21 Okt 2011

Gadis Nafi Kenal Atau Pernah Jumpa Anak Guan Eng

Seorang pelajar perempuan, yang gambarnya digunakan oleh blog-blog pro-Umno untuk mengaibkan anak lelaki Lim Guan Eng kononnya telah melakukan gangguan seksual ke atasnya, hari ini menafikan dia mengenali atau pernah berkawan dengan remaja berkenaan.

Dalam satu kenyataan ringkas dikeluarkan hari ini, juara sukan catur Anya Sun Corke (gambar) menegaskan, gambarnya telah digunakan secara tidak wajar tanpa pengetahuan atau keizinannya.

“Hakikatnya, saya tidak pernah dijadikan mangsa dalam mana-mana keadaan oleh budak ini atau keluarganya,” kata Corke lagi.

Corke yang sedang belajar di Wellesley College, Amerika Syarikat, berkata, dia terkejut dan kecewa dengan perkembangan ini.

“Saya berharap bahawa ia tidak akan berulang,” katanya lagi.

Dia seterusnya berkata, “saya tidak pernah melawat Malaysia sejak tujuh tahun yang lalu.”

“Saya tidak pernah bertemu atau mendengar mengenai mana-mana pihak yang terlibat (dalam isu ini). Saya pun tidak pernah diserang secara fizikal dalam apa jua cara,”
katanya sambil menambah, dia bersimpati dengan remaja terbabit.

Kenyataan Corke dikeluarkan dua hari selepas DAP mendedahkan gambar, yang digunakan oleh blog-blog pro-Umno untuk melontarkan dakwaan serangan seksual terhadap anak lelaki Lim, sebenarnya merupakan juara catur berusia 21 tahun dari Hong Kong.

Corke yang kini mewakili England tiada kaitan dengan Pulau Pinang dan tidak pernah belajar bersama dengan anak lelaki Lim di George Town, kata DAP kelmarin.

Pemblog-pemblog pro-Umno termasuk ketua Umno Bukit Gelugor Dr Novandri Hasan Basri mendakwa anak lelaki Ketua Menteri telah mengganggu pelajar perempuan satu kelas dan telah cuba mengelak hukuman dengan menggunakan nama bapanya.

Kelmarin, Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua menunjukkan paparan skrin dari blog Dr Novandri dan Papagomo dan dipadankan dengan gambar-gambar dari laman web www.chessbase.com.

“Papan catur telah dipadamkan. Tanpa ragu-ragu, ia menunjukkan bahawa dakwaan mereka tidak lain tidak bukan hanya satu pembohongan yang kejam,” katanya.

Pengetua sekolah anak lelaki Lim pernah juga telah menafikan dakwaan sedemikian.

Lim, Ketua Menteri Pulau Pinang dan Setiausaha Agung DAP awal minggu ini telah mengecam tindakan blog-blog pro-Umno dan beberapa pemimpin Umno yang mengaibkan beliau dan anaknya dengan dakwaan tidak berasas. -TMI

Laporan sebelum ini
klik untuk baca





5 ulasan:

Awanama berkata...

Bodoh punya blogger UMNO..mati esok jawab la depan malaikat...itu pun kalau percaya mati...

Awanama berkata...

Saman jangan tak saman.

Awanama berkata...

Harap Anya Sun Corke saman blogger yang terbabit,inilah peluang untuk jadi jutawan,jika di negara barat kes begini akan menjadikan seseorang itu kaya raya.

Awanama berkata...

Jangan buang masa, ambil tindakan sewajarnya iaitu saman malu.

Awanama berkata...

tu pun ada org boleh pecaya video eskey hal anwar tu.. tengok ni sedang anak LGE yg kecik lagi pun sanggup difitnah, tak heran lah anwar yg menggugat ketenteraman tidur pemimpin2 mereka.... lagilah di fitnah, bukan setakat gambar, malah video lagi, segalanya boleh asal namanya amno, yg memerintah malaya sesuka hati, tak ingat mati.

yg paling bodoh ialah org pecaya tanpa memeriksa... pecaya membabi buta.