11 Okt 2009

Era Najib Altantuya : LIVE Bagan Pinang Bhgn 3

Lintas Lansung Bagan Pinang Bahagian 3

Tamat Kemaskini. Sila ke SINI untuk Keputusan.

5.20 petang: Peratusan keluar mengundi adalah sebanyak 69.5 peratus atau seramai 6,301 pengundi.

4.55 ptg Malaysiakini melaporkan persaingan BN dan PAS dijangka sengit - majoriti calon yang menang dijangka tipis.

"Kalau (PAS) menang, tidak menang banyak. Kalau kalah, tidak kalah banyak," kata Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, yang menyifatkan kedua-dua parti saling "kejar-mengejar."

4.25 ptg : Dari UPU Bagan Pinang, Umno gunakan kumpulan sorak pemuda India untuk sokong mereka, laungkan 'Hidup Umno' dan buat kekecohan, mereka senyap apabila satu suara menyampuk, 'Hidup Kugan'.

4.20 ptg : Sehingga jam 4 ptg seramai 6,301 pemilih, atau 69.5 peratus, di Bagan Pinang telah keluar mengundi - sejam lagi sebelum tempoh membuang undi bagi pilihan raya kecil DUN tersebut ditutup.

4.15 ptg Pusat Pengundian Di Sekolah Kebangsaan Panglima Adnan dilaporkan penyokong BN masih melakukan provokasi dengan menghina nama-nama besar pemimpin Pakatan.

Polis beberapa kali membuat teguran tetapi tidak diendahkan

4.10 ptg : Jika benar bahawa PAS boleh berjaya "menawan" Undi Pos seperti dilaporkan oleh malaysiakini, maka peluang untuk PAS menang adalah cerah.

4.00 ptg : Tg Razaleigh berharap UMNO kalah. Katanya: "Walaupun kemenangan Isa pastinya dialu-alukan kepimpinan parti ekoran kekalahan berturut-turut Umno, namun dukacita saya katakan bahawa apa yang rakyat dan negara ini perlukan adalah Umno tewas di Bagan Pinang. Ini kerana kita sekali lagi mengetengahkan calon yang terbukti seorang perasuah," kata mantan Naib Presiden Umno itu." lapor TVAntara.

3.59 ptg : Graf pengundi yang keluar mulai menurun. Mengikut statiktik peratusan yang ada sekrang, dijangka menyukarkan pencapaian sasaran 80% oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan PAS sendiri.

3.45 ptg : Laporan dari SK Sri Rusa, sebanyak 58.25% telah keluar mengundi.

3.30 ptg : UMNO dilihat memperalatkan budak-budak sekolah dengan membayar mereka wang dan budak-budak ini bertindak sebagai penyokong BN. Mereka melakukan demikian untuk menunjukkan yang kononnya bilangan penyokong BN lebih ramai.

Gelagat kumpulan budak sekolah dan "Mat Rempit" sukar dikawal, lapor loveperak.

3.25 ptg : Di S.K Si Rusa, provokasi masih lagi berlaku disana dan semakin panas. Helikopeter masih ligat berpusing diudara treutamanya di tempat-tempat yang berhadapan keteganagn tinggi.

3.20 ptg Pengundi berdaftar di Bagan Pinang yang masih belum keluar mengundi diseru untuk keluar mengundi kerana masa yang tinggal kurang 2 jam sebelum proses pengundian ditutup jam 5 nanti.

3.15 ptg Seramai 5,892 atau 65 peratus pemilih telah keluar mengundi sehingga jam 3 petang ini - dua jam sebelum pengundian bagi pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang ditutup pada jam 5 petang.

Kadar peratusan tersebut dijangka menyukarkan pencapaian sasaran 80 peratus oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

3.10 ptg : Harakahdaily melaporkan tinjauan rambang pelbagai pihak mendapati umumnya bersetuju bahawa mood rakyat semasa kempen pilihan raya kecil Bagan Pinang adalah menyebelahi PAS. Faktor mood sudah cukup mengatakan PAS boleh bertarung dan boleh menang!

Semuga Tuhan Yang Esa menyuntik kesedaran kepada pengundi Bagan Pinang agar bersama-sama dengan mood rakyat di serata Semenanjung yang telah merasmikan pihak Pakatan Rakyat adalah pilihan rakyat di semua pilihan raya kecil.

Berikut adalah analisis daripada beberapa tinjauan online atau undian SMS yang mengutip mood rakyat tersebut.

Beberapa kutipan pendapat yang dibuat melalui laman sesawang akhbar online tentang senario pilihan raya kecil N.31 Bagan Pinang, sebahagian besar memberi sokongan kepada isu-isu yang menyebelahi PAS/Pakatan Rakyat.

Berpandukan respon pembaca akhbar online yang sebahagian besar mereka adalah penjenguk laman sesawang (mungkin mereka sebahagian profsional, blogger atau penggemar internet) dari pelbagai lapisan social pembaca, menyatakan mood mereka (tentang sesuatu isu pilihan raya kecil Bagan Pinang) adalah menyebelahi pihak Pakatan Rakyat.

Di antara isu itu adalah Bagan Pinang adalah DUN kuat pengaruh BN, penilaian terhadap populariti Tan Sri Isa Samad dan hubungan populariti calon BN dengan peluang kemenangan.

Oleh itu, undian para pembaca laman MyStar online dan the Malaysian Insider adalah antara sample yang boleh dibaca. Berikut adalah keputusan undian tersebut.

Undian MyStar online 20 September 2009, atas persoalan: Apakah peluang BN untuk menang di pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang lebih besar kerana ia adalah kubu kuat Umno? Jawapannya yang bersetuju (Ya) = 12.9% dan tidak bersetuju (Tidak) = 87.1%.

Undian MyStar online 1 Oktober 2009, atas persoalan: Adakah pemilihan Tan Sri Isa Samad sebagai calon beri peluang kemenangan BN di DUN Bagan Pinang? Jawapannya yang menyokong (Ya) = 9.7% dan tidak menyokong (Tidak) = 90.3%.

Kemudian undian MyStar online pada 9 Oktober 2009 atas persoalan yang sama: Adakah pemilihan Tan Sri Isa Samad sebagai calon beri peluang kemenangan BN di DUN Bagan Pinang? Jawapannya yang menyokong (Ya) = 3.8% dan tidak menyokong (Tidak) = 96.2%.

Melalui laman akhbar online The Malaysian Insider pula, atas isu popularity Tan Sri Isa Samad lagi: Do you think Tan Sri Isa Samad's popularity in Bagan Pinang makes the by-election result a foregone conclusion? Jawapan pembaca laman berkenaan pada 6 Oktober 2009 adalah 63.8% yang memandang popularity Isa tidak menjamin kemenangan BN. Undian pada 7 Oktober pula menunjukkan pandangan atas persoalan yang sama adalah meningkat kepada 64.0%.


dikemaskinikan sentiasa. sila refresh

4 ulasan:

Awanama berkata...

pemuda tolak UMNO/BN, jadi kena upah budak sekolah.

Awanama berkata...

kalau budak sekolah pakai lambang PAS, lama dah polis tangkap.

Awanama berkata...

lepas ni pelajar sekolah dikehendaki menteri pelajaran pakai lencana UMNO/BN dan tak payah pakai lencana sekolah

Awanama berkata...

Mungkin UMNO akan ubah semua sekolah dimalaysia menjadi, sekolah menengah UMNO dan sekolah rendah UMNO.