11 Nov 2012

[UMNO DEMAM] Selangor Catat Nilai Pelaburan RM6.9 Bilion Tertinggi Di Malaysia

Perkembangan ekonomi Selangor dijangka terus berkembang pesat setelah negeri itu berjaya menarik jumlah pelaburan tertinggi dalam sektor pembuatan dengan nilai RM6.9 bilion berbanding negeri-negeri lain.

Angka yang diperolehi dari statistik terbaru, sehingga Ogos 2012 itu diperolehi dari MIDA (Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia) semalam.

Statistik pelaburan itu juga menunjukkan Selangor berjaya mencatat jumlah pelaburan dalam negeri tertinggi yang bernilai RM5.23 bilion dan pelaburan asing bernilai RM1.66 bilion dengan jumlah projek perindustrian tertinggi, 170 projek.

Jumlah tersebut berjaya dicapai disebabkan kemampuan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) negeri ini berjaya mewujudkan suasana yang kondusif untuk perniagaan sekaligus menarik minat pelabur-pelabur baru untuk melabur.

Demikian menurut Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam upacara perasmian ‘Selangor Healthy Lifestyle Expo 2012′ yang diadakan di Shah Alam Convention Centre (SACC) hari ini.

“Kita terus konsisten mengekalkan kedudukan tiga negeri teratas yang berjaya menarik pelaburan tertinggi di Malaysia disebabkan kemampuan kita mewujudkan persekitaran kondusif dan sihat untuk aktiviti perniagaan dan pelaburan.

“Mungkin kalau anda melabur RM1 di Selangor, ia mempunyai nilai lebih tinggi berbanding melabur RM1 berbanding negeri lain,” kata Abdul Khalid.

Menurut Abdul Khalid, langkah mengadakan ekspo juga merupakan langkah yang berkesan bagi menjana aktiviti perniagaan seperti aktiviti pemasaran produk dan memperolehi pelabur baru.

Sementara itu, Abdul Khalid dalam majlis sama turut menggesa masyarakat negeri Selangor mengamalkan gaya hidup yang sihat dan menjaga pemakanan mereka.

Dalam program Selangor Healthy Lifestyle Expo 2012 yang berlangsung dari 9 hingga 11 November di SACC, sebanyak 132 syarikat yang memasarkan produk penjagaan kesihatan dan kecantikkan mengambil bahagian.

Selain itu, dianggarkan lebih 300 produk penjagaan kesihatan dan kecantikan dari dalam dan luar negeri turut dipamerkan di sepanjang ekspo sama.

Ekspo tersebut dianjurkan oleh Multi Mutual Resources dan mendapat sokongan Selangor State Investment Centre (SSIC) dan Selangor Times.

3 ulasan:

Awanama berkata...

Klu amanah mmg Allah tolong. Yg kafir pun dapat di dunia, manakala yg Islam pula selain dapat dunia, akhirat lebih2 lagi (berkat & rahmat Allah).

Tapi biasa le, yg tak amanah akan mati2an menghalang yg amanah di dunia, kerana dengki kesumat yg dah berkarat di kalbu tak bole hilang, di samping takut2 rahsia tak amanah depa terbongkar.

Awanama berkata...

I pun nak juga melabur di negeri Selangor. kalau di negeri BN / UMNO APCO rugi tu lebih banyak dari untung. Maklumkan diaorang ini yakni UMNO APCO ini "kroni diutamakan, rakyat dikemudiankan", macam mana nak dapat keuntungan besar? So rakyat M'sia lu fikirlah sendiri. Said NO to UMNO.

Osama berkata...

Aku tabek spring pd TSKI & Exco Kerajaan Negeri Selangor dlm Merakyatkan Ekonomi Selangor bagi memakmur & mensejahterakan warga Selangor. Sekiranya sepengal lagi PR dpt mandat warga Selangor mengurus tadbir negeri aku pasti Selangor akan terus gemilang & Umat Melayu Naif Otak Be End akan ghuyub dri muka bumi Selangor.
Wahai warga Selangor!
Tahukah kalian bahwa Darul Ehsan akan jatuh semula pd UMNO Be End pd PRU ke 13 nanti? Mesti korang tak caya kan? Ya! Aku pun tak caya! Tapi nape aku yg maklumkan kejatuhan PR tu bakal berlaku? Bengong ape ke aku ni?
Bukan korang yg menolak PR! Bukan warga Selangor bencikan TSKI & exco nya! Bukan la pula ahli2 UMNO Be End mampu menjatuhkan kerajaan sekarang pun! Tetapi kerna pengundi hantu, jin, jembalang yg telah menandatangani MOU dgn parti setan! "kita mesti rampas semula selangor dgn apa cara skali pun" kata Najib, ingat tak kenyataan nya tu? Jangan angap remeh isyarat tu k?
Dikenal pasti SPR & JPN telah melakukan konspirasi tahap gaban bersekongkol dgn UMNO utk menjatuhkan PR di Selangor! Korang fikir2 & bayangkanlah sndiri, kalau la PM yg punya kuasa mutlak kini mnjdi kepala konspirator! Apa agaknya taktik & teknik yg beliau boleh buat ntk menang PRU nanti?!
BERSIH 1.0, 2.0 & 3.0 tuntututan2 dah PR buat tpi, apa SPR buat? Buat pekak badak je kan? Apa PM buat? buat derk je kan? Mcm2 repot polis dah buat tpi apa polis buat? Buat bodoh je ada laa kan? Dah mengadap DYM Agung & sultan pun!, tpi apa titah baginda yg boleh mencairkan taik telinga badak yg pekak tu?? takde! nahi! elek!!
Maka korang bersedialah wahai warga Selangor utk menerima kekalahan PR kelak! Korang jengok gak la blog tukar tiub serta komentar2 Hishamudin Rais dri Brickfields. Beliau bnyak membongkar rahsia2 menjatuhkan PRBpd PRU ke 13 nanti. Dlm kegairahan PR membuat road show dgn sambutan rakyat yg begitu mengalakn dlm menyokong PR namun disebalik tirai Umat Melayu Naif Otak nya melaksanakn rangka kerja agenda penipuanya scara yg lebih terancang.
Tidakah anda rasa ditipu & diperdaya oleh UBN? Apa tungu lagi wahai rakyat Selangor? Berbuat lah sesuatu utk menyelamatkan kerajaan mesra rakyat yg mjdi kecemburuan UBN skarang!
Kalian war2 kan seantero pelusok Darul Ehsan kebobrokan & kekejian perbuatan Umat Melayu Naif Otak nya! Disamping tu sarankan jga pd seluroh warga Selangor utk hadir beramai2 di Bukit Jalil pd 12 Januari 2013 bagi menunjukan solidariti rakyat yg inginkan perubahan & pembaharuan pentadbiran negara di Himpunan Kebangkitan Rakyat tu nanti dlm membenamkan Umat Melayu Naif Otak Be End pd PRU ke 13 nanti!
Ayuh berani merubah!
Berubah sebelum parah membarah!!