13 Nov 2010

PKR Kuala Nerus Kecam Saifuddin

Pemilihan cabang PKR Kuala Nerus tergendala kerana boikot

KUALA TERENGGANU, 13 Nov — Pemilihan pusat dan peringkat cabang PKR Kuala Nerus tergendala kira-kira dua jam ekoran tindakan “memulau” sekumpulan pemimpin yang tidak berpuas hati dengan keputusan ibu pejabat mengarahkan pemilihan dan mesyuarat agung tahunan bahagian itu diadakan semula.

Ekoran tindakan kumpulan berkenaan, yang didakwa menutup pejabat pagi ini, pemilihan dan mesyuarat terpaksa dipindahkan ke lokasi lain yang berhampiran.

Kuala Nerus adalah antara 41 cabang PKR mengadakan pemilihan hari ini — hari ketujuh dalam siri pemilihan pusat parti itu.

Ibu pejabat memutuskan untuk meneruskan pemilihan pusat meskipun sebelum ini ada desakan agar pemilihan ditangguhkan ekoran dakwaan kecacatan dan manipulasi dalam proses pengundian.

Pemilihan yang sepatutnya bermula pukul 10 pagi tadi ditunda dua jam bagi mencari lokasi alternatif.

“Ya, macam itulah. Ada sedikit masalah, rasa tidak puas hati ekoran keputusan ibu pejabat agar mesyuarat tahunan dan pemilihan bahagian diadakan semula,” kata seorang pemimpin yang enggan namanya dipetik.

Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) mengarahkan agar cabang Kuala Nerus mengadakan semula mesyuarat agung tahunan dan pemilihan cabang ekoran pertikaian calon yang sepatutnya bertanding jawatan ketua cabang September lalu digugurkan daripada senarai pemilihan.

Oleh kerana cabang itu diarahkan mengadakan mesyuarat bahagian dan pemilihan bahagian, maka proses pengundian bagi pemilihan pusat juga diadakan serentak.

Ekoran tindakan memboikot oleh kepimpinan yang dipilih September lalu selain turut meletakan jawatan dalam parti pagi ni, JPP terpaksa memindahkan pusat mengundi ke satu premis pejabat di Batu 6 atas ihsan seorang ahli parti dengan membenarkan pejabatnya digunakan untuk tujuan pemilihan.

Semua ahli jawatankuasa cabang Kuala Nerus telah mengambil tindakan drastik dengan meletak jawatan berkuat kuasa pagi ini dan surat letak jawatan telah diserahkan kepada kepimpinan negeri dan pusat untuk tindakan lanjut.

Pada pemilihan kali ini hanya jawatan Ketua, timbalan dan naib serta jawatan ketua Angkatan Muda Keadilan dan ahli jawatankuasa Wanita cabang dipertandingkan.

Jawatan-jawatan lain dimenangi tanpa bertanding semasa pencalonan September lepas.

The Malaysian Insider difahamkan kumpulan penyokong ahli jawatankuasa yang meletak jawatan turut memboikot pemilihan hari ini.

“Dalam dua jam pertama hanya 30 hingga 40 orang yang keluar mengundi,” kata sumber itu kepada The Malaysian Insider.

Cabang itu mempunyai sekitar 600 ahli.
Kami amat menyesali dengan tindakan ini tetapi demi mempertahankan prinsip keadilan, prinsip yang diyakini bahawa kami dipihak yang benar dan Setiausaha Agung (Saifudin Nasution Ismail) serta pihak JPP dan Jawatankuasa Disiplin telah, dengan sengaja, mengkhianati dan menzalimi kami dengan sokongan tangan-tangan ghaib diperingkat pusat yang sejak dari mula lagi terlibat dengan manipulasi dalam urusan Pemilihan Cabang.

Setelah Setiausaha Agung, Saifudin Nasution Ismail mengambil alih mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) dan Jawatankuasa Disiplin PKR yang asalnya diketuai oleh Dr. Molly Cheah dan dianggotai oleh diantaranya Malek Hussain, Sabaruddin, Raden Shamsul Akmar, beliau membuat keputusan untuk mengadakan semula Pemilihan dalam Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) di Cabang Kuala Nerus dengan memasukkan semula nama calon Ketua Cabang iaitu Muzafeq yang mana sejak dari mula lagi telah dibatalkan oleh JPP kerana penama tersebut hilang kelayakkan oleh sebab-sebab seperti yang telah dimaklumkan dalam lampiran bukti ‘Borang Bantahan Pencalonan’ tempohari. Dan Jawatankuasa Disiplin pula tidak mengambil sebarang tindakan keatas individu-individu yang terlibat memulakan serta melakukan pergaduhan dan kekecohan pada Mesyuarat Agung Tahunan yang lalu.

Semasa Mesyuarat Agung Tahunan tersebut, pihak Pengawas Pemilihan JPP yang telah dihantar oleh PKR Pusat seramai (4) empat orang yang diketuai oleh saudara Faizul Latif, telah dengan sengaja tidak melapurkan kejadian dan situasi sebenar kepada Pusat, dan telah membuat keputusan yang amat tidak rasional dan diluar autoriti beliau (kerana telah diugut) sepertimana yang telah diarahkan oleh Raden Shamsul Akmar (SUK Pusat cum Penyelaras JPP). Ini adalah satu agenda JAHAT DAN KHIANAT yang telah dilakukan oleh mereka. Semoga mereka yang terlibat dilaknat Allah swt. Kami sedikitpun tidak akan Redha dengan perkara ini.

Setelah Surat Protes Rasmi yang menceritakan keadaan sebenar yang berlaku di MATC pada 25hb September yang lalu dan Lampiran Laporan Polis yang telah dibuat, pihak SUA dan JPP telah tidak mengambil kira aduan tersebut dan ini merealisasikan sikap sebenar mereka dan ‘double-standard’ yang diamalkan oleh individu oportunis dan hipokrit di Pimpinan Pusat yang didalangi sepenuhnya oleh Saifuddin Nasution Ismail (SUA) .

Sebagaimana kenyataan media dari JPP pada 29hb September 2010 oleh Dr.Molly Cheah dan arahan dari Presiden bahawa JPP akan bertindak tegas dan memecat ahli yang terlibat mencetuskan kekecohan dan pergaduhan pada MATC lalu nampaknya hanya retorik semata-mata.

Majlis Pimpinan Wanita dan seluruh Jawatankuasanya yang berhak hadir dalam MATC telah memutuskan untuk tidak bersetuju diadakan semula Pemilihan di MATC kerana mereka mengalami kesan trauma dengan keganasan yang dicetuskan pada hari tersebut.

Kami berpendapat pihak SUA dan JPP serta mana-mana individu yang terlibat, telah meremeh dan merendahkan minda, moral dan maruah kami. Kami rasa perjuangan menegakkan keadilan dinegara ini tidak akan terlaksana selagi golongan opportunis seperti ini terlibat didalam PKR yang mana individu-individu ini hanya muncul apabila tiba masa memungut, merampas hasil titik peluh, jerih payah yang telah disemai,dibaja dan dituai oleh kami sejak dari zaman reformasi lagi.

Oleh itu, diatas sebab persoalan tentang ketelusan, kepincangan dan berat-sebelah pihak Pusat, kami seluruh Pimpinan dan Jawatankuasa Cabang, bersama dengan seluruh Pimpinan Wanita dan AMK, dengan berat hati mengisytiharkan Perletakan Jawatan dalam Parti peringkat Chabang berkuatkuasa serta merta dan memutuskan untuk menarik diri dari bertanding semua jawatan dalam Pemilihan Chabang dan menyerahkan urusan pentadbiran Cabang Kuala Nerus kepada Majlis Pimpinan Negeri Terengganu.

Lawan tetap Lawan.
Sekian.

Wan Bukhari Wan Mohamad.
Keahlian No. T030000378.
(Ketua Cabang Kuala Nerus).

Raduan Bistaman.
Keahlian No. T030000390.
(Setiausaha)


Ulasan GB

Tuhan akhirnya membuktikan GB berkata benar bahawa Saifuddin ini manusia yang tidak boleh dipercayai. Lansung tidak takut dosa kerana menipu, sepertimana Ketua de Fakto PKR sendiri. Sebelum ini GB telah menulis di SINI. Petikan:

Dari awal GB lihat Setiausaha Agong PKR yang bernama Saifuddin Nasution itu tidak benar-benar berkecuali, tidak jujur malah dalam banyak hal dan ketika, menampakkan secara jelas beliau terlalu partisan, terutama di dalam pemilihan yang sedang berlansung ini.

Beliau dilihat seperti mahu mengaturkan siapa perlu duduk di jawatan apa di dalam pemilihan PKR. Dengan kedudukannya sebagai Setiausaha Agong, beliau mengeluarkan procedure-procedure anih bagi mengubah "padang permainan" agar calon yang disukainya berjaya.

Sebelum GB ulas lebih lanjut, kita lihat dulu rentak dan tarinya. Lebih banyak cakap dan tindakannya akan lebih banyak mendedahkan siapa Saifuddin sebenarnya.


Nak terima, terimalah, nak tolaklah. Tetapi AKHIRNYA, kebenaran itu PASTI menang.

Tiada ulasan: