1 Ogo 2014

[VIDEO & GAMBAR] 100,000 Rakyat Britain Berarak Sokong Rakyat Palestin


Untuk hujung minggu yang kedua berturut-turut, puluhan ribu penunjuk perasaan telah keluar berarak di jalan-jalan Kota London pada hari Sabtu lepas, 26 Julai, untuk menunjukkan sokongan mererka terhadap penduduk Gaza dan Palestin.

Sokongan yang berkembang dengan pesat - dengan pendapat awam - telah meninggalkan jauh ke belakang para ahli politik dan media tradisional yang masih terperangkap dengan sokongan mereka terhadap penjajah, Israel.

Penunjuk perasaan dan pemidato yang menggerakkan orang ramai pada hari Sabtu lalu mencerminkan ketebalan dan kepelbagaian sokongan untuk perjuangan rakyat Palestin di UK, dan, dari segi pemidato, wujud kesediaan baru di kalangan arus perdana untuk bersuara bagi pihak rakyat Palestin.

Anggaran rasmi polis perarakan yang bermula di kedutaan Israel dan terus melepasi kediaman Perdana Menteri menuju ke Parlimen, dianggarkan 45,000 orang.

Walau bagaimanapun, anggaran polis terhadap demonstrasi sedemikian biasanya diberikan angka yang rendah, sedangkan bilangan yang memenuhi Parlimen Square, Whitehall dan Westminster Bridge di perhimpunan terakhir telah mencecah 100,000.


Di luar Parlimen pula, bintang rock Brian Eno dan Dave Randall berucap kepada orang ramai, bersama-sama penyair dan penulis buku kanak-kanak, Michael Rosen serta pelawak Jeremy Hardy itu. Wakil-wakil dari kesatuan sekerja utama UK juga berucap menyokong rakyat Palestin di Gaza.

Sokongan untuk boikot

Lesley Mercer dari Kongres Kesatuan Sekerja (TUC), sebuah badan yang mewakili 54 kesatuan gabungannya dengan 6.2 juta orang pekerja di UK, menyatakan sokongan yang TUC terhadap rakyat Palestin di Gaza dan mengulangi sokongan rasmi TUC mengenai pemboikoton barangan dari Israel.

Seruan untuk pemboikotan, penjualan dan sekatan telah dibuat oleh ramai pemidato.

Dave Randall daripada kumpulan Faithless memberitahu orang ramai yang berkumpul di luar Parlimen: "Kali terakhir Faithless mengadakan pengembaraan sedunia, kami semarakkan budaya pemboikotan Israel. Saya amat gembira untuk melihat rakan saya dan rakan-rakan penyanyi, Sinéad O'Connor, menyuarakan beliau juga akan memboikot Israel. Mesej saya kepada rakan artis saya adalah untuk menyertai pemboikotan Israel. Jangan layan apartheid Israel. "

Brian Eno juga menggesa pembpoikotan itu. Beliau berkata ia adalah "perkara-perkara kecil" yang dia melihat pada lawatannya ke Tebing Barat yang membuat dia menyedari skala besar pendudukan Israel.

"Ia adalah perkara-perkara seperti seluruh kampung telah dipindahkan dan tinggal di dalam gua supaya tiga keluarga peneroka Israel boleh mengambil tanah mereka dan dilindungi oleh tentera," Eno berucap di perhimpunan tersebut. "Pemboikotan akan membuat perbezaan. Ia adalah satu-satunya cara yang boleh menggerunkan Israel."

Walter Wolfgang, seorang aktivis sosialis dan keamanan berusia 91 tahun berkelahiran Jerman yang tidak berupaya untuk mendaki tangga ke pentas, namun berucap dari lantai, menggemakan kembali kata-kata yang diucapkan oleh pemidato-pemidato di atas pentas.

"Saya berdiri di sini untuk membantah kebiadaban Israel, dan saya berbuat demikian di atas nama seorang Yahudi. Ini adalah satu pencerobohan terang-terangan oleh kerajaan Israel, dan ia perlu dibalas dengan demikian juga. Kita perlu ambil langkah-langkah ekonomi. Kita perlu tamatkan pengepungan Gaza. Kita perlukan sebuah Palestin yang bebas," iystiharnya.

Sekatan Senjata Israel

Ola, seorang anak muda Palestin dari Gaza yang rumahnya telah dibom oleh Israel, telah berucap pada perarakan pada hari Sabtu lau semasa Kempen Solidariti Palestin. menyatakan:

Bukan sahaja mereka telah membunuh lebih daripada 1,000 orang, mereka juga telah memusnahkan 55 peratus daripada jalur tanah yang kecil ini. Mereka telah musnahkan yang sedikit bumi kami yang masih tertinggal ini. Apa yang mereka belum musnahkan adalah harapan dan tentangan yang masih ada di dalam jiwa setiap rakyat Palestin.

Ia (Israel) adalah sebuah rejim yang telah dibina di atas penyembelihan dan pembunuhan beramai-ramairakyat Palestin. Mereka berkata bahawa dari kalangan rakyat Palestin yang tua akan mati dan yang muda akan lupa. Tetapi, saya seorang anak muda Palestin, dan saya tidak pernah melupainya.


Di luar kedutaan Israel, sebelum perarakan dileraikan, Owen Jones, seorang wartawan dan pengulas, memberitahu penunjuk perasaan: "Hari ini kita menyatakan perpaduan kami yang tidak berbelah bahagi untuk rakyat Palestin. Ini bukan konflik, ini bukan peperangan, tetapi ini adalah pembunuhan beramai-ramai. Satu pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin."

Sarah Colborne daripada Kempen Solidariti Palestin menekankan salah satu daripada tuntutan utama dalam perarakan dan perhimpunan - hentikan penjualan senjata kerajaan UK kepada Israel.

"Ia amat memalukan, ia adalah menjijikkan dan ia adalah keterlaluan apabila Britain menjual komponen kepada Israel untuk dijadikan senjata," katanya kepada orang ramai. "Ia amat memalukan apabila senjata yang Israel gunakan didalam ujian ke atas rakyat Palestin telah dibeli pula oleh Britain. Perdagangan senjata dengan Israel perlu ditamatkan sekarang juga."

Kibaran Bendera Palestin

Demonstrasi di London pada hujung minggu yang lepas telah dianjurkan sebagai sebahagian daripada gelombang protes bagi menyokong Gaza di seluruh UK pada hari Sabtu, dari Edinburgh di utara ke Hastings di pantai selatan, dan dari Cardiff di barat ke Cambridge di sebelah timur. Pada 19 Julai, kira-kira 100,000 orang telah mengambil bahagian dalam perarakan melalui London bagi menyokong Palestin.

Kepelbagaian masyarakat yang menyokong perjuangan rakyat Palestin juga berkembang. Pada 20 Julai, sebuah band terkenal "Massive Attack"menggunakan Pesta Longitud di Dublin menyuarakan sokongan kuat untuk Gaza. Mesej yang tertera di satu latar belakang yang besar berbunyi: "Gaza telah diduduki atau di bawah sekatan sejak 1948"

Dan sepucuk surat menuntut sekatan senjata ke atas Israel - yang telah dihantar ke kediaman Perdana Menteri pada hari Jumaat oleh Kempen Solidariti Palestin - telah ditandatangani bukan hanya oleh ahli-ahli Parlimen dan ahli akademik, tetapi ramai tokoh-tokoh budaya yang terkenal juga.

Penandatangannya termasuk bintang rock Peter Gabriel dan Ken Loach, dan juga pereka Bella Freud, wartawan dan aktivis Jemima Khan, pemuzik Bobby Gillespie daripada Primal Scream, Robert Del Naja dari Massive Attack, Brian Eno dan Bryan Adams, penulis-penulis Will Self, Hanif Kureishi, Ahdaf Soueif, Esther Freud, Laura Bailey dan William Dalrymple, serta pelakon David Morrissey, Maxine Peake dan Alexei Sayle.

Dua dewan bandar di bandar-bandar England - Preston dan Bradford - kini mengibarkan bendera Palestin bersama bendera tempatan mereka.

Orang tidak lagi takut untuk bersuara untuk hak asasi manusia Palestin, dan kekuatan serta keluasan sokongan yang telah dilihat di seluruh UK baru-baru ini menyerlahkan tanda-tanda tersebut. Ia amat memalukan para ahli politik dan organisasi media arus perdana yang, dengan agenda pro-penjajah mereka, menunjukkan bahawa diri mereka sebagai anakronisme (hal ketidakcocokan dengan zaman) yang tidak dipedulikan. -electronicintifada.net/Terjemahan bebas: GB
VIDEO
IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI
3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

syabas!ini baru btl perjuangan menentang israiel x kira agama, bngsa dn agma. Tpi di malaysia dimana Perkasa,Isma,Ngo-ngo,npe tidk organise brsama secara besran gegarkan kedutaan amerika protes dri malaysia. cukp ke skdar mghntar bantuan ke Gaza.

Tanpa Nama berkata...

tunggu brahim perkasa & ahli pegi israel nak lawan yahudi, dgn kedtgan berahim the froggie bru yahudi tau sapa brahimg?

Sikumbang Jati berkata...

Faham2lah skrg ini Najib bergantung harap kat yahudi laknaullah utk pertahankan kuasanya, musuhnya skrg bukan saja parti pembakang tapi ahli umno sendiri, cuma tunggu kuasa hilang saja tahulah dia laki bini & beberapa kroni yg bersubahat. Roda tetap berpusing.