24 Jan 2012

Kalau Jadi Mangsa Kenapa Tak Saman Akhbar Australia Tersebut?

Rosmah dakwa jadi mangsa sudah dijangka

KUALA LUMPUR, 23 Jan: "Dah agak dah," itulah jawapan spontan Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar apabila Datin Seri Rosmah Mansor mendakwa beliau "menjadi mangsa".

Sabtu lalu, akhbar Australia Sydney Morning Herald (SMH) melaporkan isteri Perdana Menteri itu berbelanja sehingga A$100,000 (RM325,000) di sebuah butik di Sydney dua minggu lalu.

Ketika ditemui dalam sambutan Tahun Baru Cina anjuran MCA hari ini, Malaysiakini memetik isteri Perdana Menteri itu berkata: "Semua itu karut, dibesar-besarkan secara liar dan tidak benar".

"Saya selalu menjadi mangsa," dakwa Rosmah ketika ditanya tentang laporan SMH tentang tabiat berbelanjanya.

Bagaikan mengundang simpati, Rosmah yang mengiringi suaminya Datuk Seri Najib Tun Razak ke majlis sambutan itu berkata, beliau berkali-kali menghadapi tuduhan sedemikian.

Ketika terus ditanya adakah laporan mengenai perbelanjaan sehingga RM325,000 itu benar, Rosmah berkata: "Saya tidak ada masa untuk melayan semua ini".

Mengulas lanjut penafian Rosmah, Mahfuz mengulangi gesaan agar Najib dan Rosmah mengambil tindakan undang-undang terhadap akhbar tersebut.

"Heret akhbar tersebut ke muka pengadilan di Australia dan kemukakan tuntutan hukuman dan ganti rugi paling maksimum ke atas SMH jika benar laporan itu karut, dibesar-besarkan secara liar dan tidak benar,"
kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Mengulangi lagi ingatannya, Mahfuz berkata, jika Rosmah dan Najib enggan berbuat demikian, ia memberikan keyakinan kepada rakyat bahawa apa yang dilaporkan itu betul seperti yang berlaku dalam keengganan Najib mengambil tindakan undang-undang terhadap begitu banyak akhbar di serata dunia yang mendakwa tentang kaitan beliau dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

"Kalau benar tidak bersalah, takut apa mengheret akhbar tersebut ke mahkamah di Australia?

"Tengku Razaleigh Hamzah pernah menyaman akhbar luar negara di negara akhbar itu sendiri dan oleh kerana beliau tidak bersalah, beliau menang kes tersebut dan mendapat ganti rugi yang lumayan pula," katanya.

Sambil bergurau, Mahfuz berkata, kalau Rosmah mendapat ganti rugi yang lumayan hasil tindakan undang-undang ke atas SMH itu, rakyat tidak marah kalau beliau berbelanja besar-besaran dengan wang ganti rugi itu.

"Kalau dapat ganti rugi RM24 juta, rakyat tidak marah kalau isteri Perdana Menteri itu mahu membeli cincin berlian semahal ganti rugi yang diperolehi itu.

"Kalau dapat ganti rugi lumayan dari SMH, rakyat juga tidak marah kalau Rosmah mahu memborong di semua butik terkemuka di seluruh dunia, beli beg tangan Birkin banyak-banyak,
semuanya rakyat tak marah.

"Rakyat lebih suka lagi kalau Rosmah menderma, maklumlah sebelum ini beliau menderma sehingga RM1.5 juta kepada Tabung Gaza. Mana dia dapat duit, kita tak tau," kata Mahfuz.

Dalam seksyen 'Private Sydney' SMH, kolumnis Andrew Hornery menggelar Rosmah sebagai first lady of shopping (wanita pertama membeli belah), kerana didakwa membelanjakan A$100,000 (RM325,000) di sebuah butik di Sydney.

Rosmah dan Najib juga didakwa menginap di penthouse bernilai A$20,000 (RM65,100) semalam, meminta "parkir valet untuk limousinnya" dan menerbangkan pereka fesyen negara itu ke Malaysia untuk mengenakan pakaian yang ditempahnya. -HD

Rosmah sangkal dakwaan berbelanja mewah

Isteri perdana menteri Rosmah Mansor hari ini menyangkal dakwaan bahawa beliau berbelanja mewah dalam percutiannya di Sydney, Australia sebelum ini.

