul Iskandar Mohd Akin akan mempertahankan jawatannya.

Shamsul sebelum ini dikatakan berminat menjawat jawatan lebih tinggi dalam PKR tetapi menukar hasratnya kerana dipercayai sedar bahawa peluangnya agak tipis.

Dipercayai Shamsul akan dicabar oleh Badrul Hisham Shahrin, yang lebih dikenali sebagai Chegubard, dan Rafizi Ramli.


Cukur Jambul

Hari ini 16hb Oktober saya akan menerima pencalonan Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat. Saya harap borang diisi lengkap dan akan diterima oleh Jawatankuasa Pemilihan Pusat. Walaupun cadangan saya supaya proses pemilihan diubah suai untuk memastikan tidak ada penipuan dan salah guna kuasa oleh pihak tertentu tidak dilayan (surat pun tak jawab), saya telah menerima desakan penyokong di seluruh negara bahawa biarlah apa berlaku, lawan tetap lawan. (Bukankah ini yang selalu kita dengar?)

Bila saya jadi Timbalan Presiden nanti, parti kita akan lebih bersepadu dan kukuh. Ahli di bawah akan mendapat layanan yang lebih daripada pemimpin di atas. Pemilihan parti tidaklah seperti sekarang. Mereka yang tidak setuju dengan pendapat saya tidak akan disisih. Kem dan puak akan berkurangan. Calon pilihanraya akan dibuat secara terbuka dan demokratik. Cabang-cabang akan menjadi lebih aktif dan suara demokrasi sebenar akan berkumandang di negara Malaysia.

Saya tidak mampu berjanji akan membawa kita semua ke Putrajaya seperti yang dilaungkan oleh calon-calon lain, kerana saya bukan Ketua Pakatan Rakyat. Cuma persediaan untuk kemenangan besar mestilah bermula dengan beberapa kemenangan kecil. Kemenangan seperti memupuk perpaduan ahli, kemenangan mencari dana yang cukup untuk jentera parti, kemenangan mencari calon yang direstui dan disokong oleh orang tempatan, dan bukan kerana mereka kenal orang kuat parti. Ini akan saya lakukan.

Hari ini juga cucu saya yang pertama Rayes akan melalui proses “cukur jambul”. Rayes baru berumur 58 hari tetapi sudah mula tunjuk “personalitinya”. Dalam kesibukan dan tekanan politik sama ada di Galas dan pemilihan parti yang penuh memenatkan itu, Rayes memberi ketenangan jiwa yang amat sangat. -zaiduntukrakyat.com

Tiada ulasan: