14 Mac 2012

Apa Kejadah Kos Majlis Pertunangan Hampir Setengah Juta, Wasatiyyah?

Kos bertunang: Inikah makna wasatiyyah Najib? - Mohd Azmi Abdul Hamid

Teras Pengupayaan Melayu (Teras) amat terkejut dengan pendedahan isu PM , Datuk Seri Najib berbelanja mewah untuk majlis pertunangan anaknya baru-baru.

Kini terdapat dua persoalan dalam isu pembiayaan majlis pertunangan anak PM baru-baru ini.

Pertama, adakah benar PM telah mengguna wang rakyat untuk membiayai majlis pertunangan anaknya. Pihak Hotel mengatakan bil bernilai RM409,767 itu memang dicatat atas nama PMO (Prime Ministers Office).

Walaupun telah dijelaskan bahawa keluarga PM yang membayar bil itu, pertanyaannya kenapa pula bil itu tidak ditulis atas nama peribadi beliau atau keluarga beliau dan dihantar kepada rumah rasmi PM, jika ini urusan peribadi?

Kedua, inikah teladan seorang pemimpin yang beria-ia mengujudkan sebuah institusi bernama institut wasatiyyah untuk menyampaikan kempen kesederhanaan kepada seluruh dunia dalam semua aspek kehidupan, tetapi berbelanja super mewah mencecah RM409,767 hanya bagi sebuah majlis pertunangan seorang anaknya.

Teras amat terkejut dengan pendedahan mengenai perbelanjaan yang begitu tinggi dikeluarkan oleh PM untuk majlis tersebut.


Apakah mesej yang dapat dibaca oleh rakyat yang umumnya maseh bergelut mencari wang untuk menyekolahkan anak, membanting tulang menampung kos hidup yang semakin meningkat, nelayan yang menyabung nyawa mencari rezeki di tengah laut, pemandu teksi yang mengagah diri mengekang mata untuk mencari pendapatan sehingga lewat malam?.

Apa erti semuanya ini kepada rakyat bagi PM yang dengan begitu mudah sanggup berbelanja dan mampu berbelanja sedemikian mewah? Inikah yang PM mahu tunjuk kepada rakyat maksud beliau dengan retorik bahwa “rakyat diutamakan”?

Cukupkah dengan memancing rakyat dengan BR1M berjumlah RM500 dan rakyat tidak boleh mempersoalkan bagaimana PM boleh berbelanja mewah untuk majlis pertunangan anaknya?


Sebagai pemimpin yang tahu benar keadaan kehidupan rakyat kini bukan dalam keadaan yang selesa, kenapa pula PM sanggup menunjukkan kemewahan dalam majlis sebegini, sungguhpun majlis itu dikatakan dibiayai secara peribadi oleh wang keluarganya?

Soalnya inikah contoh pemimpin Islam yang hendak ditunjukkan kepada rakyat?


Teras sema sekali tidak boleh menerima malah membantah pemimpin-pemimpin yang ghairah berbelanja mewah dalam kehidupan peribadi mereka. Bukan sahaja ini akan menimbulkan persoalan dikalangan rakyat, malah Islam sema sekali melarang berbelanja secara membazir dalam majlis-majlis peribadi mereka.

Isunya bukan soal melibatkan wang peribadi semata-mata. Malah isu lebih besar kenapakah PM boleh berbelanja besar dari wang yang mahu tidak mahu akhirnya berpunca dari wang rakyat juga, yang membayar upah kepada beliau kerana bekerja sebagai PM.

Di tingkat jawatan nombor 1 dalam negara, sudah pasti seorang PM tidak boleh hanya beralasan bahawa ini wang peribadinya, dan oleh itu beliau boleh hidup mewah dan menonjol-nonjolkan kemewahan keluarganya.

Teras ingin mengingatkan, inilah antara punca kebangkitan rakyat di Asia Barat yang telah menjatuhkan pemimpin-pemimpin mereka akibat tidak lagi dapat menerima gaya hidup keluarga pemimpin yang serba mewah, sedangkan rakyat berkais-kais pagi, petang dan malam untuk hidup.


Tidakkah terlintas dibenak PM dan konco-konco beliau yang mempertahankan hak beliau untuk mengeluarkan wang peribadinya berbelanja sedemikian mewah walhal rakyat akan memendam rasa yang sedikit demi sedikit akan akhirnya bakal meledak kerana ini jelas suatu kepincangan hidup antara pemimpin dan rakyat?

Teras juga menarik perhatian bahawa, ketika mana PM berbelanja sakan hanya buat sebuah majlis pertunangan, jurang antara kelompok kaya miskin di negara ini direkodkan dengan gini indeks yang tinggi iaitu 0.4-0.5.

Bermakna PM berbelanja mewah di tengah-tengah rakyat jelata berpendapat sederhana dan rendah berjuang untuk hidup sekedar memenuhi keperluan yang minima untuk hidup.

Kami sangat kecewa dan kesal dengan kemewahan hidup pemimpin negara yang seolah-olah tidak sensitif dengan perasaan rakyat.


Berbelanja mewah oleh PM itu tidak akan diterima sama sekali sebagai suatu kebanggan rakyat. Malah ia amat melukakan hati rakyat marhaen.

Di tengah-tengah gejolak isu kepincangan projek penuh persoalan seperti isu NFC bernilai RM250 juta, isu penyenaraian aset Felda dalam pasaran saham yang penuh ketidaktentuan, isu kepincangan PKFZ yang melibatkan lebih RM4 bilion, tiba-tiba rakyat berputih mata menyaksikan PM bermewah-mewahan dalam majlis pertunangan anaknya. Bukankah ini suatu yang janggal dan memedihkan hati rakyat?

Kemarahan rakyat Asia Barat telah menyaksikan satu demi satu kemewahan hidup ahli-ahli keluarga pemimpin didedahkan. Mungkin di peringkat awal tidak ada siapapun yang berani bangkit mempersoalkan kemewahan hidup pemimpin, akan tetapi bila kesabaran rakyat sudah sampai kemuncaknya, ledakan amarah rakyat telah menyaksikan satu demi satu pemimpin tumbang.

Teras mengingatkan supaya pemimpin negara jangan terperangkap dengan keghairahan berbelanja mewah kerana tanda-tanda rakyat resah dan semakin marah sudahpun jelas.

Rakyat faham betul kepincangan yang berlaku adalah gara-gara pemimpin-pemimpin yang tidak menghiraukan perasan rakyat yang cuba diperbodohkan dengan berita-berita serba muluk, padahal sakit dan tertekannya rakyat akan akhirnya dilampiaskan dalam bentuk kemarahan yang akan diterjemah persis gelombang kebangkitan yang tidak boleh dikekang lagi.

Penulis ialah Presiden Teras.

Majlis tunang anak: PM tetap salahguna kuasa, kata PKR

Pengarah strategi PKR Rafizi Ramli tetap berpandangan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyalahgunakan kuasa dalam isu tempahan jamuan bankuet pertunangan anak perempuannya.

Katanya, beliau tetap berpandangan demikian walaupun kenyataan daripada hotel penyedia katering bahawa jamuan berkenaan dibayar oleh perdana menteri.

"Ini jelas sekali satu penyalahgunaan kuasa kerana anda menggunakan kemudahan pejabat untuk majlis peribadi.

"Fakta bahawa tempahan itu dibuat melalui pejabat perdana menteri untuk majlis peribadinya, itu sudah merupakan satu penyalahgunaan kuasa," katanya.

Beliau mengambil contoh dakwaan penyalahgunaan kuasa yang dihadapi bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini.

"Malah dalam kes Anwar sendiri yang didapati bersalah atas tuduhan menyalahguna kuasa, hanya dengan fakta bahawa beliau telah mengarahkan polis untuk menemubual," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di bangunan parlimen hari ini.

Tambahnya, perdana menteri kini perlu menjelaskan mengapa tempahan itu dibuat melalui akaun pejabat perdana menteri dan bukannya melalui akaun peribadi Najib.

Beliau berkata demikian susulan kenyataan Hotel Shangri-La Kuala Lumpur hari ini bahawa majlis berkenaan berkenaan dibiaya Najib dan bukannya kerajaan persekutuan.

Menjawab pertanyaan Malaysiakini, pengurusan hotel itu bagaimanapun mengesahkan bahawa borang Pesanan Majlis Bankuet atau 'Banquet Event Order' yang didedahkan oleh PKR adalah salinan yang sah.

Menurut dokumen itu, PMO dikenakan bayaran RM409,767 oleh Hotel Shangri-La untuk perkhidmatan katering, yang membekalkan udang karang dan daging lembu Wagyu, untuk kira-kira 900 tetamu.

Menurut hotel itu, pesanan untuk acara katering di Seri Perdana, Putrajaya, diterima pada 2 Jun 2011.
-mk


Laporan sebelum ini
klik untuk baca
3 ulasan:

Awanama berkata...

Barang kali akan ada penjawat awam nanti guna letter head jabatan tempat dia keje(tentu ada maksud tertentu untuk mempengaruhi)untuk urusan peribadi walaupun pembiayaan itu daripada poketnya sendiri.

Tak gitu ke GB..

Kah... kah.... kah.... kah...
Perangai kepimpinan pilihan pecacai UMNGOK yang taksub BN.

Kah... kah... kah...

Kepimpinan melalui teladan lah kata kan....

adam narzuan berkata...

wasatiyah bagi dia kot... hehehehe.. kalau tak wasatiyah xtahu ler macam mana.. hehehee

Awanama berkata...

Dalam banyak-banyak soalan di parlimen, kenapa tak ada soalan berapa deposit tunai yang kerajaan ada setelah agihan BR1M.