19 Mei 2010

MIC Berkubur Pada PRU13

Rasa tidak puas hati ahli-ahli parti MIC terhadap presiden mereka, Datuk Seri S Samy Vellu terus memuncak, meskipun beliau berjanji untuk melepaskan jawatannya itu pada September 2011.

Pada sidang media hari ini, timbalan ketua pemuda MIC, V Mugilan mendesak Samy Vellu supaya berundur segera.

Menurut Mugilan, jika Samy Vellu, yang telah menerajui MIC hampir 30 tahun gagal berundur, MIC akan terkubur pada pilihan raya umum akan datang.

"Sekiranya Samy Vellu tunggu sehingga September 2011, timbalan presiden (G Palanivel) tidak mempunyai masa yang mencukupi bagi melakukan pembaharuan sebelum pilihan raya umum pada 2012,” kata Mugilan.

"Samy Vellu selalu mempersalahkan (mantan perdana menteri) Mahathir Mohamed atas segala kegagalannya, tetapi dia sebenarnya yang gagal melakukan perubahaan untuk masyarakat India.” -MK


Samy Vellu: Mugilan dihadap panel disiplin

KUALA LUMPUR, 19 Mei — Tidak sampai empat jam selepas V. Mugilan mendesak Datuk Seri S. Samy Vellu melepaskan jawatan presiden serta-merta, beliau menegaskan, Timbalan Ketua Pemuda MIC itu akan dihadapkan kepada jawatankuasa disiplin.

Mugilan akan dirujuk untuk diambil tindakan disiplin bukan kerana membuat gesaan itu, tetapi didakwa bertindak bertentangan dengan kepentingan parti.

Bagaimanapun beliau tidak menyebut bila Mugilan akan dihadapkan kepada jawatankuasa disiplin.

“Dia (Mugilan) sebenarnya bertindak awal dan menjangkakan keputusan parti akan mengambil tindakan ke atasnya kerana bertindak bertentangan dengan kepentingan Barisan Nasional (BN) ketika pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan.

Samy Vellu berkata, Mugilan merupakan salah seorang daripada mereka yang bertindak bertentangan dengan kepentingan BN selepas Ketua Pemuda MIC Hulu Selangor itu gagal daripada dicalonkan sebagai calon.

Presiden MIC itu mengeluarkan kenyataan ini kira-kira tiga jam selepas Mugilan menggesa Samy Vellu supaya berundur dengan segera, jika boleh hari ini juga.

Sekiranya Samy Vellu (gambar) masih memerlukan masa, beliau boleh meneruskan kepimpinannya sehingga akhir tahun ini tetapi bukan tahun depan, kata Mugilan.

Mugilan yang disebut-sebut akan dipilih sebagai calon BN untuk bertanding di Hulu Selangor 25 April lalu membuat desakan ini tidak sampai 24 jam Samy Vellu mengumumkan tarikh ‘muktamad’ untuk melepaskan jawatannya yang disandang sejak 1979.

Samy Vellu berkata, MIC sebenarnya mahu mengambil tindakan ke atas Mugilan selepas pilihan raya kecil Hulu Selangor tetapi ia ditangguhkan.

Dua hari sebelum penamaan calon MIC ada membuat keputusan untuk mengambil tindakan disiplin ke atas mana-mana pihak yang menerima nama lain selain Timbalan Presiden Datuk G. Palanivel sebagai wakil MIC di Hulu Selangor.

Samy Vellu pernah berkata nama Mugilan berada paling atas dalam senarai.

Malah Presiden MIC itu berkata, Mugilan bertindak sebagai alat pihak tertentu dan telah menghalang Palanivel daripada bertanding semula di Hulu Selangor pada 25 April lalu.

Semalam, Samy Vellu, presiden paling lama menerajui parti itu berkata beliau akan mengosongkan jawatannya pada suku ketiga tahun depan.

Pemimpin veteran memutuskan untuk melepaskan kedudukannya sama ada Ogos ataupun September 2011.

Samy Vellu berkata, beliau sudah memutuskan untuk meninggalkan parti itu lapan hingga sembilan bulan sebelum mandat penggal semasa yang akan berakhir pada 21 Mei 2012.

Dalam kenyataannya tengah hari ini, Mugilan berkata, beliau terpaksa membuat kenyataan ini kerana Samy Vellu telah dua kali mengubah pendirian tentang pelan peralihan kuasa.

Meskipun Samy Vellu secara terbuka menyatakan pendiriannya semalam puak yang menentang kepimpinan beliau sangsi pelan peralihan kuasa akan menjadi realiti.

Mugilan menjangkakan MIC akan meneruskan prestasi buruk jika Samy Vellu terus memimpin parti ini.

Mugilan juga menafikan beliau mengeluarkan kenyataan tegas ini kerana didorong oleh mana-mana pihak termasuk Umno.

“Tidak! Saya orang MIC, jadi saya orang India (ahli MIC). Saya dipilih oleh perwakilan Pemuda MIC.

“Saya mempunyai tanggungjawab kepada parti, jadi saya minta Samy Vellu supaya letak jawatan,” katanya.

Ditanya apakah beliau tidak memikirkan risiko dengan kenyataan hari ini, Mugilan dengan yakin berkata, tiada ruang untuk Samy Vellu mengambil tindakan ke atasnya.

“Samy Vellu sendiri pernah mendesak (Tun) Sambanthan (bekas presiden MIC) meletakkan jawatan.

“Jika beliau mahu mengambil tindakan terhadap saya, Samy Vellu merupakan orang pertama yang perlu dikenakan tindakan disiplin kerana mendesak Sambanthan berundur (pada 1960-an),” katanya.

Sehubungan itu, Samy Vellu berkata beliau akan kekal dengan keputusannya untuk meletakkan jawatan dalam tempoh “lapan atau sembilan bulan” sebelum mandat kepimpinannya berakhir Mei 2012.

“Tiada apa yang akan mengubah fikiran. Saya kekal dengan keputusan saya,” kata beliau.

Samy Vellu berkata keputusannya untuk mengosongkan kerusi presiden lebih awal daripada Mei 2012 “diputuskan sendiri, tanpa ditekan oleh sesiapa ataupun mana-mana kumpulan.”

“Saya akan terus memastikan MIC bebas daripada usaha ia dimusnahkan. Kami tidak mahu mereka yang menjadi alat kepada mana-mana pihak,” katanya dengan merujuk kepada Mugilan.

Samy Vellu berkata masyarakat India mengetahui sumbangan beliau kepada parti dan mereka.

“Biar mereka yang menilai (saya),” katanya. -TMI


Ulasan GB

Sudah dapat dijangkakan jawapan dan tindakan Samy Vellu.

Jadi, keputusannya semua sudah tahu, seperti yang Mugilan nyatakan: MIC akan berkubur pada PRU13 nanti.

Tiada ulasan: