21 Mei 2012

Hishamuddin Hussein Akui Ada Polis Menyamar Sebagai Peserta BERSIH

Menteri Dalam Negeri Harus Perjelas Peranan Anggota Polis Menyamar Dalam Peserta BERSIH.

Hampir 3 minggu telah berlalu sejak sejarah berlakunya himpunan rakyat terbesar dalam negara ini iaitu BERSIH 3.0. Himpunan menuntut pilihanraya bebas dan adil yang harus ditandakan sebagai himpunan perpaduan kerana jelas semangat persaudaraan perbagai kaum dan latar belakang rakyat yang hadir sendiri secara sukarela telah dicacatkan dengan tindakan ganas polis dibawah arahan regim penguasa.

Pada 7 Mei, SAMM telah menghantar satu memorandum memperjelaskan tindakan ganas dan jenayah yang melibatkan anggota polis ketika himpunan BERSIH 3.0. Dalam memorandum tersebut juga disenaraikan anggota polis yang jelas gambar mereka dirakam terlibat melakukan jenayah kekerasan.

Perbagai persoalan timbul dan masih tidak mampu diperjelaskan oleh pihak regim khususnya Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussien. Malah bukan sahaja gagal memperjelaskan beberapa persoalan penting tetapi regim bertindak memusing dan menyelewengkan beberapa fakta penting pula. Namun sebenarnya ia semakin memerangkap regim dan mengelirukan orang ramai.

Terbaru pada 14 Mei lepas dalam satu sidang media di Putrajaya, Hishamuddin dengan jelas menyatakan 21 orang terdiri dari 141 individu yang tersenarai dan telah diiklankan dalam media kononya melakukan keganasan dalam himpunan BERSIH 3.0 telah menyerah diri. Apabila diasak oleh wartawan mengenai kenapa tindakan hanya pada orang awam tidak melibatkan polis yang bertindak ganas, Hishamuddin menyatakan antara 21 orang yang menyerah diri itu ada anggota polis juga.

Perhatian semua ditarik balik kepada gambar 141 orang yang kononya mengganas atau merusuh. Gambar ini konon diambil dari rakaman polis yang merakamkan secara rawak merakamkan individu yang merusuh. Bila ditanya pada sebelum itu ketika penyebaran gambar dibuat PDRM dengan yakin menyatakan individu yang diiklankan untuk desak serah diri itu semuanya dirakamkan melakukan keganasan. Tidak ada satupun dari 141 orang yang disiar gambarnya menggunakan seragam polis. Sebaliknya 14 Mei lepas Hishamuddin menyebut ada anggota polis serah diri kerana gambar mereka disiarkan.

Ini membawa maksud pengakuan dari Hishamuddin ada anggota polis berpakaian biasa juga bertindak ganas dan merusuh dalam Himpunan BERSIH 3.0. Menteri Dalam Negeri harus tampil menjelaskan perkara ini segera. Jika tidak beliau harus meletakkan jawatan kerana jelas Kementerian Dalam Negeri terlibat dalam merancang mempergunakan anggota keselamatan untuk menimbulkan kekacauan untuk memberikan kelebihan politik kepada parti politik penguasa regim.

Bagi pihak SAMM dan organisasi - organisasi Muda yang menghantar memorandum ke Bukit Aman pada 7 Mei lepas satu jawapan dan penjelasan rasmi dituntut. Kejadian 28 April jelas telah menimbulkan perbagai persepsi negatif rakyat kepada pihak keselamatan. Sehingga kini langsung tidak ada tindakan diambil. Sebaliknya PDRM terus angkuh dipergunakan untuk memburu orang ramai.

SAMM memberikan perhatian serius dalam isu peristiwa 28 April lalu dan perjuangan mendapatkan pilihanraya bebas dan adil. Kini SAMM sudah menyiapkan satu DVD khas dokumentari yang memperjelaskan BERSIH 1, Bersih 2.0 dan memperjelaskan kejadian BERSIH 3.0. DVD ini walaupun disiapkan oleh tenaga amatur muda tetapi ia merupakan dokumentari lengkap bagi memahamkan rakyat mengenai perjuangan BERSIH 3.0.

SAMM juga melalui sekutu organisasi masyarakat muda (ORMAS muda) di luar negara akan turut mengadakan program menonton dokumentari ini bagi memahamkan orang muda khususnya tetangga asean mengenai perjuangan rakyat Malaysia menuntut pilihanraya bebas dan adil.

DVD ini dijangka akan dilancarkan minggu hadapan (23 Mei) dan sudah mula boleh didapati di pasaran.

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia5 ulasan:

Martoiriat berkata...

Salam GB
Sudah nyata dan jelas Hishamuddin terlibat dlm isu ini. Peranan polis adalah menjaga ketenteraman awam bukan menyamar atau melakukan provokasi. Sudah tentu jika pihak polis tidak mendapat arahan restu dari beliau nescaya keadaan seperti ini mungkin tidak akan berlaku. Sudah berkali-kali dinyatakan himpunan itu bukan untuk melakukan huru hara malah hanya untuk duduk dan bantah secara aman terhadap tuntutan pilihan raya yg adil dan telus.Mungkin beliau sendiri tidak sanggup melihat himpunan itu diadakan secara aman kerana agenda politiknya supaya himpunan itu dilihat jijik dan kotor dikaca mata masyarakat dunia. Apa pun beliau terpaksa lakukan ini "by hook or by crook" secara khianat dan jahat (provokasi) untuk menyelamatkan politik beliau yg semakin hari semakin terkubur. Justeru itu beliau senang dan mudah untuk mengambil tindakan dan memutarbelitkan fakta supaya himpunan "BERSIH" dilihat ganas dan jahat.

Amuraria berkata...

memang ini kerja dajjal oleh pdrm ! menzalimi rakyat yang cintakan damai & keadilan ,moga mereka-mereka yang melakukan penganiayaan & kezaliman dihukum bukan saja oleh undang-undang malaysia (ehem-ehem)tapi hukuman Allah s.w.t. setimpal dengan perlakuan mereka ,amiin amiin ya rabbal alamiin !

Sinner berkata...

Mau ada video pengakuan/kata2 Hishamuddin tu..

Mana nak dpt DVD tu...?

Awanama berkata...

aku memang dh meluat dgn menteri BAPOK nie sejak jd kp um NO dn menteri pelajaran lgi.dasar lidah bercabang tp menikus yg konon berani mghunus keris x bersarung.kita akan buat meja bulat utk ppsmi..memang x akan selesai sebab bulat dn berpusing
hari sekolah wajib dteruskan tika jhor dilanda banjir besar.inilah otak
letak dalam bontot

Awanama berkata...

Kalau benar Hishammudin Hussin kata ada anggota PDRM menyamar dalam kumpulan Bersih 3 - boleh bawa dia kemahkamah sebab itu bukan kerja polis dan yang menyamar ini adalah provcokator yang menyebabkan huru-hara semasa perhimpunan.Ini juga bukti bahawa rusuhan dan huru-hara dimulakan oleh provokator - anggota polis yang menyamar bukan dari ahli Bersih.