13 Okt 2010

Laporan Polis Perlu Dilakukan Ke Atas Rais Yatim

Ahirudin beri keterangan dakwaan babitkan anak Rais

CYBERJAYA: Penulis blog Rocky's Bru hari ini hadir memberi keterangan di ibu pejabat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di sini berhubung laporan dalam blognya yang mengaitkan anak lelaki Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Rocky's Bru atau nama sebenarnya Datuk Ahirudin Attan tiba pada jam 11.30 pagi dan selesai memberi keterangan kepada seorang pegawai SKMM satu setengah jam kemudian.

Ketika ditemui pemberita, Ahirudin berkata, beliau diminta hadir bagi memberi keterangan bagi membolehkan siasatan terhadap laporan dalam blognya itu berjalan dengan lancar.

"Soalan yang ditanya berdasarkan kepada perkara-perkara rutin... sama ada blog itu milik saya dan beberapa perkara lain," katanya.

Semalam, Rais membuat laporan polis berhubung dakwaan blog Rocky's Bru itu kononnya anak lelakinya mempunyai kepentingan dalam kementerian berkenaan dengan memperoleh geran RM1 bilion bagi menaik taraf akses jalur lebar di seluruh negara.

Ahiruddin berkata, beliau juga bersedia menyerahkan komputer peribadinya kepada SKMM seperti yang diminta bagi membantu siasatan isu itu.

Katanya, setakat ini, beliau belum dihubungi oleh pihak polis untuk memberikan keterangan berhubung laporan itu.

Beliau berkata, Rais sepatutnya tidak membuat laporan polis sebaliknya menafikan bahawa anaknya terbabit dalam pemberian geran RM1 bilion itu.

"Saya kecewa dengan tindakan menteri. Beliau sepatutnya mengambil masa untuk memahami mesej yang cuba disampaikan," katanya. -Bernama

Ulasan GB

Siasatan perlu menyeluruh. Bukan sekadar menyoalsiasat Datuk Ahiruddin Atan. Kini Ahiruddin sendiri cuba mengelak dengan menyatakan Datuk Seri Rais Yatim tidak memahami mesej yang hendak disampaikan. Apa sebenarnya kisah ini?

Datuk Rais Yatim dan anaknya juga perlulah disiasat untuk membuktikan berita itu tidak benar.

Satu laporan polis oleh Pakatan Rakyat boleh/perlu dibuat ke atas Rais Yatim bersandarkan kepada laporan Rocky's Bru! Apakah PR buat tak kisah hal ini? Atau PR sendiri tidak ada komitmen untuk mencungkil dan mendedahkan penyelewengan pemberian geran RM1 billion itu?

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

cepatnya siasat kalau menteri UMNO buat laporan?

Tanpa Nama berkata...

dah banyak laporan bila libat pemimpin UMNO....????

Tanpa Nama berkata...

Apa cerita SPRM??? Takkan senyap jer.. laporan surat layang pun boleh siasat....