"Semua itu karut, dibesar-besarkan secara liar dan tidak benar," katanya kepada Malaysiakini dan The Sun ketika ditemui dalam sambutan Tahun Baru Cina anjuran MCA di Kuala Lumpur.

"Saya selalu menjadi mangsa," katanya ketika ditanya tentang dakwaan yang dibuat dalam harian Australia Sydney Morning Herald.

Dalam seksyen 'Private Sydney' akhbar itu, kolumnis Andrew Hornery menggelar Rosmah sebagai "first lady of shopping' (wanita pertama membeli belah), kerana didakwa membelanjakan A$100,000 (RM325,000) di sebuah butik di Sydney.

Rosmah dan suaminya juga didakwa menginap di penthouse bernilai A$20,000 (RM65,100) semalam, meminta "parkir valet untuk limousinnya" dan menerbangkan pereka fesyen negara itu ke Malaysia untuk mengenakan pakaian yang ditempahnya
. -mk


Ulasan GB

Kalau jadi mangsa fitnah, kenapa tak saman saja akhbar Australia berkenaan?

Bak kata Mahfuz pun:

"Kalau dapat ganti rugi RM24 juta, rakyat tidak marah kalau isteri Perdana Menteri itu mahu membeli cincin berlian semahal ganti rugi yang diperolehi itu.

"Kalau dapat ganti rugi lumayan dari SMH, rakyat juga tidak marah kalau Rosmah mahu memborong di semua butik terkemuka di seluruh dunia, beli beg tangan Birkin banyak-banyak,
semuanya rakyat tak marah.

Laporan sebelum ini
klik untuk baca




6 ulasan:

Awanama berkata...

Salam GB

betullah tu dia jadi mangsa.....mangsa bisikan nafsu syaitan ....
buat semua benda agaknya tak baca Bismillah, so berkawanlah dia dengan syaitan...
kalau balik dari haji dapat haji yang mabrur tu mungkin juga dapat "curb" nafsu dia, tapi nampaknya makin bermaharajalela hehehe

"mangsa" konon.....meluatnya!

Awanama berkata...

Tunggu dan lihat saja leee bila tiba masa nya p/raya nanti

Awanama berkata...

lepas nih paper tu mintak maaf, trus jadi 0-0..kahkah

yes berkata...

Kesian kak Mah jadi mangsa. Kak Mah saman saja kak Mah, biar mereka sedar siapa yg benar.

1 Malaysia berkata...

Baru-baru AKU pi ke umah sahabat lama untuk Gong Xi Fa Cai. Rupa-rupanya kuasa tingkat 3 zaman Pak Lah dah berubah ke tangan Big Mama. Dengan adanya tanda tangan Tok Jib pun tak laku. Nampaknya desas desus selama ni ada "kebenaran"nya. Tapi entahlah, AKU hanya dengar. Benar atau Palsu hanya Allah swt saja yang mengetahui. AKU hanya manusia kerdil.
Ya, Allah swt ya Tuhan kami, selamatlah kami dari segala bencana dunia dan juga elakkanlah kami dari berbuat bencana kepada dunia ini.
AKU teringat akan kata-kata Penulis, Yang Haq tetap Haq. Yang bathil tetap bathil. AKU tulis ini untuk perbincangan bersama. Tiada dendam AKU pada big mama sebab dia pun tak kenal AKU dan vice versa. AKU hanya rakyat biasa yang ingin melihat negara AKU ditadbir dengan betul, penuh integriti, telus dan berhemah. Yang lain, serah kepada Allah swt.

Awanama berkata...

Negara Malaysia hanya milik rakyat bukan milik FIRST LADY ROSMAH, Rakyat yang menentukan dan memilih sesiapa saja yang layak memerintah MALAYSIA.
Jadi rakyat MALAYSIA diperalatkan dan diperbodohkan serta ditipu dengan muslihat oleh semua pemimpin POLITIK UMNO untuk kekal kuasa dan REMBAT wang cukai rakyat sepuasnya untuk kepentingan diri sendiri dan keluarga serta kroni UMNO sahaja.
Sepatutnya RAKYAT MALAYSIA malu pada diri sendiri kerana pandangan rakyat NEGARA LUAR melihat rakyat MALAYSIA mudah di perbodohkan oleh pemimpin POLITIK UMNO dengan rangkusnya mengunakan wang cukai rakyat untuk kepentingan perbadi oleh PEMIMPIN UMNOBN.

dari: PENGUNDI ATAS PAGAR>