2 Jun 2014

Pasca Teluk Intan: Ramai Pengundi Saluran 3 & 4 Tidak Balik Mengundi


Jika 400 pengundi pulang mengundi, Teluk Intan milik Dyana Sofya

Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata sekiranya 400 pengundi luar di kerusi Parlimen Teluk Intan pulang untuk mengundi, kerusi Parlimen itu sudah pasti menjadi milik calon mereka Dyana Sofya Mohd Daud.

Malah, ahli Parlimen Gelang Patah itu berkata, keputusan sudah pasti memihak kepada Dyana Sofya jika tarikh pengundian dilakukan pada hari ini (Ahad).

"Jika 400 pengundi luar atau 1% daripada 40,236 pengundi keluar mengundi di Teluk Intan, Dyana Sofya akan menjadi ahli Parlimen Teluk Intan hari ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini di Kuala Lumpur.

Lim berkata, perkara itu berlaku kerana pengundi luar tidak mempunyai masa untuk pulang ke Teluk Intan kerana ia diadakan pada Sabtu.

"Jika PRK Teluk Intan diadakan hari ini, Ahad, pengundi sudah pasti boleh pulang ke Teluk Intan untuk mengundi dan keputusannya sudah pasti berbeza.

"Kita mesti belajar daripada kesilapan kita," katanya.

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada calon Barisan Nasional (BN) daripada parti komponen Gerakan, Datuk Mah Siew Keong atas kemenangan beliau.

"Dyana mungkin tewas dalam PRK Teluk Intan pada 31 Mei, tetapi apa yang penting, kehadirannya mewakili Malaysia baru untuk memenangi perjuangan hari esok dan memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia terhadap politik baru.

"Perjuangan mencapai impian rakyat Malaysia diteruskan bermula semalam," katanya.

Mah menewaskan Dyana Sofya dengan majoriti 238 undi, menjadikan beliau memenangi kerusi berkenaan sekali gus menjadi ahli Parlimen Teluk Intan. – TMI

Sokongan pengundi Melayu naik 3% tetapi Cina India jatuh untuk DAP di Teluk Intan

Walaupun gagal mengekalkan kerusi Teluk Intan, DAP mendapat rangsangan sedikit apabila sokongan Melayu kepada parti itu meningkat sebanyak 3% walaupun sokongan daripada Cina - undi tradisional parti itu - menjunam sebanyak 15% berbanding dengan pilihan raya umum tahun lepas.

Dalam penilaian awal pilihan raya kecil yang menyaksikan calon pembangkang parti Dyana Sofya Mohd Daud kalah oleh majoriti tipis 238 undi berbanding Barisan Nasional, Datuk Mah Siew Keong, DAP menemui kebaikan - bahawa sokongan orang Melayu meningkat 3%, daripada 25% pada PRU13 kepada 28% pada pemilihan semalam.

"Enam pusat pengundian majoriti Melayu, DAP mengalami kenaikan kecil dalam menyokong keseluruhan yang terdiri daripada 0.7% kepada 3.4%, suatu tanda yang menggalakkan memandangkan kami tidak menjangkakan sokongan Melayu meningkat," kata ahli strategi parti Dr Ong Kian Ming.

Bagaimanapun, sokongan daripada masyarakat Cina, yang secara tradisinya menyokong DAP, jatuh sebesar 15%, daripada 85% pada pemilihan kebangsaan tahun lepas kepada 70% dalam pilihan raya kecil ini, yang dipanggil Ong sebagai unjuran "yang paling pesimis".

"Ini agak mengejutkan memandangkan sambutan yang positif kempen itu daripada pengundi Cina termasuk ceramah gergasi pada hari terakhir kempen," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Sokongan India kepada DAP juga menurun sebanyak 10%, daripada 62% pada GE13 kepada 52% semalam semasa pilihan raya.

Ong berkata walaupun parti itu gagal mengekalkan kerusi separa bandar untuk kali ketiga, beliau percaya ia merintis jalan untuk Dyana Sofya, 27, yang masih baru dalam politik dan berjaya mengurangkan halangan kaum dan jantina.

Ong yakin lebih banyak kaum muda Melayu akan melihat DAP sebagai ruang untuk aktivisme politik dan lebih ramai belia akan menyokong pembangkang Pakatan Rakyat dengan alasan pakatan ini bergerak jauh daripada politik berasaskan kaum.

"Kami melihat kelibat ini dalam kempen Dyana di Teluk Intan. Jumlah kegembiraan dan suasana baik yang dia hasilkan di peringkat kebangsaan terutama di kalangan anak muda Melayu, berani saya katakan, tidak pernah berlaku sebelum ini.

