17 Sep 2013

Akhbar Bermata Satu Malaysia, Utusan, Diperintah Bayar Husam RM40K


Mahkamah hari ini memerintahkan akhbar Utusan Malaysia menarik kembali satu laporan bertarikh 31 Mei 2009 yang didapati memburuk-burukkan Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa.

Akhbar itu juga diperintahkan untuk menyiarkan pengumuman penarikan balik rencana itu pada halaman 9 akhbar edisi hujung minggu Utusan, Mingguan Malaysia pada 22 September ini.

Peguam Husam Balan Nair Dahmodaran berkata akhbar milik Umno itu juga diperintahkan membayar kos sebanyak RM40,000 kepada Husam

Balan ketika dihubungi Malaysiakini berkata, keputusan itu dibuat oleh Hakim Siti Khadijah S Hassan Badjenid di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi tadi.

Husam sebelum ini menamakan Utusan Malaysia, penulis rencana Zulkiflee Bakar dan Ketua Pengarang Kumpulan, Datuk Abdul Aziz Ishak dalam tuntutannya.

Ia berhubung rencana bertajuk 'Menilai hujah Husam' yang disiarkan akhbar itu yang dianggap memburuk-burukkan Husam sewaktu pemilihan PAS semakin hampir pada masa itu.

Menurut Husam, rencana itu memberikan gambaran beliau tidak setia kepada PAS dan idealismenya, tidak boleh dipercayai, berniat untuk membahayakan kepentingan PAS, serta merupakan musuh kepada PAS. -mk


Utusan tarik balik fitnah terhadap Husam, bayar kos RM40,000


Hari ini mungkin hari yang paling mengembirakan bagi Datuk Husam Musa kerana beliau berjaya menyelesaikan fitnah terhadapnya menjelang muktamar empat tahun lalu apabila Mingguan Malaysia bersetuju untuk menarik balik fitnah itu dan membayar kos RM40,000 kepadanya.

Persetujuan ini dicapai melalui penyelesaian damai yang dibacakan di depan Hakim Siti Khadijah S Hassan Badjenid di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini.

Mingguan Malaysia, versi mingguan kepada akhbar Utusan Malaysia, bersetuju untuk menyiarkan penarikan balik itu dalam keluarannya 22 September ini dan bersetuju membayar kos sebanyak RM40,000 kepada Husam.

Utusan juga berjanji tidak akan menyiarkan kembali perkataan fitnah itu dalam mana-mana penerbitannya.

Husam diwakili peguam Malik Imtiaz melalui Tetuan Thomas Philip manakala Mingguan diwakili Tetuan Shafie and Mohan. Penasihat Undang-undang Kanan Utusan, Shirad Anwar menandatangi persetujuan hari ini bagi pihak Utusan. Turut berada di mahkamah ialah Zulkiflee Bakar, penulis rencana berkenaan.

Menjelang muktamar PAS pada 2009, Mingguan Malaysia menyiarkan satu tulisan bertajuk 'Menilai Hujah Husam' ditulis Zulkeflee yang mengandungi penyataan fitnah terhadap Husam.

Antaranya, akhbar milik Umno itu menyiarkan tulisan:

"Ahli-ahli PAS tidak boleh membenarkan kehadiran mana-mana pemimpin yang dilihat suatu hari kelak boleh menjadi 'makhluk perosak' atau melakukan 'kerja-kerja bodoh' dalam parti itu."

"Mereka tidak boleh menyiarkan ada pemimpin daripada golongan profesional merelakan diri mereka diperalatkan oleh orang luar bagi meruntuhkan kepimpinan ulama dalam PAS."

"Kalaulah puak-puak Erdogan dipilih, ahli-ahli PAS harus bersedia melihat kedudukan ulama dalam parti itu berada dalam keadaan bahaya. Ini kerana agenda golongan profesional daripada puak Erdogan untuk menguasai PAS tidak akan berakhir di situ. Mereka akan melakukan perancangan yang lebih teliti untuk memastikan agenda pihak tertentu di luar PAS bagi menguasai parti berkenaan tercapai. Oleh itu mereka perlu menghapuskan sebarang golongan yang boleh bertindak sebagai musuh dalam selimut kepada PAS."

Husam ketika ditemui The Malaysian Insider hari ini berkata, beliau gembira dengan keputusan yang dicapai dalam mahkamah hari ini.

"Isu ini berlangsung selama empat tahun tanpa penyelesaian dan menjadi isu yang menyerang saya ketika itu," katanya ketika ditemui selepas keputusan dibacakan.

Pada tahun berkenaan, Husam bersama Mohamad Sabu bertanding untuk jawatan sebagai timbalan presiden PAS namun beliau dan Mohamad Sabu kalah kepada Nasharudin Mat Isa yang disokong Utusan.

Ekoran itu, beliau menyaman Utusan, ketua pengarangnya serta penulis, Zulkeflee kerana memfitnahnya.

"Hari ini ia selesai. Saya harap tuduhan sebegini tidak berbangkit lagi," katanya.
-TMI

,br> ULASAN GB

Alhamdulillah.

Baru semalam GB sudah ulas mengenai Utusan, akhbar bermata satu di Malaysia ini. Petikan:

Demikianlah hukum kebenaran dan keadilan apabila ia berjalan.

Apabila akhbar berkenaan terus-terusan dengan corak pemberitaan mereka yang sarat dengan fitnah, lucah dan perkauman, mereka akan terhukum dengan sendirinya.

Bodoh sebodoh-bodohnya, Tak pernah mahu belajar dari kesilapan, tak pernah belajar dari hukum alam. "Sunnatullah" itu hendak didilawannya.

5 ulasan:

Awanama berkata...

Dah hampir 10 tahun saya tak beli akhbar utusan. Maaflah.

Awanama berkata...

akhbar lidah keramat org melayu konon. penuh dgn fitnah, tabur dosa sana sini apa ke jadah..! mahkamah pun dh buktikan yg diorg utusan ni mmg kaki... bahlol pd yg mmbaca lg bahlol pd diorg yg beli iklan utusan nih.

Awanama berkata...

Bagi mereka yg waras tentunya jelas tentang keperibadiaan sebenar Najib, sungguh jijik di sisi Allah. Jadi bagaimana pula yg menyokongnya?

Awanama berkata...

Akhbar utusan sangatlah tidak laku sampai beberapa kedai runcit tak mahu jual utusan lagi dah. Gara - gara utusan diaorang rugi banyak duit. Bagus jual newspapaer lain daripada jual newspaper utusan.

Awanama berkata...

Utusan meloya ni hanya memalukan org islam jer, mentaliti tahap longkang, bagi free pun org tak ambik, bayangkan betapa teruknya suratkhabar ni....