30 Mei 2013

‘SPR Bukan Parti Politik, Wan Ahmad Pun Bukan YB’


Bekas Ketua Siasatan Jenayah Polis Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim membidas Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Omar yang mencabar Datuk Seri Anwar Ibrahim memboikot parlimen jika benar-benar yakin berlaku penipuan dalam pilihan raya umum 5 Mei lalu.

Beliau berkata, kenyataan itu adalah tidak wajar dan tidak sepatutnya datang dari seorang Timbalan Pengerusi SPR.

“SPR bukan parti politik dan Wan Ahmad tidak sepatutnya bertindak seolah beliau seorang wakil rakyat.

“(Dan) SPR sepatutnya bertindak secara berkecuali dan profesional dengan menangani segala kritikan dan dakwaan dari mana-mana pihak sekalipun secara berhemah dan mengikut prosedur undang-undang.

“Mereka sepatutnya mampu mengawal diri dalam apa jua keadaan dan tidak melenting seperti cacing kepanasan apabila dikritik keras,” kata Mat Zain dalam suratnya kepada Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof hari ini.

Salinannya dihantar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Ali Hamsa, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Peguam Cara Negara, Datuk Idrus Harun.

Ahli SPR dilantik khas oleh Yang di-Pertuan Agong

Setiap ahli SPR dilantik khas oleh Yang di-Pertuan Agong mengikut Perkara 114 Perlembagaan untuk mengendalikan pilihan raya Persekutuan atau Negeri dengan bersih dan adil mengikut prosedur undang-undang.

Menurut Mat Zain, sekiranya benar pihak SPR sebuah badan berkecuali dan profesional, mereka sepatutnya boleh membuat siasatan sendiri bagi mengesahkan sama ada benar atau tidak, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri Ke-6 pada 3.April 2009.

Katanya, ini kerana sumpah itu dengan tidak mengikut Jadual Keenam Perlembagaan seperti yang didakwa.

“SPR hanya perlu menonton semula rakaman upacara mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri oleh Najib di-hadapan Yang di-Pertuan Agong Ke-13, Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 3 April 2009, serta membandingkan apa yang dilafazkannya dalam upacara tersebut, dengan perkataan sumpah yang wajib beliau angkat sepertimana yang dinyatakan dalam Jadual Keenam Perlembagaan.

“Verifikasi ini boleh diselesaikan dalam tempoh tidak sampai 5 minit pun. Malahan orang ramai juga boleh membuat semakan sendiri dengan menggunakan kaedah yang sama,” kata Mat Zain lagi.

Beliau juga menyarankan SPR mendapatkan kerjasama Menteri Komunikasi dan Multimedia yang baru Datuk Seri Ahmad Shabbery Cheek untuk menyiarkan acara angkat sumpah Perdana Menteri pada 3.April 2009 itu.

`Filem Tanda Putera’

Ini supaya lebih ramai rakyat yang tidak mempunyai ekses kepada internet, peluang untuk membuat verifikasi yang sama serta sekaligus, dapat memahami isu yang dibangkitkan ini.

“Jika Menteri Penerangan telah menunjukkan keghairahannya untuk filem Tanda Putera ditayangkan kepada umum,maka saya yakin beliau tidak keberatan menayangkan rakaman majlis angkat sumpah yang ringkas itu,” katanya lagi.

Beliau menambah, rakyat boleh membuat penilaian samada Perdana Menteri dan Jemaah Menteri-nya memang sentiasa menghormati dan mematuhi peraturan undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan seperti yang mereka sering laungkan, atau ianya sekadar retorik.

Katanya, beliau yakin rakyat akan lebih menyanjung Menteri Penerangan yang baru ini, jika beliau dapat menyiarkan proses perlantikan Menteri dan Timbalan Menteri Persekutuan di kalangan Ahli Dewan Negara yang belum dilantik sebagai Senator seperti kekalutan yang berlaku baru-baru ini, sebagai penambahan ilmu kepada rakyat.