"Oleh kerana pencalonan Dyana Sofya, pelajar UiTM yang bercakap tentang DAP tidak semestinya dalam naga yang negatif lagi!"

Etnik Dyana Sofya dan latar belakang pendidikannya membuat beliau menjadi sasaran serangan oleh pemimpin-pemimpin Umno, selepas dia dinamakan sebagai calon DAP di Teluk Intan.

"Di peringkat tempatan, Dyana Sofya mendapat sambutan menggalakkan daripada kanak-kanak dan juga anak-anak muda ke mana saja dia pergi. Walaupun kebanyakan daripada mereka bukan pengundi, mereka akan mengundi pada masa akan datang dan pemimpin muda seperti Dyana mempunyai kedudukan yang lebih baik untuk memenangi mereka akhirnya," katanya.

Oleh itu cabarannya, kata Ahli Parlimen Serdang, adalah untuk Pakatan Rakyat untuk menyediakan platform yang diperlukan untuk pemimpin muda, terutamanya daripada masyarakat Melayu.

Ia untuk membolehkan mereka, terutamanya pemimpin muda membentangkan idea-idea kreatif dan dasar-dasar yang boleh dipercayai untuk meyakinkan pengundi muda bahawa mereka adalah lebih baik daripada BN untuk menerajui negara di masa hadapan.

"Adakah Pakatan dapat memanfaatkan imejnya sebagai satu pakatan yang lebih baik dan menarik kepada generasi muda, dan oleh itu lebih ramai orang muda akan mengundinya?

"Tidak ada lagi persoalan bahawa Pakatan mempunyai ahli-ahli Parlimen muda, lebih menarik dan dan boleh dipercayai berbanding dengan BN," katanya.

Selepas keputusan semalam, Ong berkata Pakatan perlu juga memahami kesan-kesan isu-isu dan masalah dalam pakatan itu, yang mungkin membahayakan pengundi luar.

"Pertama, adakah mereka akan keluar mengundi pada pilihan raya umum akan datang setinggi PRU13 terutamanya jika pengundi dimatikan oleh masalah yang menjejaskan Pakatan seperti perbezaan pendapat mengenai hudud, masalah dalam pemilihan parti, isu-isu kepimpinan dalam Pakatan di negeri Selangor, isu Allah dan Bible Melayu, hanya untuk menamakan beberapa.

"Tidak ada jaminan bahawa masalah-masalah ini akan meningkat yang membawa kepada pilihan raya umum akan datang dan jika terjadi, ramai pengundi boleh memilih untuk tidak kembali mengundi.

"Kehadiran lebih rendah yang sebahagiannya menyebabkan DAP kehilangan Teluk Intan boleh berlaku di banyak kerusi lain," tegasnya.

Beliau juga berkata keperluan Pakatan untuk membangunkan satu mesej yang meyakinkan ke kawasan lain seperti Teluk Intan yang separa bandar dan lebih cenderung untuk yakin dengan janji-janji pembangunan, "Bukan mesej untuk memerangi rasuah dan untuk menghapuskan politik berasaskan kaum di negara ini."

Ini termasuk tempat di mana Pakatan dan BN dianggap lemah seperti Beruas, Bakri, Raub, Bukit Gantang, Kluang, Kuala Kedah, Bentong, Cameron Highlands, Labis dan Bagan Serai.

"Strategi yang berbeza dan pelengkap kepada apa yang Pakatan lakukan di peringkat kebangsaan boleh jadi diperlukan PR mempertahan dan memenangi kerusi jenis ini," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata parti itu perlu bekerja keras pada masa akan datang untuk meyakinkan pengundi luar kawasan untuk pulang mengundi.

Ia juga perlu memastikan pengundi memahami bahawa hak untuk semua, bukan hak istimewa dan bukan hak sesuatu pihak serta menolak politik perkauman.

Ini, katanya, bermakna seorang Melayu boleh mewakili kaum lain dan bukan Melayu juga boleh mewakili orang Melayu.

"Bukan saya atau mana-mana pemimpin DAP mempersalahkan Dyana kerana kekalahan ini. DAP juga tidak menyalahkan mana-mana komuniti untuk tidak menyokong DAP.

Sebaliknya, terima kasih kepada semua mereka yang menyokong kita untuk mempercayai mimpi DAP dalam era baru politik baru tanpa rasuah dalam Malaysia baru bagi setiap warganegara," katanya dalam satu kenyataan ekoran beberapa laporan akhbar bahawa beliau mempersalahkan pencalonan muka baru politik.

