13 Nov 2010

[Bergambar] Tren Mekah Bermula Bulan Ini

Tren Mekah

Diumumkan bahawa kini umat Islam yang ingin menggunakan Mekah 's metro pertama ketika mereka berkumpul di kota suci harus membayar SR250 (Saudi Riyal) untuk tiket yang boleh digunakan selama tujuh hari.

Menurut akhbar PAKEM, tiga jenis tiket akan merangkumi semua tempat suci di Mekah dan akan membolehkan para jemaah haji untuk naik kereta api ke bandar untuk melakukan ibadah ritual mereka sebelum kembali ke tempat tinggal mereka di dalam atau di luar bandar,

Habib Zain Alabidin, wakil Kementerian Urusan Kota di Arab Saudi berkata: "Harga tiket adalah ditetapkan sebanyak SR250 (RM 209) yang akan merangkumi perjalanan penuh ke dalam dan keluar dari Mekah selama tujuh hari ... tiket lain adalah harga SR100 (RM83) selama empat hari".

Para pegawai mengatakan kereta api ini mempunyai kapasiti mengangkut 170,000 penumpang dalam tahap pertama dan dua juta pada tahap ketiga dan terakhir selesai. Arab Saudi telah memperuntukkan hampir SR6.7 bilion (US $ 1.8 bilion) untuk metro, perkhidmatan secara berterusan yang bermula bulan ini untuk pertama kalinya dalam sejarah Mekah'.

Para pegawai berharap projek untuk sebahagian besar menyumbang kepada mengurangkan kesesakan jalan disebabkan oleh ribuan kereta berhampiran Makkah.

Habib Zain Alabidin mengatakan kereta api akan beroperasi sepanjang tahun. Projek ini merupakan sebahagian daripada program mahal oleh Arab Saudi untuk mengatasi kesesakan lalu lintas besar-besaran di dalam dan sekitar bandar dan memudahkan akses kepada semua tempat-tempat suci di Mekah.

Projek kereta api, bermula tiga tahun lalu, mengenangkan beberapa siri kejadian yang telah menewaskan ribuan jemaah haji sebelum ini, runtuh bangunan dan kemalangan lain selama beberapa hari pada musim haji.

Lebih dari dua juta umat Islam dari Arab Saudi, Teluk Kerjasama Dewan negara dan bangsa-bangsa lain berhimpun di Mekah pada setiap tahun untuk menunaikan ibadah haji.

China Railway Construction Corp, sebahagian daripada konsortium Saudi-Perancis-China yang memenangi kontrak, telah melaksanakan projek ini, yang melibatkan hampir 5,000 pekerja. -hbriver

Projek kereta api ini adalah projek terbesar kedua selepas Dubai Metro.

Sumber:"Tiket metro Makkah ditetapkan sebanyak SR250" Emirates 24, 31 Oktober 2010"

Makkah Haji Madinah Train" Islam Newsroom 18 Oktober 2010


1 ulasan:

Kabar Makkah berkata...

masyaallah... great posting