28 Ogo 2013

Tentera Mesir Terdesak Mahu Haramkan Ikhwan Muslimin, Guna Ulamak Upahan Keluar Fatwa


Kaherah - Kemelut politik antara Ikhwanul Muslimin (IM) dan tentera di Mesir, memasuki babak baru. Gelanggang konfrontasi kedua pihak kini berjalan lebih sistematik.

Tentera Mesir mencanangkan propaganda perang terhadap IM dan pendukung Presiden yang digulingkan Muhammad Mursi, pascapertentangan faksi Islam terbesar di Timur Sementara itu. Pihak tentera telah sedia maklum bahawa, perlawanan terhadap rejim sementara belum mencapai titik puncaknya.

Pemburuan terhadap tokoh penting IM, tidak menjamin ketegangan politik akan berakhir. Apalagi tamat. New York Times menyatakan, pihak tentera telah mula menebarkan jala politiknya ke kelompok umat Islam yang jahil dan anti-Mursi.

Dalam analisisnya, New York Times menyatakan Panglima Tentera Abdel Fattah el-Sisi memberikan "senjata politik" kepada cendikiawan Muslim untuk "membunuh" fahaman dan bawaan politik IM. Pihak tentera meminta ulama upahan untuk memberi fatwa haram melawan pemerintah dan komandan keselamatan negara yang diketuai pihak tentera.

Surat khabar ternama menemukan banyak tayangan mirip iklan yang dibuat dalam bentuk tayangan agama di semua saluran television Mesir, dengan menampilkan tokoh agama dan ulama. Anehnya, tayangan tersebut menempatkan Jabatan Tentera sebagai sponsor

. "Mereka (IM dan Mursi) adalah pengganas. Mereka tidak dihormati di sini," kata Salem Abdel Galil, Isnin (26/8).

Abdel Galil adalah bekas pegawai kerajaan yang mengurusi persoalan agama dan rumah ibadah ketika Husni Mubarak menjawat jawatan sebagai presiden. Kenyataan tokoh agama senior ini mengimbangi desakan IM tentang perlawanan rakyat Mesir terhadap rejim sementara.

IM bagi Abdul Galil adalah kumpulan pemaksa di dalam budaya keberagaman di Mesir. "Jika mereka tetap seperti ini, mereka tidak dapat diterima. Kita tetap harus menggunakan akal dan logik," katanya.

Di dalam perkembangan berkaitan, tiga orang pemimpin tertinggi Ikhwanul Muslimin menolak semua dakwaan yang dituduhkan oleh pemerintahan sementara Mesir. Muhammad Badie, Khairat el-Sahter dan Rashad Bayoumy melakukan aksi boikot menolak perbicaraan terhadap ketiganya yang dijadualkan pada Ahad lalu (25/8).

Pejabat berita rasmi di Ibu Kota Kaherah, MENA, meyatakan ketiga-tiganya menentang dan mendakwa tidak bersalah ke atas semua tuduhan jezim Perdana Menteri interim Hazeem el-Beblawi. Ketiga-tiganya kini berdepan dengan hukuman penjara kerana didakwa rejim sementara sebagai dalang rusuhan.

Badie menjadi target utama untuk dipenjarakan. Pucuk pimpinan Ikhwanul Muslimin ini telah diburu tentera sejak kerusuhan anti-Kudeta tentera pada 14 Ogos lalu. Penangkapan Badie dilakukabn ketika beliau berada di sebuah apartmen di Rabaa al-Adawiya, Nashr City, Kamis (22/8).

Sementara, dua rakannya merupakan wakilnya di Ikhwanul Muslimin. Tiga tokoh puncak faksi Islam terbesar itu dilabel dengan banyak tuduhan. Bermula dari tuduhan menghasut, melawan pemerintahan, pembuat kekacauan, sampailah tuduhan membunuh.

Tentera turut mengaitkan Badie dengan terbunuhnya 27 anggota polis di Sinai minggu lalu. Pihak tentera menafikan tuduhan terhadap ketiga-tiganya ada kaitan dengan konfrontasi massa pendukung Presiden Mesir yang digulingkan Muhammad Mursi.

Namun, seperti dikutip Reuters, tuduhan tetap merujuk pada rusuhan Jun lalu. Badie dituduh membangkitkan emosi Ikhwanul Muslimin dengan membunuh lapan orang anti-Mursi dan IM.

3 ulasan:

Awanama berkata...

Buatlah apa saja cara pun, As-Sisi. Kau boleh buat apa saja yang kau mahu, tapi tentera kau tak akan menang. Nantikanlah balasan Allah ke atasmu, wahai makhluk durjana!

Tukang kata berkata...

suruh ulamak upahan buat statement memang natang bodo bercakap... boring sangat lastik jer kat idung

mohdakhbar29 berkata...

begitulah hal nya dimalaysia bilamana ulamak turut berfatwa bahawa haram menentang kerajaan,,,seolah islam membenarkan penguasa melakukan apa saja terhadap rakyat tanpa boleh dibantah..iniseolah menggambarkan yg islam itu ugama yg amat buruk dan penuh dng rasuah dan mengizinkan pengusa melakukan apa saja,,apakah islam itu lebih buruk dari agama lain malah yahudi sendiri?