30 Nov 2013

Kezaliman Kudeta Mesir: Hukum Penjara 11 Tahun Ke Atas 21 Muslimah


Seramai 21 wanita termasuk tujuh remaja perempuan berumur di bawah 18 tahun, kelmarin dijatuhi hukuman penjara 11 tahun oleh mahkamah atas kesalahan menyertai protes secara aman di Iskandariah, awal bulan lalu.

Bagaimanapun, kesemua tertuduh bawah umur itu akan ditempatkan di pusat tahanan juvana sehingga mencapai umur sah dari segi undang-undang untuk menjalani hukuman tersebut.

Selain itu, mahkamah turut menjatuhkan hukuman penjara 15 tahun ke atas enam pemimpin Ikhwanul Muslimin yang didapati bersalah menghasut bantahan di negara tersebut.

Difahamkan, keputusan itu dibuat beberapa hari selepas undang-undang baru menyekat demonstrasi awam diluluskan oleh Presiden sementara Adly Mansour.

Sementara teriakan kencang pun diutarakan kelompok para pegiat hak asasi antarabangsa di Kaherah membantah hukuman berkenaan. Bahkan di Washington, Amerika Syarikat (AS), Rumah Putih mengaku kecewa dengan keluarnya aturan yang menyekat demokrasi itu

Namun Perdana Menteri sementara Hazem el-Beblawi tetapmtidak peduli. Beliau turut mempertahankan undang-undang tersebut yang memerlukan penduduk memohon kebenaran untuk mengadakan sebarang demonstrasi, dipetik dari laporan AFP.

1 ulasan:

Unknown berkata...

SEMAKIN TERUK NEGARA MALAYSIA PADA HARI INI, SEBAHAGIAN BESAR PEMIMPIN SEDANG MENCARI PELUANG UNTUK MENGISI POKET DAN MEMBUNCITKAN PERUT MEREKA DAN KELUARGA MEREKA SENDIRI, RAKYAT BAWAHAN SEMAKIN TERBEBAN DENGAN PELBAGAI KESUSAHAN DAN KENAIKAN KOS KEHIDUPAN... PEMIMPIN UMNO & PAS SEMAKIN TAKUT DAN MASING2 NAK JAGA HATI PELAMPAU CINA & INDIA (DAP, PAP & PKR) SERTA GOLONGAN KAFIR LAKNATULLAH.... OLEH ITU, BERSATULAH WAHAI MELAYU ISLAM.... KERANA MALAYSIA SEDANG MENJEJAKI LANGKAH PALESTIN???
http://empayarkumim.blogspot.com/