8 Apr 2010

Pelajar dirogol fail saman RM5 juta terhadap Kolej Masterskill

Seorang pelajar perempuan sebuah kolej perubatan swasta hari ini memfailkan saman sebanyak RM5 juta terhadap pengurusan kolejnya itu kerana dakwaan berlaku cuai dalam menjaga keselamatan pelajar sehingga dirinya dirogol.

Peguam plaintif Mohd Zubairi Salleh dan Mohd Rafizi Abdullah memfailkan saman itu di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini.

Plaintif menamakan Masterskill (M) Sdn Bhd yang beribu pejabat di alamat G-8, Jalan Kemacahaya 11, Taman Kemacahaya, Batu 9, Cheras, Selangor yang mempunyai kampus cawangannya di Kota Bahru beralamat di Seksyen 19, Jalan Hamzah sebagai defendan.

Mengikut pernyataan tuntutannya, semasa kejadian plaintif merupakan seorang penuntut tahun pertama Diploma Kejururawatan dan penghuni asrama yang disediakan kolej itu.

Pada 9 Feb lalu kira-kira pukul 8.15 pagi, sewaktu plaintif berada dalam asrama kolej defendan di Tanjung Mas, di sini, plaintif bersama lima rakan sebilik telah didatangi seorang lelaki yang tidak dikenali dengan cara dipercayai memasuki asrama dan menceroboh masuk bilik mereka.

Lelaki tersebut kemudiannya bertanyakan kepada mereka siapa yang bernama “Serena” di dalam bilik tersebut namun setelah dimaklumkan bahawa tiada perempuan yang bernama “Serena” di kalangan mereka, lelaki itu terus meninggalkan bilik plaintif.

Setelah melihat lelaki itu keluar, plaintif kemudiannya keluar menuju ke bilik air untuk mandi tetapi secara tiba-tiba lelaki tadi menolak pintu bilik air tersebut dan terus meluru masuk ke bilik air itu.

Plaintif cuba untuk menyelamatkan diri tetapi penceroboh itu bertindak mengeluarkan pisau dan mengacu ke arah plaintif menyebabkan plaintif tidak mampu untuk melawan dan kemudiannya berlaku kejadian rogol tersebut dan lelaki itu kemudiannya melarikan diri.

Sehubungan itu plaintif mendakwa kejadian itu berlaku akibat kecuaian langsung defendan atau ejennya yang didapati cuai dalam menjaga keselamatan plaintif sehingga seorang penceroboh boleh memasuki asrama defendan.

Kejadian rogol itu menyebabkan plaintif kehilangan masa depan dan maruah diri kerana sebelum kejadian itu keluarga plaintif telah meletakkan kepercayaan penuh ke atas defendan untuk menjaga keselamatan diri plaintif di asrama dengan andaian bahawa asrama defendan selamat daripada semua aspek keselamatan.

Akibat daripada tindakan kecuaian defendan itu, plaintif sehingga kini masih lagi terkejut dan malu serta mendapati dirinya terus menerus mengalami keaiban, kesusahan dan tekanan hidup.

Kegagalan defendan melaksanakan kewajipan berhati-hati ke atas plaintif, kehidupan plaintif menjadi kelam kabut akibat tafsiran serong rakan-rakan, masyarakat dan sahabat handai.

Kesemua musibah yang menimpa mengakibatkan tekanan perasaan dan trauma yang berpanjangan ke atas diri plaintif.

Biarpun notis tuntutan bertarikh 10 Mac lalu telah dibuat dan dikemukakan plaintif terhadap defendan, namun sehingga kini defendan masih gagal atau cuai untuk menjelaskan tuntutan tersebut.

Atas faktor itu, plaintif menuntut defendan membayar ganti rugi teladan sebanyak RM3 juta, ganti rugi bagi kecederaan perasaan, trauma dan tekanan mental sebanyak RM2 juta, ganti rugi am, kos tindakan dan faedah pada kadar yang difikirkan adil dan sesuai oleh mahkamah dalam kes itu. — Bernama

2 ulasan:

Awanama berkata...

Masterskill (M) Sdn Bhd ni siapa punya?

Awanama berkata...

kadang2 bergantung kepada student itu sendiri..mcm ada satu kes..student masterkill ipoh jurusan nursing bercinta dengan suami org..samaipkan kena tangkap khalwat dan meruntuhkn rumahtangga tersebut..ini berdasarkn bukti dgn laporan khalwat..pihak kolej masterkill maklumkn dah ambil tindakan thadap pelajar tersebut..tetapi btul atau tidak x pastilah..hanya Allah yang mengetahui..