20 Ogo 2011

Rakyat Johor Terdedah Makan Bangkai Ayam

Johor dibanjiri ayam disembelih tak sempurna

JOHOR BAHRU - Percaya atau tidak, beratus-ratus peniaga di negeri ini kini menjual kira-kira 60,000 ekor ayam segar yang amat diragui status halal dan kesuciannya setiap hari.

Gambar: KEADAAN pusat penyembelihan ayam di Pekan Nanas, Pontian, Johor yang menjijikkan.

Jumlah tersebut meliputi 30 peratus daripada bekalan ayam di negeri itu setiap hari yang berjumlah 200,000 ekor.

Masalah tersebut berpunca daripada sikap segelintir pengusaha pusat penyembelihan yang menjalankan kerja-kerja penyembelihan tanpa mengikut prosedur ditetapkan.

Penolong Pengarah Penyelidikan Unit Halal, Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ), Samsudin Paimi berkata, pihaknya bimbang pengusaha kecil kini semakin berani untuk mengaut keuntungan berikutan permintaan yang tinggi daripada umat Islam berikutan sambutan Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi.

"Pengusaha kecil seperti itu semakin berani untuk mengaut keuntungan dengan berselindung di sebalik logo halal tamat tempoh selain tidak mengikut piawaian JAIJ,'' katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas serbuan terhadap dua premis penyembelihan dan pemprosesan di Jalan Kampung Sawah dan Jalan Pontian-Johor Bahru di Pontian awal pagi semalam.

Dalam serbuan dari pukul 12 tengah malam sehingga pukul 4 pagi itu, JAIJ mendapati premis terbabit tidak melakukan proses penyembelihan dengan kaedah ditetapkan manakala logo halal sudah tamat tempoh sejak empat tahun lepas
.


KEADAAN pusat penyembelihan ayam di Pekan Nanas, Pontian, Johor yang menjijikkan.

Turut membimbangkan JAIJ, katanya, ialah ramai pengusaha tidak memiliki tauliah penyembelihan selain mempraktikkan kaedah penyembelihan dan pemprosesan ayam sambil lewa.

Menurutnya, JAIJ sudah mewajibkan penggunaan label pada bahagian kepak ayam yang mengandungi maklumat penyembelihan dan status halal namun mereka tidak mematuhinya.

"Kita tidak mahu pengguna terus tertipu dan mereka seharusnya diberi kesedaran untuk hanya memilih ayam yang disahkan halal dan suci," kata Samsudin.

Beliau berkata, pemeriksaan akan terus dilakukan bagi melindungi kepentingan pengguna.

Samsudin berkata, JAIJ sudah mewajibkan pengusaha ayam di Johor membuat label yang akan diletakkan di kepak ayam yang mengandungi maklumat mengenai penyembelihan serta status halalnya.

Mengikut Undang-undang Perlindungan Pengguna (Pindaan) 2010 yang akan dikuatkuasakan bermula tahun depan, syarikat yang didapati bersalah menipu sijil halal boleh dikenakan denda sehingga RM5 juta bagi kesalahan pertama dan denda sehingga RM10 juta bagi kesalahan kedua. -kosmo

2 ulasan:

Awanama berkata...

Wahai rkyt johor,jgn pandang remeh pasal ayam2 ni.....nak makan halal ke?HARAM.....

kayu_cemeti berkata...

Beginilah padahnya rakyat dan negara yang mendakwa segalanya adalah Islam tetapi bab halal dan haram sering tidak dapat diatasi dan pengguna pula setelah bertahun2 memakan benda yang tidak pasti halalnya baharulah pegawai dan penguatkuasa agama mengeluarkan arahan mengatakan itu haram ini tak pasti halalnya soalnya dimanakan penguatkuasa agama ini berada sepatutnya diadakan pemeriksaan berterusan dan bukan bermusim atau hanya menunggu jika ada pengaduan dari pengguna seperti kopi setesen keretapi diKluang baru2 ini entah berapa ramainya umat Islam telah termakan benda haram itu kini kes penyembelihan ayam pula berapa lama dan berapa ramai yang telah memakan bangkai ayam masya'allah agaknya penguatkuasa agama ini makan gaji buta dan dipejabat menghabiskan masa dengan bermain karem mungkin inilah Negara Islam ala Umno kami pun tak pasti telah memberi makan kepada anak isteri dengan makanan begini sejak berapa lama .. serbuan hanya bila ada pengaduan ??