Menurutnya, penerangan seperti ini-lah yang akan dialu-alukan oleh segenap lapisan rakyat khasnya masyarakat luar Bandar dimana mereka boleh menilai sama ada Menteri dan Timbalan Menteri mereka itu jujur ataupun mereka sekadar kaki temberang sahaja.

Mat Zain berkata, persoalan undang-undang melibatkan Perlembagaan hendaklah diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan sepertimana yang dinyatakan dalam Seksyen 84 Akta Mahkamah Kehakiman 1964, (Akta 91.

Harap SPR nyatakan pendirian

Untuk itu beliau berharap SPR dapat menyatakan pendirian mereka secara terbuka sama ada mereka bersedia merujukkan perkara dalam persoalan ini kepada badan tersebut atau sebaliknya.

Dalam isu berkaitan, bekas pegawai kanan polis itu mengulas mengenai dua menteri dan tiga timbalan menteri mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang di-Pertuan Agong tetapi belum dilantik sebagai Senator.

Kata Mat Zain ia perbuatan yang sangat biadap terhadap Yang Di Pertuan Agong kerana telah meletakkan susunan keutamaan Baginda, di-belakang kedudukan Yang Di-Pertua Dewan Negara.

Sekiranya perbuatan ini bukan suatu pengkhianatan dan penghinaan serta mencemarkan keadaulatan Yang Di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja, Mat Zain berkata, Najib wajar menjelaskan kepada rakyat apakah maksud tindakan beliau.

Perdana Menteri, tambahnya juga wajar menjelaskan kepada rakyat sama ada dua orang menteri dan tiga orang timbalan menteri tersebut layak melaksanakan fungsi jawatan masing-masing setelah peruntukan Perlembagaan Persekutuan ditunggang-langgangkan. Jika di kalangan sejumlah 61 orang menteri dan timbalan menteri yang ada sekarang ini,terdapat lima orang atau lebih 8% daripada jumlah itu adalah “ahli haram”, maka keseluruhan Kabinet itu juga terpalit menjadi haram.

Disebabkan nila setitik,rosak susu sebelanga, kata Mat Zain. -FMT

13 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kah kah......tu dia.

Tanpa Nama berkata...

Bagi BN/UMNO undang-undang Negara tunggang langgang pun adalah sah dan betul bagi mereka tapi bagi rakyat dan pembangkang semuanya menyanggah hukum Negara dan pehak berwajib yang pantas bertindak ialah polis dan peguam negara, dua jabatan ini akan secepat kilat akan siasat dan gunakan akta yang tidak membenarkan rakyat bersuara.

Tanpa Nama berkata...

belajarlah jadi manusia ada prinsip keadilan

Tanpa Nama berkata...

ini sudah jadi macam tarzan si labu labi?
Undang2 kampungan terpakai secara sah di parlimen...Spr yg ada penasihat undang2 25% pon tak terfikir...Tapi jgn risau... Pemimpin Umeno ada set undang2 lain...Undang2 rimba...

Tanpa Nama berkata...

Timbalan Pengerusi yang tidak tahu kedudukan dan tanggungjawab beliau sebenarnya. Kalau beliau seorang yang berperinsip dan mempunyai harga diri, beliau seharusnya letak jawatan tanpa di tekan olih pihak lain.

Tanpa Nama berkata...

Spr or umngok berkata: ada aku kisah

Tanpa Nama berkata...

Kalau dah haram maka secara automatik Pakatan memenagi PRU 13. Kalu tak puas hati BN boleh buat petisyen rayuan untuk diadakan pilihanraya semula... tapi yang pasti SPR yang ada sekarang ini wajib meletak jawatan dan diganti dengan Orang lain. Kalau tidak saya syorkan sPR untuk kali ini diambil dari luar. Baru kita tahu jantan betinanya.

Tanpa Nama berkata...

Ahli SPR dilantik oleh YDP Agung atas nasihat PM.

