14 Jul 2010

Penafian CNN: Maruah Utusan Dan UMNO Terlempar Ke Dalam Tong Najis

Penafian Cable News Network mengundang reaksi Ahli-Ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

Ahli Parlimen Machang Saifuddin Nasution berkata penafian CNN ini membongkar strategi jahat Umno-BN yang terdesak mahu membunuh kerjaya politik Anwar Ibrahim.

"Barangkali UMNO-Barisan Nasional terlupa, sepanjang penglibatan Anwar dalam dunia politik beliau telah dilabel dan ditohmah dengan pelbagai gelaran. Semasa beliau sebagai aktivis belia, beliau dituduh sebagai agen Libya- agen Muammar Gaddafi. Kemudian selepas penyingkirannya dari kerajaan, beliau digelar sebagai pengkhianat negara, itu oleh Tun Dr Mahathir. Pengkhianat ini kalau ikut undang-undang negara hukumnya mati. Kemudian beliau dituduh sebagai agen asing, agen Yahudi, perpecah belah perpaduan Melayu, alat tunggangan kepada DAP dan yang terbaru ialah agen CIA," jelas Saifuddin.

Utusan Malaysia pada 9 Julai lalu memuatkan laporan "Anwar didakwa bayar CNN". Laporan berkenaan berkata penulis mendakwa Anwar telah mengupah Cable News Network untuk mewawancara beliau.

Selang beberapa hari kemudian, pada 11 Julai, Utusan sekali lagi mencetuskan kontroversi. Kali ini memetik penulis blog, Elaine Meinel Supkis yang menurut Utusan mendakwa Anwar adalah alat CIA.

Namun ujar Saifuddin, dalam keghairahan menyerang peribadi Anwar, malang bagi UMNO-Barisan Nasional senjata telah memakan tuannya.

"Tidak mungkin satu peribadi itu menjadi agen kepada banyak pihak yang berbeda-beda," kata Saifuddin.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad pula melahirkan rasa lucu dengan media milikan kerajaan yang sewenang-wenangnya memetik sumber yang tidak diragui kesahihannya.

Walhal baru-baru ini sahaja kerajaan berhasrat untuk menubuhkan jawatankuasa khusus menangani penyebaran berita palsu.

"Utusan Malaysia ketika memainkan isu ini mengambil dari sebuah blog kononnya, yang dijadikan sebab dan alasan untuk mengambil tindakan terhadap Anwar Ibrahim. 24 jam bertalu-talu media milik BN melabel Anwar talit-barut CIA," kata Zulkefly.

"Bagaimana pula dengan pendedahan-pendedahan yang dibuat pengendali Malaysia-Today, Raja Petra Kamaruddin yang telah lama menyatakan keterlibatan Perdana Menteri dalam kes Altantuya Shaariibuu. Mengapa kerajaan membisu?" tambah beliau.

"Saya kira CNN dan Datuk Seri Anwar perlu menyaman kesemua media-media ini dan peribadi-peribadi yang secara keterlaluan membuat serangan kepada peribadi beliau yang tidak perlu seya sebutkan betapa jelik dan buruknya kecaman-kecaman itu," katanya lagi.

Sementara itu pemimpin lain berpendapat bahawa adanya usaha terancang untuk menyerang keperibadian pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat sebelum Pilihanraya Umum ke-13 diadakan.

"Itu menandakan bahawa apa yang berlaku pada hari ini khususnya apa yang berlaku terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah sesuatu yang dirancang, sesuatu yang mereka cuba ambil kesempatan di atas apa sahaja isu tanpa mereka mengambil kira kebenaran fakta itu," kata Ahli Parlimen Parit Buntar Mujahid Yusuf Rawa.

"BN yang tidak dapat menafikan mereka membayar APCO RM77 juta, mereka tidak dapat menafikan fakta itu," kata Ahli Parlimen Kubang Kerian Salahuddin Ayub. -TVS


Laporan 'Anwar bayar CNN' palsu

CNN menafikan sekeras-kerasnya dakwaan yang kononnya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat bayaran agar beliau diwawancara oleh stesen televisyen berita angtarabangsa itu, awal bulan ini.

“Berita CNN menerima bayaran daripada seseorang supaya Anwar muncul di 'Connect the World' adalah palsu dan direka-reka,” kata seorang jurucakap CNN yang berpangkalan di Hong Kong di mana ibu pejabat Asia stesen itu beroperasi.

“Adalah membimbangkan kerana tiada usaha dilakukan untuk menghubungi kami dan secara berkecuali mengesahkan dakwaan yang tidak berasas itu sebelum melaporkannya sebagai fakta.”

Akhbar harian Utusan Malaysia pada Jumaat lalu mencetuskan kontroversi dengan laporan 9 Julai yang bertajuk “Anwar didakwa bayar CNN'.

Laporan itu merujuk kepada tulisan presiden Trevino Strategies and Media Inc, Joshua Trevino, yang menulis di portal Amerika - The New Ledger yang Anwar mengupah kenalan medianya, khususnya CNN, bagi menyakin para pelobi Yahudi bahawa beliau bukan anti-Israel.

Trevino mendakwa wawancara CNN menerusi 'Connector of the Day' pada 2 Julai lalu adalah 'jinak' berhubung Anwar disoal berhubung retorik anti-Zionis ketua pembangkang itu.

Berikut laporan itu, beberapa pemimpin tertinggi Umno membidas Anwar yang didakwa 'membayar' untuk diwawancara.

"Jika benar Anwar membiayai temu bualnya dengan CNN itu, ia menunjukkan beliau tunduk kepada Amerika Syarikat dan Yahudi...dia akan lakukan apa sahaja untuk mencapai cita-citanya untuk jadi Perdana Menteri," kata naib presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sehari selepas Utusan menyiarkan laporan berkenaan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga timbalan presiden Umno berkata laporan itu menunjukkan Anwar adalah terdesak. -mk


8 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

UMNO BN ni bangang.. Nk tipu rakyat, mcm rakyat duk dlm hutan.

Otakzcyber berkata...

Permit UTUSAN harus dikaji semula kerana menyebarkan laporan Palsu dan berbentuk fitnah yang boleh mengancam keselamatn negara kerana membunuh karier Ahli Politik Malaysia.

Tanpa Nama berkata...

untuk maklumat tambahan, sila baca komen elaine supkis di bawah dari laman
http://www.freemalaysiatoday.com/fmt-english/politics/pakatan-rakyat/7878-anwar-and-cia-blogger-supkis-clarifies

KUALA LUMPUR: Elaine Meinel Supkis, the blogger who seems to have given new life to an old allegation linking Anwar Ibrahim to the CIA, today clarified that her source “happens to be a Jewish editor of the warmongering Washington Post.”

Reacting to her earlier article about the Opposition Leader, Information Minister Rais Yatim yesterday called on ex-Umno members in PKR to return to Umno, Selangor Umno leader Noh Omar asked the state government to sack him as economic adviser, and former premier Dr Mahathir Mohamad called him a disloyal Malaysian.

The Umno press went to town with the allegation, quoting Supkis extensively and referring to her as a “well-known” blogger.

In her latest posting at Culture of Life News, she writes:

“Due to great interest in Malaysia, I am redoing my story about Anwar Ibrahim because…well, people reading about me over in Malaysia don’t seem to get the entire story straight.”

Supkis describes the Washington Post as “a very notorious Zionist warmongering paper” and Malaysia as “an important imperialist control issue” for the West.

“Periodically,” she adds, “I rouse people in Malaysia by talking openly about things concerning the CIA, our imperial systems and the dangers the Malaysian people face. This causes some there to go haywire. Odd, isn’t it?”

The full article is available at emsnews.wordpress.com. Supkis runs another blog at elainemeinelsupkis, where she says she won an award for being struck by lightning 10 times, all indoors.

Tanpa Nama berkata...

najib ingat rakyat sekarang bodoh macam zaman Tun Razak agaknya, mudah ditipu

Matketor berkata...

ahak..ahak marilah kita beramai ramai ketawakan Utusan Meloya, UBN dan katak-katak :-

Program : Sidang Ketawa
Masa : Bila-bila rasa nak ketawa
Tempat : Terbukaketawa
Kehadiran : Sesiapa yg nak ketawa

KETAWAKANLAH KEBODOHAN JUAK JUAK UBNgok

he..he...hehe, ihik...ihik.., kah...kah...kah, ho.ho...ho

Tanpa Nama berkata...

ha...haa...haaaaaa.................rendah sungguh taraf utusan melugai sama taraf dengan bloger kangkong paya.

Tanpa Nama berkata...

Yang herannya blog pencacai umngok beria-ia benar agar Anwar dikenakan tahanan ISA kerana menjadi ejen CIA. Nampak sangat yang mereka sekarang ni tertekan dan sanggup buat apa saja untuk menamatkan karier Anwar.. Mereka ni dah jadi macam Pak Pandir bukan sahaja bodoh, bengong, gila tetapi banganggggggggg... hidup Pakatan Rakyat

Tanpa Nama berkata...

Anuar tidak berani saman Utusan dan puak puak berkuasa dalam UMNO kerana takut bayang bayang beliau sendiri semasa menjadi TPM UMNO dahalu...