4 Jun 2010

Manikavasagam Tidak Faham Prosidur SELCAT Dengan Mahkamah

Siasatan Selcat, Mike Beri Keterangan, Teng Tegas Perlu Ikut Peraturan

Siasatan Selcat hari ini mendengar keterangan daripada Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam yang membuat dakwaan berlakunya rasuah dalam syarikat lombong pasir milik kerajaan negeri iaitu Kumpulan Semesta Sdn Bhd.

Namun Manikavasagam tidak dapat menyerahkan rakaman video dan senarai saks-saksi yang menurut beliau boleh membuktikan dakwaan berkenaan.

Pengerusi Selcat Teng Chang Kim berkata Selcat tetap menjalankan siasatan telus, namun meminta Manikavasagam untuk mengikut prosedur dalam member keterangan dan mengemukakan bukti.

Manikavasagam diminta oleh Teng menerangkan dokumen-dokumen yang didakwanya terkandung segala bukti dan senarai saksi yang diserahkannya kepada Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim kelmarin.

“Yang berhormat telah besetuju untuk memberi keterangan berhubung siasatan jawatankuasa ini ke atas urusniaga Kumpulan Semesta Sdn.Bhd dan Yb telah memberi beberapa maklumat berkenaan dengan Semesta ini, jadi dipersilakan YB apakah YB ingin memaklumkan pada jawatankuasa ini?,” soal Teng.

“Saya memang telah membuat aduan dan sebagai Pengarah Aduan Parti Keadilan Rakyat, saya telah menerima dua aduan, seorang kontraktor yang bernama Cheong dan juga pekerja Semesta, berjumpa saya di Pekan Meru dan memberi maklumat yang mereka hendak berikan pada saya.

“Seorang lagi pekerja Semesta, Encik Eng, seorang eksekutif dan juga saya telah menerima banyak lagi aduan daripada seorang kontraktor iaitu Encik Zahar, pelombong pasir di Mukim Rasa, di Hulu Selangor,” kata Manikavasagam.

Teng bagaimanapun menegaskan bahawa undang-undang tubuh Selcat menwajibkan mana-mana saksi yang hendak tampil perlu terlebih dahulu memberi keterangan bertulis yang ditandatanginya dan disampaikan kepada pejabat Menteri Besar.

“Sehubungan itu melalui pendengaran jawatankuasa hanya boleh mendengar keterangan daripada saksi untuk memberikan keterangan bertulis melalui jawatankuasa ini. Jadi saksi-saksi yang disebut oleh YB tadi, hanya seorang yang bernama Cheong yang telah pun membuat satu akuan berkanun dan telah diminta oleh jawatankuasa ini untuk membantu jawatankuasa ini,” kata Teng.

Bagaimanapun Manikavasagam meminta Selcat untuk mendengar keterangan semua saksi yang dimaksudnya walaupun mereka tidak membuat keterangan bertulis sebagaimana yang dikehendaki.

“Saya minta saksi penting Encik Eng pekerja Semesta sendiri datang memberi saksi hari ini sebab saya akan serahkan semua dokumen yang penting hari ini,” mohon Manikavasagam.

“Kita buat siasatan terbuka dan kita bukan siasatan macam polis mahupun SPRM, kita buat siasatan terbuka, kita perlu ikut prosedur, kalau saya tidak ikut prosedur, nanti Peguam Semesta akan buat aduan.

“Mengikut buku ini semua peguam perlu mengikut buku ini dan kalau mengikut buku ini semua jawatankuasa perlu mengikut buku ini, dan kalau di mahkamah pun tidak boleh tengah-tengah bicara di mahkamah dibuat, kemudian bicara diberhentikan kerana hendak membuat siasatan, jawatankuasa ini terikat dengan undang-undang jadi Dewan adalah pembuat undang-undang jadi kita perlu ikut undang-undang,” kata Teng.

Teng meminta Manikavasagam dan semua pihak supaya tidak menyalah tafsir keperluan untuk saksi memberi keterangan bertulis yang akan diperinchi sebelum keputusan dibuat sama ada perlu untuk memanggil mereka ke sidang Selcat.

“Bukan kita tidak mahu siasat tetapi masalahnya kita terikat, kita hendak panggil saksi yang kita sendiri tidak tahu siapa pun dia, akan menjadi satu perkara yang akan diketawa oleh dunia dan ini tidak mengikut peraturan, jadi ada prosedur-prosedur undang-undang yang perlu diikuti,” jelas Teng kepada Manikavasagam.

Teng juga berkata dokumen-dokumen yang ingin diserahkan oleh Manikasagam hari ini sepatutnya dibuat lebih awal.

“Dokumen perlu diserahkan pada masa peringkat siasatan bukan ketika hendak datang sini baru hendak menyerahkan dokumen, apakah pengetahuan yang ada pada YB selain daripada perkara itu yang hendak dikemukakan kepada jawatankuasa,” soal Teng.

Manikavasagam bagaimanapun tetap mahu panel Selcat melihat segala bahan bukti yang ada padanya termasuk cakera padat yang mengandungi rakaman video yang didakwanya terlibat dengan rasuah.

“Nanti dulu, sabar-sabar-sabar, saya jawap soalan, saya pun sabar Tuan Pengerusi dan datang pagi ini hendak beritahu perkara ini dan tuan pengerusi perlu panggil saksi-saksi ini! Satu-satu, memang satu-satu, sudah lama nanti sudah! Saya pun perlahan-perlahan, jadi saya hendak tanya semua dokumen itu ada pada siapa?”

“Semua dokumen ada pada Encik Eng,” jawap Manikavasagam.

Manikavasagam menggesa jawatankuasa tersebut tidak cuba untuk menyelindungkan mana-mana perkara dan bukti yang didakwanya benar terhadap isu penyelewengan rasuah pasir terhadap syarikat Semesta.

“Biar saya habiskan dahulu, yang penting dokumen-dokumen ini, panggil-panggil semua saksi ini dan sepatutnya tiada isu hendak tutup dalam isu ini, ini yang penting, tuan pengerusi perlu panggil semua saksi-saksi ini sahaja, saya minta itu sahaja, sekian terima kasih,” pinta Manikavasagam.

Manikavasagam kemudian meninggalkan dewan.

Teng berkata sidang siasatan Selcat adalah contoh yang mengutarakan ketelusan kerajaan negeri pakatan rakyat dalam menangani sebarang aduan penyelewengan kuasa dan rasuah.

Namun beliau berkata untuk memberi keadilan kepada semua prosedur-prosedur tertentu harus dihormati oleh pihak berkenaan.

“Mana ada satu jawatankuasa yang adakan pendengaran awam macam ini, siaran secara langsung, tiada cover up, semua ditanya, saya tidak kira daripada parti mana, ini dewan adalah dewan yang bebas.

“Kita ada daripada semua parti di sini, parti Keadilan ada, PAS ada, Umno ada, kita hendak menjalankan satu tugas dengan baik, mengikut amalan yang baik dan jangan cari publisiti di sini,” tegas Teng. -TVS


Hanya Saksi Buat Akuan Bersumpah Layak Beri Keterangan

Hari terakhir Pendengaran Awam Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban Dan Ketelusan (Selcat) berhubung salahguna kuasa dalam Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) yang ditangguh pada suatu masa kemudian menyaksikan pertikaman lidah berlaku ketika Ahli Parlimen Kapar S Manikavasagam memberi keterangan.

Suasana bertukar menjadi tegang apabila beliau yang merupakan saksi kedua hari ini ditegur Pengerusi Selcat, Teng Chang Kim dengan nada begitu tegas memintanya untuk menghormati panel Selcat.

Chang Kim cuba menenangkan Ahli Parlimen Kapar itu yang sangat beremosi dan marah apabila dihalang untuk membekalkan saksi-saksi yang merupakan pengadu berhubung pendengaran awam tersebut.

"Saya yang bawa isu, saya jawab tuan pengerusi, saya jawab soalan, saya sabar, saya pengarah aduan rakyat. Tuan pengerusi perlu panggil saksi-saksi ini. Dah lama saya nanti, dah lama saya sabar tuan pengerusi," katanya dengan nada tinggi.

Menurut Chang Kim, hanya saksi yang membuat akuan berkanun kepada jawatankuasa itu sahaja dibenarkan untuk memberi keterangan.

"Kita perlu memastikan keterangan yang akan diberikan saksi mestilah berkaitan kerana ini bukan mahkamah biasa.

"Sebab itu pada sesi pendengaran awam ini, jawatankuasa hanya boleh mendengar keterangan daripada saksi yang telahpun memberikan keterangan akuan bertulis kepada jawatankuasa ini. Ia bagi memastikan keterangan yang diberikan itu berkaitan atau tidak berkaitan.

"Daripada saksi-saksi yang disebut oleh Yang Berhormat (Manikavasagam) tadi, hanya seorang yang bernama Cheong Hoong Wooi telah membuat satu akuan berkanun. Jadi beliau telahpun disaman oleh jawatankuasa ini untuk membantu jawatankuasa ini.

"Lain-lain saksi disebabkan tidak ada sebarang keterangan berkanun maka mereka tidak dapat dipanggil oleh jawatankuasa ini. Diharap Yang Berhormat dapat memahami prosedur yang ditetapkan," jelas Chang Kim lagi.

Manikavasagam dalam keterangannya memberitahu panel Selcat bahawa terdapat dua pihak pengadu utama yang datang kepadanya membuat aduan berkenaan terdapatnya unsur salahguna kuasa di dalam KSSB.

Pengadu terbabit terdiri daripada seorang kontraktor, Cheong Hoong Wooi dan dua orang lagi merupakan kakitangan KSSB.

Antara nama kakitangan KSSB yang diberitahu beliau termasuk Ng Teck Yong. Saksi ini katanya telah memberikan dokumen berhubung isu ini.

Selain mereka, Manikavasagam juga mendedahkan terdapat beberapa sumber lain juga yang membuat aduan berhubung perkara sama.

"Yang penting hari ini saya akan panggil saksi-saksi ini dan mengemukakan dokumen-dokumen serta CD yang saya ada dan tidak ada sebarang percubaan untuk menutup apa-apa dalam pendengaran awam kes ini," tegasnya.

Berikutan itu, beliau menerima tepukan gemuruh daripada penyokongnya yang mengikuti pendengaran awam itu.

Chang Kim pula dengan tegas berkata, "Ini adalah prosiding yang serius, bukan satu ceramah politik. Jika anda ingin bertepuk tangan, sila keluar. Ini amaran tegas."

Sementara itu, ketika ditemui di lobi pejabat Selcat, Manikavasagam sekali lagi mengulangi ketegasan beliau hadir pada pendengaran tersebut untuk menyampaikan semua dokumen dan saksi-saksi yang berkaitan.

"Saya hari ini memang tak cakap banyak, kebetulan saya nak serah dokumen, dia (panel Selcat) pun tak tanya yang dia cakap cuma dua dokumen sahaja yang salah satunya dilabelkan sebagai surat layang. Itu yang saya marah sedangkan surat yang saya terima itu disampaikan kepada saya oleh orang dalam KSSB sendiri (Ng Teck Yeong). Jadi saya percaya.

"Saya juga marah sebab dia (pengerusi) tak benarkan saksi-saksi lain tampil untuk beri keterangan dan perlu mengikut prosedur sebagaimana yang dinyatakan dalam pendengaran tadi," katanya. -SKTiada ulasan: