25 Jun 2014

Makhluk Yang Kita Makan Tanpa Sedar Setiap Hari...


Tahukah anda yang kita selalu termakan atau tertelan sesuatu makhluk secara sedar atau tidak?

Kira makhluk ni memang wajib la masuk dalam badan.. Disebabkan ukurannya yang teramat kecil dan susah untuk dilihat dengan mata kasar, secara tak sedar kita telah tersedut makhluk-makhluk ini melalui udara dan debu, bahkan turut ditelan bersama makanan dan minuman yang ada. woow

Mungkin kalau boleh tengok dengar mata kasar, memang tak sanggup la untuk menelannya. Makhluk ini telah di zoom hingga berpuluh-puluh kali untuk memperlihatkan rupa yang sebenar! Nak tahu mahkluk apa? jom usha entri ni..

1. Bakteria atau Kutu Debu 


Ini merupakan gambar dari bakteria/kutu debu yang biasa hidup di sofa dan tilam tempat tidur kita. Andai kata kita dapat melihat mereka, memang tak tidur malam lah nampak gayanya!isk3 

2. Bakteria di Bulu Kucing dan Anjing.


Ini merupakan imej bakteria yang biasa hidup di bulu kucing dan anjing peliharaan. Ini adalah hasil karya pemenang pertandingan fotografi sains, iaitu Steve Gschmeissner, 61 tahun, yang mengabadikan makhluk-makhluk mengerikan ini dengan kamera yang dilengkapi dengan Microscope zoom yang mampu memperbesar ukuran sehingga beratus-ratus kali.Memang menyeramkan! Nampak macam makhluk asing pun ada..haha 

3. Bakteria di Dalam Roti 


Ini pula adalah imej bakteria yang biasa hidup di roti yang tidak dibungkus dengan kemas. Cuba bayangkan, dalam sekeping roti Gardenia atau roti Classic white yang anda makan, terdapat beratus malah beribu-ribu bakteria ini.Oleh itu, pastikan anda membungkus roti anda dengan kemas. 

4. Larva Lalat Hijau 


Imej di atas adalah imej larva lalat hijau yang diperbesar sehingga 100 kali ( 100x zoom). Bayangkan bagaimana makhluk ini masuk ke dalam mulut kita? macam dalam cerita kartun je..



Sumber: Kitabantai

ULASAN GB

ada yang memberitahu GB bahawa gambar-gambar di atas bukan gambar bakteria sebenar. Kita mengakuinya kerana bakteria mempunyai pelbagai spesies dan pelbagai bentuk dan rupa.

Ia adalah makhluk yang amat seni yang tidak dapat dilihar dengan mata kasar. Walaubagaimana pun ia tetap ada.

Yang utama ialah pengamalan kehidupan yang sihat dengan sentiasa membasuh tangan dengan bersih sebelum makan, menjaga makanan-makanan supaya tidak terdedah dan tercemar, membersihkan kawasan persekitaran agar tidak kotor dan tidak memudahkan pembiakan bakteria dan seumpamanya.









IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI




1 ulasan:

BaDiN berkata...

Kebesaran Allah atas setiap makhluk ciptaanNya dari terbesar hingga yg terkecil.ALLAHUAKBAR.