SPR pun pasti tahu jika kawalan di pusat mengundi dan perjumlahan undi tidak dilakukan dengan begitu ketat oleh PR, pasti 100% rancangannya akan berjaya tanpa halangan.

Namun, untuk mengawal seluruh 222 kawasan Parlimen bukan sesuatu yang mampu dilakukan oleh PR.

Dalam kawalan yang sebegitu, hasilnya 89 kerusi Parlimen dan 51% keseluruhan pengundi mengundi PR.

Bayangkan jika pengundi balik lepas mengundi dan serahkan bulat-bulat kepada SPR dan Polis, agak-agaknya apa keputusan pada malam itu? Yang akan turut senyum lebar adalah MCA dan MIC.

Tanpa Nama berkata...

D rasakan najib tiada dlm keadaan bertenang semasa keputusan perlantikan itu d buat,mungkin dia gabra dgn beberapa desakan d luar bilik tidur beliau dgn rosmah
1.Gangguan dari tim mahyuddin
2.Gangguan dari bbrapa tokoh umno d negeri2
3.Gangguan dari gangguan perasaan calon2 bn yg menang dan tidak d lantik jd mb dan exco
4.Gangguan dari tarian singa yg dah lama berhenti menari yg jd igauan pd najib
5.Gangguan dari tim najib utk pemilihan umno hujung tahun ini
6.Gangguan dari produser lahat datu
7.Gangguan dari pembiaya2 kempen bn
8.Gangguan dari gambar tun m yg tersangkut d dinding seri perdana
9.Gangguan dari 30 bahagian umno yang dah mula rancang utk jatuh kan najib pemilihan nanti(rancang masa kempen pru lagi)
10.Gangguan dalam bilik tidur yg paling najib takut dan gabra(senarai menteri dan timbalan rosmah dah tulis dgn pen dan najib baru draf dgn pensel(boleh padam)aduuuhhhhhh
Nampak macam tak tahan lama barisan kabinet najib ni yg d bentuk masa gabra..kita tunggu

Tanpa Nama berkata...

Jelas Tim.Pengerusi SPR ni jenis makhluk terencat akal.Suruh boikot Parlimen bukan kerja dia.Nak berlindung atas nama Yang Dipertuan Agong konon.Yang lantik dia PM bukan Agong.Agong tanda tangan surat aje.Kita tak mau dia letak jawatan tapi mau dia dihadapkan kemahkamah kerana menipu rakyat dan salah guna kuasa.Mentang-mentang lantikan Agong,bukan lesen untuk menipu rakyat.

Tanpa Nama berkata...

Apa yang mereka katakan itu betul.
Tokoh SPR tidak layak menjadi orang tengah untuk menjaga pengundi rakyat MALAYSIA hanya memihak kepada BN untuk memperbodokan rakyat.
SPR ini sekarang menjadi penyokong setia BN. Yang Di-Pertuan Agong yang Rakyat disanjugi gantikan tokoh - tokoh SPR sekarang dengan orang yang adil berjiwa rakyat mengikut prosedur Undang - Undang Perlembangan dan Sebuah Badan yang berkecuali dan Profesional yang tidak memihak dengan sesiapapun BN atau PR. Berikan Kuasa kepada Rakyat untuk memilih kerajaan bukan SPR yang menetukan itulah SUARA RAKYAT.

Tanpa Nama berkata...

Makhluk terencat akal lebih seribu kali mulia dari syaitan2 dlm SPR......makhluk terencat akal tiada dosa dan darjat mereka dinaikkan Allah.....makhluk syaitan SPR ada akal tapi dikencing oleh syaitan....tanggunglah dosa kalian wahai syaitan jelmaan manusia dlm Spr kerana tipudaya mu

Tanpa Nama berkata...

Dia banyak cakap tu supaya najib naikkan pangkat dia. TS aziz blah dia la yg nak naik. Lama dah tunggu... tak naik2... tu yg dia bodek tak kena tempat....