"DAP akan terus bersama Dyana Sofya untuk poltik baru. DAP meminta semua rakyat Malaysia, muda dan wanita, untuk menyertai Dyana Sofya dalam DAP untuk mengatakan 'tidak' kepada politik perkauman," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam mengatakan bahawa parti itu menerima "keputusan yang benar" daripada pengundi, Ahli Parlimen Bagan berkata DAP akan berusaha untuk mendapatkan semula sokongan setiap rakyat Malaysia dalam tempoh tiga tahun akan datang di waktu untuk pilihan raya umum ke-14, yang perlu dibuat menjelang 2018.

Dalam mengucapkan tahniah Mah untuk kemenangannya, Lim berkata, tugas pertama Presiden Gerakan adalah untuk mendapatkan menteri Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk meminta maaf kerana berkata Cina tidak bersyukur kerana memberi sokongan mereka kepada pembangkang dalam PRU13.

"Mah perlu membuktikan bahawa dia boleh menunaikan janji yang dibuat kepada pengundi Teluk Intan dalam tempoh tiga tahun akan datang dan tidak hanya bergantung kepada 'gula-gula' yang diberikan kepada pengundi dalam tempoh pilihan raya itu nanti," katanya.
-TMI


ULASAN GB

Banyak ulasan dilakukan terhadap kekalahan Dyana Sofya di Teluk Intan. Namun yang nyata bahawa Gerakan/BN mengekalkan jumlah undi yang mereka perolehi semasa PRU13 iaitu sekitar 20,000 undi (PRU13: 20,086 PRK 2014: 20,157). Tetapi undi DAP menurun dengan begitu mendadak daripada 27,399 undi pada 2013 kepada hanya 19,919 undi pada PRK yang lalu.

Ini menjelaskan bahawa DAP gagal untuk mempastikan pengundi-pengundi Teluk Intan yang tinggal di luar kawasan untuk pulang mengundi. Malah usaha minimal dilakukan untuk mempastikan pengundi-pengundi yang tinggal di luar kawasan terutama "pengundi-pengundi muda" dari Saluran 3 dan 4 pulang mengundi. Hal ini diperkuatkan dengan tinjauan dan kenyataan SPR bahawa terlalu kurang pengundi dari saluran 3 dan 4 berbanding saluran 1 dan 2 semasa hari mengundi.

Isu "hudud" tidak menjadi masalah kerana walaupun ia dijadikan bahan kempen BN dengan menggambarkan "calon DAP menentang hudud" untuk menjauhkan pengundi Melayu/Islam terhadap DAP, namun yang jelas DAP mendapat tambahan dari undi Melayu (pertambahan sebanyak 3%). Ia menunjukkan isu tersebut tidak menjejaskan lansung sokongan kaum Melayu terhadap DAP.

Kemenangan Gerakan di Teluk Intan tidak perlu dihiraukan sangat. Kerana Gerakan cuma menang 238 undi dengan Presidennya yang bertanding. Seorang Presiden parti, bertanding pula di tempat sendiri hanya memperolehi 238 undi majoriti. Jadi apa yang mereka dan BN nak banggakan? Bila-bila masa boleh ditumbangkan semula.

Jadi, rumusannya, yang penting DAP dan Pakatan Rakyat perlu bekerja keras untuk mempastikan kes pengundi muda yang tidak pulang mengundi dapat diatasi di dalam setiap kali pilihanraya diadakan. Baru boleh cerita nak tawan Putrajaya.

IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

3 ulasan:

win win malaysians berkata...

analysis yg patut diambil perhatian golongan muda yg inginkan kepastian memimpin negara selain dari pemimpin2 boroi tua kutuk nak mampusss,...fikir2kan anak muda

BaDiN berkata...

Tiada Keseriusan dalam menunaikan kewajipan sebagai pengundi,Masih ramai tidak mengerti/tidak memahami disebalik maksud sesuatu undi.Undi boleh dikategorikan sebagai suara anda dan unjuk rasa anda kpd pemerintah/pembangkang.Undi anda mewakili suara anda untuk menzahirkan rasa hati anda kpd Parti/individu/Pihak yg bertanding.Fahamilah apa itu UNDI.Tidak perlu anda marah2,memberontak JIKA anda gagal menzahirkannya dalam bentuk UNDI yg perlu dimasukkan ke dalam Peti2 Undi.PRU/PRK boleh diseertikan dgn Istilah PUNGUTAN SUARA RAKYAT.
Dari Mata Turun KeHati,
Dari Hati Turuh Ke Peti Undi.

Ahmad Dzul Mod berkata...

Memang kuku besi UMNO ini nampak gayanya jika DAP akan menang besar di PRU 14 di DUN Perak akan dtg jika 70% peratus ke PR pun mrk blh manuplate...MB ratu!?