16 Feb 2010

Pakatan Rakyat Sedang Melalui Evolusi Politik (updated)

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengakui beliau salah memilih beberapa calon bagi mewakili parti itu untuk bertanding pada pilihan raya umum yang lepas.

"Calon bagi kerusi Parlimen saya yang pilih. Ketika itu PKR masih baru. Jadi kita terpaksa angkat (mereka)," katanya ketika berucap pada majlis sambutan Tahun Baru Cina anjuran PKR, di sini hari ini.

Beliau yang juga Ketua Pembangkang berkata, PKR akan lebih berhati-hati bagi memastikan calon yang dipilih untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang tidak goyang, tetapi kuat dan bersih.

Minggu lepas, bekas Pengerusi PKR Pulau Pinang yang juga Anggota Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim mengisytiharkan keluar dari PKR dan menjadi Anggota Parlimen bebas.

Beliau kecewa dengan kepimpinan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng serta kesal dengan perjuangan PKR dalam pakatan pembangkang. - BERNAMAUlasan GB

Kita akur dengan perkembangan mutakhir yang menyaksikan beberapa orang ahli PKR melompat keluar dari parti, bukan sahaja PKR yang masih baru tetapi berlaku juga kepada DAP.

Pakatan Rakyat juga masih baru, justeru proses pembersihan akan berlaku, mengenepikan mereka yang tidak jujur, yang berkepentingan peribadi, yang tidak boleh bekerja di dalam satu pasukan.

Perkara yang sama bukan kata tidak berlaku di dalam PAS. PAS juga ada yang tersalah pilih calon sehingga menimbulkan masalah mereka tidak berupaya bekerja di dalam satu pasukan seperti yang berlaku di Selangor di mana terdapatnya ADUN malah exco yang tiba-tiba menjadi pembangkang kepada kerajaan Pakatan Rakyat sendiri di Selangor.

Ini semua perlu diperbetulkan, di dalam tempoh ruang masa yang diberikan Allah, sebelum amanah untuk memimpin negara diserahkan kepada Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat melalui proses evolusi politik yang begitu cepat kerana rakyat sebenarnya tidak tahan dengan kerajaan UMNO BN.

Tiada ulasan: