29 Apr 2008

SPR Yang Berat Sebelah Kini Mula Mengugut


Aneh! Itu yang dapat kita katakan mengenai kenyataan Wan Ahmad Wan Ibrahim, Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya yang kini bertindak menggantikan hero SPR Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman yang kini bertapa kerana kegagalan grand design untuk memenangkan UMNO/BN di negeri Kelantan khususnya dan di seluruh negara amnya.

Tersentak dengan keputusan pilihanraya yang nampaknya menyerlahkan perancangan SPR yang gagal untuk menipu rakyat, kini Timbalan Pengerusi SPR cuba menghalakan sasarannya ke alam langit dengan kenyataannya: Calon dan parti politik yang berkempen menggunakan laman web, blog atau SMS pada pilihan raya akan datang, boleh dikenakan tindakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) jika mereka didapati melanggar peraturan ditetapkan.

Saya ingin bertanya kepada manusia yang bernama Wan Ahmad bin Wan Ibrahim ini, sejak bilakah ada undang-undnag dan peraturan yang membolehkan SPR bertindak terhadap kempen calon yang menggunakan internet? Atau kerana SPR kini telah mati kutu untuk terus menipu menjadikan mereka sekelompok manusia yang telah hina akibat perbuatan durjana mereka selama ini telah dihidu oleh rakyat yang akhirnya telah menghukum kerajaan UMNO-BN yang umum mengetahui SPR menjadi boneka mereka?

Anda tidak layak untuk mengugut ahli parlimen. Tetapi ahli parlimen kini layak untuk mendesak satu Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menyiasat semua salahlaku anggota SPR yang amat jelas telah telribat dalam salahlaku serta membongkar semua konspirasi yang diatur untuk memenangkan BN selama ini.

Terlalu banyak penyelewengan serta perbuatan salahlaku SPR yang mereka lakukan. Malah penafian demi penafian daripada mereka selama ini mengenai banyak perkara lansung tidak dapat meyakinkan rakyat.

Yang aneh bagi rakyat, ketiga-tiga penjawat tertinggi badan SPR datangnya dari Kelantan sehingga Kerajaan UMNO-BN begitu yakin untuk merampas Kelantan daripada PAS kerana mengharapkan bantuan "pengundi hant pengundi pos dan egala bentuk knspirasi dari ketiga-tiga pegawai tertinggi SPR ini. Malah kerajaan UMNO-BN tanpa segan silu dalam satu pindaan mengejut pada 12 Disember tahun lalu, meluluskan Rang Undang-Undang Perlembagaan (Pindaan) 2007 bagi melanjutkan umur persaraan anggota SPR dari 65 ke 66 tahun ntuk membolehkan pengerusi SPR meneruskan perkidmatannya, walaupun dibantah rakyat.

Sekalipun dirancang sedemikian rupa, namun kekuasaan dan perencanaan Allah mengatasi konspirasi mereka bertiga. Kelantan gagal ditawan dan SPR menjadi badan yang paling hina keran konspirasi yang terdedah itu.

Selain Kelantan, isu pengundi hantu yang menyaksikan pembohongan ketara mengenai jumlah pengundi contohnya di Terengganu yang seramai 516,000 orang daripada jumlah penduduk Terengganu yang berjumlah 898,825 iaitu 57%. Angka tersebut adalah pelik kerana jumlah pengundi sebenar yang dinyatakan oleh SPR sendiri untuk seluruh negara ialah 10,922,139 daripada jumlah penduduk Malaysia 26 juta (42%). Perbezaan sebanyak 15% daripada nisbah jumlah pengundi kepada jumlah penduduk diantara negeri Terengganu dengan angka purata seluruh negara JELAS tidak logik dan adalah satu bentuk penipuan ketara yang dilakukan oleh SPR.

Apakah SPR menganggap semua rakyat di negara ini boleh diperbodohkan sedemikian rupa yang mana angka tersebut adalah telah diatur oleh pihak SPR?

Ini pula diikuti dengan berduyun-duyunnya bas yang membawa pengundi hantu dari luar Terengganu di hari mengundi. Mengapa senario yang sama tidak berlaku di negeri lain kecuali Terengganu jika benar sekalipun kata-kata Datuk Kamaruzzaman (Setiausaha SPR) yang kononnya mereka berada di luar kawasan mengundi dan balik k negei asal untuk mengundi?

Itu belum termasuk poster-poster pihak UMNO BN yang keterlauan sehingga ada yang lansung telah menghina ugama. Mengapa SPR memejamkan mata tetapi lebih berahi untuk mengawal para ahli parlimen mempnyai blog dan lamanweb untuk "berkempen" sedangkan peluang mereka untuk melakukannya di media arus perdana (cetak dan eletronik) ditutup rapat akibat perkosaan UMNO dan BN terhadap media-media ini?

Dan mengapa SPR lansung tidak memperdulikan sikap media arus perdana yang bertindak ibarat pelacur murahan kepada UMNO dan BN ini?

Pembatalan dakwat kekal beberapa hari sebelum hari mengundi jelas satu percubaan SPR yang gagal apabila mereka terjerat mengaturkan pengundi hantu yang tepaksa mengundi lebih dari sekali.

Menurut sebuah badan geakan sivil, ALIRAN, berkata semua alasan yang dibentangkan ketika menarik balik perlaksanaan dakwat kekal itu tidak munasabah dan keputusan itu dibuat berdasarkan syak tanpa sokongan bukti yang kukuh.

“Persepsi awam kepada kewibawaan SPR hilang sama-sekali. SPR kini dilihat tidak lebih dari sayap BN, suatu persepsi yang bercanggah dengan pilihanraya adil dan bersih kerana ramai yang beranggapan SPR “bersekongkol dengan BN bagi membenarkan penipuan dalam pilihanraya”,” tegas kenyataan itu lagi.

Justeru itu kita sekali lagi meminta supaya ahli parlimen Pakatan Rakyat mengusulkan supaya Suruhanjaya DiRaja dibentuk bagi menyiasat salahlaku SPR ini dan mereka bertiga Pengerusi, Timbalan Pengerusi dan Setiausahanya ditahan dan disiasat dan jika terbukti wujud penipuan dan konspirasi, mereka hendaklah dihukum sewajarnya!

Tiada ulasan: