18 Okt 2010

Gempa Di Tawau Lemah Seperti Petunjuk PR Tak Bersedia Di Batu Sapi

Gempa lemah dikesan di Tawau

TAWAU: Gempa bumi lemah berukuran 3.8 pada skala Richter dikesan berlaku di Tawau kira-kira jam 4.37 pagi tadi.

Jabatan Meteorologi Malaysia dalam satu kenyataan yang dikeluarkan kira-kira jam 5.05 pagi tadi di sini menyebut bahawa pusat gegaran itu dikesan di latitud 4.4 Utara dan longitud 118.1 Timur iaitu lapan kilometer dari barat laut Tawau.

Menurut kenyataan itu, gegaran lemah dapat dirasai di sekitar Tawau dan jabatan itu sedang memantau perkembangan berkenaan dan akan memaklumkan orang ramai jika ada perkembangan terbaru. - BERNAMA


Batu Sapi: DAP, PKR belum putus wakil bakal tanding

SANDAKAN, 17 Okt — Dua parti pembangkang, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) di negeri ini belum memutuskan wakil mereka dalam Pakatan Rakyat untuk bertanding pada pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi.

Pengerusi DAP Sabah Dr Hiew King Chew berkata parti itu akan berbincang dengan parti lain dalam pakatan tersebut di negeri ini sebelum memutuskan nama calon yang bakal bertanding dalam pilihan raya kecil itu nanti.

Katanya nama calon yang bakal diputuskan untuk mewakili Pakatan Rakyat akan diumumkan selepas dikemukakan kepada penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang.

“Biarlah pucuk pimpinan menentukan, kami tidak mengira calon daripada parti mana dalam Pakatan Rakyat yang akan dihantar bertanding dalam pilihan raya kecil itu nanti,” katanya ketika ditemui pemberita selepas mengadakan mesyuarat di Pejabat Pehubungan DAP Sandakan di sini hari ini.

Belia berkata DAP sudah bersedia menggerakkan jentera dari akar umbi untuk berkempen dan pelbagai isu akan dibangkitkan dalam pilihan raya kecil itu nanti bagi membolehkan mereka mendapat sokongan daripada masyarakat secara keseluruhannya.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon bagi pilihan raya kecil itu adalah pada 26 Oktober dan jika ada pertandingan pengundian didakan pada 4 November ini. — BernamaCalon Batu Sapi; PKR dalam dilema

SANDAKAN: Ketua Cabang PKR Batu Sapi Hasnar Ibrahim hari ini mempertikaikan cara Pakatan Rakyat (PR) memilih calon untuk pilihan raya kecil(PRK) Batu Sapi.

Menyifatkannya sebagai tidak mengikut cara yang betul dan menimbulkan pelbagai persoalan, beliau memberi amaran kepada pemimpin PR mengenai kesan serius jika mereka mahu menampilkan calon pilihan dan terus mengenepikan calon tempatan.

Beliau berkata, PKR Sabah minggu lalu mengadakan satu pertemuan tertutup untuk menentukan calon bagi kawasan Parlimen tersebut.

Selian dirinya sendiri, Hasnar mendakwa PKR Sabah mempunyai empat calon lain yang berada dalam senarai, selain diberikan mandat untuk menentukan calon sendiri bagi Batu Sapi.

Mereka adalah Ketua PKR Sabah Thamrin Jaini, Ketua Cabang Tuaran, Ansari Abdullah, Christina Liew (Kota Kinabalu) dan Kong Hong Ming (Tawau).

Bagaimanapun namanya dan Ansari dikatakan telah disingkirkan dan digantikan dengan penyandang Naib Presiden PKR Datuk Dr Jeffrey Kitingan dan Bekas Timbalan Menteri Persekutuan Datuk Kalakau Untol.

Hasnar juga kecewa apabila tidak dimaklumkan daripada menghadiri mesyuarat Sekretariat PR Sabah pada tengahari semalam di Hotel Sandbay.

Berhenti layan kami seperti boneka

Beliau juga mendakwa Thmarin telah membatalkan perjumpaan mesyuarat seperti yang dijadualkan namun meneruskannya di tempat lain tanpa pengetahuannya.

Malah, beliau juga diberitahu mesyuarat tersebut kekurangan korum.

"Ini tidak betul dan kami terutamanya Cabang PKR Batu Sapi tidak mengalu-alukan Jeffrey dan Kalakau," katanya yang menyifatkan kedua-dua pemimpin itu mempunyai ‘fikiran tajam’ dan sukar dijangka.

Hasnar percaya namanya dan Ansari digugurkan daripada senarai asal calon Batu Sapi disebabkan percaturan yang menginginkan Thamrin dicalonkan mewakili parti itu.

"Saya mendapat maklumat terdapat seseorang dalam jawatankuasa yang mencalonkan Thamrin, namun ia bertentangan dengan kehendak ahli dan penyokong PKR Batu Sapi yang lain," katanya yang turut mendakwa ada beberapa nama calon yang lebih layak menjadi pilihan cabangnya.

Bekas tahanan ISA yang ada kaitan dengan pendedahan krisis kad pengenalan palsu rakyat Malaysia pada awal tahun 90-an itu turut mengingatkan pemimpin PR supaya menghormati janji untuk mengembalikan kuasa autonomi kepada pemimpin PR Sabah untuk menentukan isu tempatan.

"Berhenti melayan kami seperti boneka," tegas beliau.

Beliau juga menggesa pemimpin PKR Pusat agar berhati-hati terhadap pemimpin yang menjadi ‘gunting dalam lipatan’ parti itu.

Tiada ulasan: