3 Sep 2010

Kes Sivakumar 23 November: Senasibkah Dengan Kes Nizar?

Kes Sivakumar cabar keputusan SPR didengari 23 November

Mahkamah Tinggi menetapkan 23 November ini untuk mendengar permohonan bekas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar dan enam lagi untuk semakan kehakiman berhubung keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tidak mengadakan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi DUN di Perak.

Permohonan itu akan didengar di hadapan Hakim Datuk Aziah Ali.

Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Mohamad Izwan Mohamed Noh menetapkan tarikh itu di dalam kamar hari ini selepas mengadakan pertemuan dengan peguam Razlan Hadri Zulkifli yang mewakili Sivakumar dan enam yang lain dan Peguam Kanan Persekutuan Munahyza Mustafa yang mewakili SPR dan tiga responden lain.

Pada 22 Oktober tahun lalu, tujuh pemohon diberi kebenaran untuk semakan kehakiman bagi mengenepikan keputusan SPR yang tidak mengisytiharkan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi DUN di Behrang, Changkat Jering dan Jelapang berikutan wakil rakyat kerusi berkenaan menjadi ADUN bebas.

Mereka adalah Sivakumar, Chen Fook Chye, Tai Sing Ng dan A. Sivanesan serta tiga pengundi iaitu Ahmad Sabry Wahab (Behrang), Abdul Latif Ariffin (Changkat Jering) dan Foo Hon Wai (Jelapang).

Tiga wakil rakyat lompat

Dalam permohonan semakan kehakiman itu mereka menamakan SPR dan tiga wakil rakyat; Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang), Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering) dan Datuk Hee Yit Foong (Jelapang) selaku responden.

Mereka mahu mahkamah mengeluarkan surat perintah memaksa SPR mengisytiharkan kerusi itu kosong berikutan berikutan perletakan jawatan wakil rakyat itu dan satu perintah injunksi untuk menghalang ketiga-tiga mereka bertindak, menjalankan dan melaksanakan tanggungjawab, fungsi dan tugas-tugas sebagai ADUN.

Mereka juga turut memohon writ bersifat "quo warranto" dikeluarkan kepada ketiga-tiga ADUN itu dengan memerintahkan kesemua mereka memberikan tunjuk sebab bagaimana kesemua mereka masih ADUN kawasan masing-masing dan bertindak menjalankan tanggungjawab, fungsi dan tugas sebagai wakil rakyat.

Jamaluddin dan Osman memenangi kerusi DUN atas tiket Parti Keadilan Rakyat manakala Hee atas tiket DAP pada pilihan raya umum 2008.

Mereka kemudiannya meninggalkan parti masing-masing dan memberi sokongan kepada Barisan Nasional sehingga mendorong kejatuhan kerajaan negeri pakatan pembangkang PAS-PKR-DAP pimpinan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin. -FMT

Ulasan GB

Dengan sistem kehakiman negara yang ada kini, rakyat Malaysia termasuk GB pessimis tentang prospek kejayaan Sivakumar di dalam cabarannya terhadap keputusan SPR yang ditetap pada 23 November nanti.

taupun apabila Mahkamah Tinggi membenarkan, maka Mahkamah Rayuan menghalangnya. Ataupun Mahkamah Rayuan membenarkan, Mahkamah Persekutuan menghalangnya.

Itulah proses yang panjang yang pernah dilalui oleh bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin di dalam tuntutannya sebagai MB Perak yang sah.

Pelbagai cara dihelahkan untuk menggagalkan tuntutan Nizar dahulu selepas Mahkamah Tinggi mengesahkan beliau MB Perak sah, bukan Zambry. Hanya dengan sekelip mata keputusan berubah - tak sampai dua hari - setelah pihak berkenaan mendengar "arahan Najib" yang menyatakan - PR jangan suka sangat dengan keputusan Mahkamah Tinggi itu...

Dengan boneka-boneka Najib dan UMNO seperti Peguam Negara dan Ketua Hakim Negara yang juga bekas Penasihat Undang-undang UMNO masih menguasa insitusi kehakiman, rakyat tidak menaruh harapan tinggi terhadap keputusan mahkamah lewat isu tuntutan Sivakumar nanti.

3 ulasan:

Awanama berkata...

boleh percaya kebebasan di malaysia, tanpa campurtangan politik BN?

Awanama berkata...

selagi najib kerja rosmah arah... adalah susah untuk menang, tapi... segala urusan dunia ini adalah milik Allah... kekalahan juga adalah dengan kehendak Allah... supaya kita ambil iktibar dari kekalahan itu.. Kalau menang adalah dengan izin Allah jua.. MAKA KITA KENA BERTAWAKKAL. Kalau kita kalah dengan kebodohan orang yang mengadilinya... BERMAKNA KITA MENANG DISISI ALLAH... TERUSKAN USAHA KITA DENGAN ISTIQOMAH...

Awanama berkata...

nak keadilan kena tumbangkan BN, baru perkara tak adil macam saman ekor dan kehakiman dapat diperbetulkan